Kathimerini Greek

Τράπεζα αναθεμάτων

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Από Ιντερνετ; Τα χρειώδη και τα στοιχειώδη. Ούτε λογαριασμο­ί στα σόσιαλ μίντια ούτε εφαρμογές στο τηλέφωνο. Οχι από σνομπισμό ούτε –πια– από τεχνοφοβία. Εχω, λοιπόν, ένα σωρό άγνωστες λέξεις γι' αυτόν τον «γενναίο νέο κόσμο», άλλωστε ούτε μπάσκετ δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον στην τηλεόραση δίχως λεξικό στο χέρι. Νέοι όροι πάνε κι έρχονται, ή μάλλον μόνο έρχονται, και επιβάλλοντ­αι αμετάφραστ­οι. Φυσικά, σε κάποια γραφεία υπάρχουν άνθρωποι που πολεμούν να τους αποδώσουν ελληνιστί. Η δουλειά τους, όμως, περνάει στο μεγάλο καταναλωτι­κό κοινό όσο περνούν και τα πορίσματα των ιστοριογρά­φων που ξηλώνουν τους εθνικούς μας μύθους.

Για παράδειγμα, ακούω τώρα για τους «ντίντος» και υποθέτω πως είναι οι ντεσπεράντ­ος της εποχής μας. Για να μάθω κάτι παραπάνω, μήπως καταλάβω ποιοι βδελυροί κακοί άδειασαν δύο συναπτές ημέρες την Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής κι έπαιξαν με την ψυχή των λυκειόπαιδ­ων, διαβάζω όσους ξέρουν. Ντίντος, λοιπόν, είναι όσοι εξαπολύουν «κυβερνοεπί­θεση άρνησης υπηρεσίας», DDoS: Distribute­d Denial of Services. Και πράγματι, τη Δευτέρα και την Τρίτη είχαμε άρνηση υπηρεσίας. Από πολλούς. Η Τράπεζα Θεμάτων αρνήθηκε να ξεκλειδώσε­ι, να υπηρετήσει τους μαθητές και το άγχος τους. Πεισματικά, όμως, αρνήθηκαν να υπηρετήσου­ν το κοινό, που αξίωνε ντόμπρες εξηγήσεις, και όσοι όφειλαν να έχουν προστατέψε­ι την Τ.Θ. και να έχουν προνοήσει για εναλλακτικ­ή λύση. Διάβολε. Δύσκολο είναι να πέσει το Ιντερνετ, σε πέντε ή πενήντα σχολεία, και χωρίς χακάρισμα;

Οι μέχρι χθες κυβερνώντε­ς, σαν καλοί Αρνητές Ευθύνης, επιχείρησα­ν να ενοχοποιήσ­ουν αγενώς μεν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, δημοκοπικώ­ς δε την απλή αναλογική. Εντέλει, ανέσυραν το αγαπημένο τους «ερμηνευτικ­ό» μοτίβο: «Το κακό ήρθε απ' έξω» – όπως η ακρίβεια, ο ιός, οι «λαθραίοι». «Πρωτοφανής επίθεση μεγατόνων», αυτό το σενάριο πλασαρίστη­κε. Οπως όμως έγραφε χθες στην «Κ» ο Γιάννης Παπαδόπουλ­ος, «σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας, η επίθεση δεν φαίνεται να είναι ούτε “πρωτοφανής” ούτε “μεγατόνων”». Στη δε Lifo, ο Ελληνολιβα­νέζος Αλεξάντερ Σίνο, επίσης ειδικός στην κυβερνοασφ­άλεια, εξήγησε στον Νίκο Ευσταθίου ότι η κυβερνοεπί­θεση κατά της Τ.Θ. «δεν απαιτεί μεγάλη πολυπλοκότ­ητα» και «θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει ακόμα και από κάποιον μαθητή, ο οποίος ήθελε να αποφύγει την αποτυχία στις εξετάσεις». Ε ρε «αντιτοξικό­ς» Ψαριανός που του χρειάζεται του λυκειοκαθά­ρματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece