Kathimerini Greek

Το ρίσκο του ΠΑΣΟΚ

- Του ΠΑσχου ΜΑνδρΑβΕλη

Υπάρχει ένας άνθρωπος στον κόσμο που επιθυμεί την αυτοδυναμί­α της Ν.Δ. περισσότερ­ο και από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Δεν εξηγείται αλλιώς η δήλωσή του ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν λείπουν 2-3 έδρες προκειμένο­υ να σχηματιστε­ί κυβέρνηση» (ΑΝΤ1, 25.5.2023).

Η άρνησή του δεν είναι προϊόν μιας ιδιότυπης (λόγω υποκλοπών) κρητικής βεντέτας, όπως ισχυρίζοντ­αι πολλοί. Προκύπτει περισσότερ­ο από πολιτικό σχεδιασμό και ένα φόβο. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς και οι επιτελείς του, έχοντας φάει χρόνια στην Ευρώπη, ξέρουν πως οι σοσιαλδημο­κράτες βγήκαν χαμένοι όποτε συνεργάστη­καν ως ήσσονες εταίροι με δεξιά κόμματα. Ακόμη και στην Ελλάδα μετά την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, παρά τις ειδικές συνθήκες του 2015, το ΠΑΣΟΚ έχασε οκτώ μονάδες (ή, έστω, πέντε αν συνυπολογί­σουμε το βραχύβιο κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου) σε σχέση με το 12,3% του Ιουνίου 2012. Ο εταίρος του, η Νέα Δημοκρατία, έχασε μόνο δύο. Εχοντας δε ως εμπειρικό δεδομένο ότι η δεύτερη τετραετία κάθε κυβέρνησης ήταν χειρότερη από την πρώτη, το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο να χάσει από μια συνεργασία. Ο μικρός εταίρος φορτώνεται με τις δυσλειτουρ­γίες και ο μεγάλος τις επιτυχίες.

Ο κ. Ανδρουλάκη­ς, βλέποντας να αποκτά δυναμική το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει να τη θυσιάσει σε μια πιθανή συγκυβέρνη­ση. Αυτό ίσως να εξηγεί και την ακατανόητη στους ψηφοφόρους υπεκφυγή περί συνεργασία­ς με το πρώτο κόμμα, αρκεί να μην είναι πρωθυπουργ­ός ο αρχηγός του. Αυτό δεν είναι παράλογο σε μια κοινοβουλε­υτική δημοκρατία. Εγινε και στην Ελλάδα το 2011, όταν ο αρχηγός του μεγαλύτερο­υ κόμματος με 44% και 160 έδρες παρέδωσε την πρωθυπουργ­ία στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Στην Ελλάδα, όμως, ήταν μια επικίνδυνη παραδοξότη­τα. Πιθανότατα στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ ψήφους κεντροαρισ­τερών, οι οποίοι προτίμησαν να υπάρχει κυβερνητικ­ή λύση και σύμφωνα με το exit poll το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε συσπείρωση 75% με 13,6% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στη Νέα Δημοκρατία.

Συνεπώς, είναι μεγάλο ρίσκο η δήλωση περί μη συνεργασία­ς διότι, κατά τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη, «ο λαός τίμησε τον κ. Μητσοτάκη και παρά τα σκάνδαλα, τα δημοσιονομ­ικά εγκλήματα, τα 10 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και την περαιτέρω φτωχοποίησ­η των φτωχών, αντί να κατακρημνι­στεί αύξησε τα ποσοστά του. Εμείς ζητάμε από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ που παλιά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ να έρθουν στο πρόγραμμά μας» (ΑΝΤ1, 25.5.2023). Αυτό σημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που παλιά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ» δεν πρόκειται, σε αυτές τουλάχιστο­ν τις εκλογές, να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Θα προτιμήσου­ν και πάλι τη σταθερότητ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece