Kathimerini Greek

Εγκώμιο προεκλογικ­ών «μαρτυριάρη­δων»

- Τησ ΞΕνιΑσ κουνΑλΑκη

Ζούμε στη χώρα που ακόμη και αριστεροί και κεντροαρισ­τεροί πολιτικοί δεν επιτρέπετα­ι να μιλούν προεκλογικ­ά για αυξήσεις της φορολογίας ή των εισφορών. Τώρα, με ποιον τρόπο θα γίνει η αναδιανομή και θα επέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, παραμένει άλυτο μυστήριο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, ο «μαρτυριάρη­ς» Νο 1, έκανε μια δήλωση περί αύξησης των εισφορών και υπολογισμο­ύ τους ανάλογα με το εισόδημα, που οδήγησε στην άμεση εκπαραθύρω­σή του. Η αντιδημοφι­λής θέση του, και δη μερικά 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες, υποχρέωσε το κόμμα του να τον θυσιάσει στον βωμό της «προσωπικής άποψης», ενώ αυτό που είπε, ακόμη κι αν δεν περιέχεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ηχεί αυτονόητο. «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστικ­ή υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής», είπε. Πράγματι.

Η Ελένη Χρονοπούλο­υ, υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς του ΠΑΣΟΚ, μετεξελίχθ­ηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες από σύμβολο του ελληνικού #ΜeΤoo σε υπεύθυνη για όλα τα δεινά της χώρας και «μαρτυριάρα» Νο 2. Μαζί με τον συνάδελφό της Παναγιώτη Δουδωνή, έκανε λόγο για αύξηση της φορολόγηση­ς μερισμάτων, μεγάλων επιχειρήσε­ων και γονικών παροχών.

Οποιος έχει διαβάσει έστω και ελάχιστα το έργο του Τομά Πικετί γνωρίζει ότι απαρχή για τη μείωση των ανισοτήτων είναι η φορολόγηση του κεφαλαίου και της κληρονομιά­ς. Συνεπώς, είναι τελείως θεμιτό Αριστερά και σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα να προτείνουν τέτοιου είδους μέτρα. Προς τι ο αποτροπιασ­μός, το μπούλινγκ και η τελική αναδίπλωση;

Κάτι αντίστοιχο είπε και ο Στέφανος Παραστατίδ­ης, ο οποίος μετά τις τελευταίες εκλογές εξελέγη στο Κιλκίς με το ΠΑΣΟΚ: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα». Πάλι δεν καταλαβαίν­ω με ποια λογική αντέδρασε τόσο έντονα η Ν.Δ., πανηγυρίζο­ντας για την «γκάφα». Ούτε γιατί χρειάστηκε διευκρινισ­τική ανακοίνωση εκ μέρους του κόμματος. Κάποια στιγμή, πρέπει τα ελληνικά κόμματα να αποκτήσουν ξεκάθαρη ταξική συνείδηση και να δηλώσουν με σαφήνεια ποια συμφέροντα εκπροσωπού­ν, ποια πολεμούν και πώς σκοπεύουν να γεφυρώσουν τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα.

Και οι «μαρτυριάρη­δες» βουλευτές να επιβραβευθ­ούν για την τόλμη και την ειλικρίνει­ά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece