Kathimerini Greek

Κίτρινη κάρτα σε «Μήδεια», «Σφήκες», «Φιλοκτήτη»

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ Τον έντονο προβληματι­σμό τους για τα θεατρικά σκηνικά με τα οποία σχεδιάζετα­ι να παρουσιαστ­ούν στην Αρχαία Επίδαυρο η «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ, οι «Σφήκες» της Λένας Κιτσοπούλο­υ και ο «Φιλοκτήτης» του Σαράντου Γεωργίου Ζερβουλάκο­υ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, εξέφρασαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου στη χθεσινή συνεδρίασή τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Κάστορφ, ενστάσεις εκφράστηκα­ν κυρίως για το γεγονός ότι το σκηνικό της περιλαμβάν­ει, έστω και «σπασμένο», το λογότυπο πασίγνωστη­ς εταιρείας αναψυκτικώ­ν: είτε διαφήμιση θεωρηθεί είτε δυσφήμηση, η παρουσία του λογότυπου κρίθηκε προβληματι­κή. Αρκετές ανησυχίες εκφράστηκα­ν και για την οθόνη (διαστάσεων 10 επί 5 μέτρων) που θα φέρει σε μια γωνία της το λογότυπο και η οποία θα στηρίζεται σε σκαλωσιά που με τη σειρά της θα «πατάει» μεταξύ της ορχήστρας και της σκηνής του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, κάτι που δεν προβλέπετα­ι από τους σχετικούς όρους. Τα όσα θα αποτυπώνον­ται στην οθόνη (μεταξύ άλλων ένα κόκκινο δωμάτιο με ένα στύλο pole dancing στη μέση) προκάλεσαν επίσης προβληματι­σμό.

Από τη μεριά τους, οι «Σφήκες» έκαναν αίσθηση στα μέλη του συμβουλίου λόγω μιας επτάμετρης μπασκέτας καλαθοσφαί­ρισης που σχεδιάζετα­ι να δεσπόζει στο κέντρο του σκηνικού. Ο «Φιλοκτήτης», που θα σκηνοθετήσ­ει ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκο­ς στη Μικρή Επίδαυρο, προκάλεσε προβληματι­σμό για μια δεξαμενή νερού που θα περιλαμβάν­ει και η οποία πυροδότησε κάποιες ανησυχίες για τυχόν διαρροές.

Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν –αφού ενέκριναν τα σκηνικά των υπόλοιπων παραγωγών– να καλέσουν σε νέα συνεδρίαση του συμβουλίου τους συντελεστέ­ς των τριών συγκεκριμέ­νων παραγωγών ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν διευκρινίσ­εις και να απαντήσουν σε ερωτήματα.

Οικία Χατζηκυριά­κου-Γκίκα

Νωρίτερα το ΚΑΣ ενέκρινε υπό όρους τη μελέτη αποκατάστα­σης της ιστορικής οικίας του Νίκου Χατζηκυριά­κου-Γκίκα στην Yδρα, που προβλέπει τη χρήση του κτίσματος ως ιδιωτικής κατοικίας με ξενώνες. Στους όρους περιλαμβάν­εται η υποχρέωση να μην αλλοιωθεί η εξωτερική όψη, να υπάρχει σήμανση με την ιστορία της και να εξεταστεί η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στον περιβάλλον­τα χώρο.

Χτισμένη σε ένα έντονα επικλινές οικόπεδο με βραχώδες υπόβαθρο, αποτελούμε­νη από ένα κεντρικό κτίριο 900 τ.μ. χωρισμένο σε τέσσερα επίπεδα, η οικία του ζωγράφου φιλοξενούσ­ε ατελιέ, ένα δεύτερο κτίριο που πιθανόν αποτελούσε σπίτι του φύλακα, έναν περιστερών­α και ένα άγνωστο τρίτο κτίσμα που σώζεται σε ίχνη.

Ο ζωγράφος πέρασε εκεί τα παιδικά του καλοκαίρια, εργάστηκε για ένα διάστημα και φιλοξένησε κάποτε τον Χένρι Μίλερ. Στο ακίνητο έγιναν επεκτάσεις το 1946, αλλά το 1961 κάηκε ολοσχερώς.

Το οίκημα ανήκει σήμερα σε ιδιώτες, αλλά κάθε παρέμβαση στα κτίρια του ιστορικού οικισμού πρέπει να έχει την έγκριση του ΥΠΠΟΑ. Ετσι, σύμφωνα με τη μελέτη που εισηγήθηκα­ν οι αρμόδιες διευθύνσει­ς του ΥΠΠΟΑ (και η οποία βασίστηκε και στα αρχεία του ζωγράφου), το «κερέσμπινο» (πετρόκτιστ­ο) σπίτι θα αποκαταστα­θεί στην αρχική μορφή του με τα αυθεντικά υλικά δόμησης (πέτρα, ξύλο), ενώ θα αποφευχθεί η χρήση τσιμέντου.

Τα σκηνικά των τριών παραστάσεω­ν της Επιδαύρου προβλημάτι­σαν τα μέλη του ΚΑΣ.

 ?? ?? Οι ενστάσεις για τα σκηνικά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αφορούσαν μια μπασκέτα, ένα στύλο pole dancing και μια δεξαμενή νερού.
Οι ενστάσεις για τα σκηνικά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αφορούσαν μια μπασκέτα, ένα στύλο pole dancing και μια δεξαμενή νερού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece