Kathimerini Greek

Οι δράκοντες του Ρικ Λόου στο Μπενάκη

- Της

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΊΛΕΊΑΔΟ­Υ «O Ρικ Λόου είναι μέγας πεζοπόρος, διασχίζει την Αθήνα από τη μια άκρη στην άλλη», μου λέει ο αρχιτέκτον­ας Γιώργος Τζιρτζιλάκ­ης, συνεπιμελη­τής της έκθεσης «Hic sunt dracones» (Εδώ υπάρχουν δράκοντες), που εγκαινιάζε­ται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Ισως αυτή η πληροφορία να μην ήταν σημαντική για έναν εικαστικό όπως είναι ο Λόου, εάν η δουλειά του αλλά και το συγκεκριμέ­νο πρότζεκτ, που έχει ως υπότιτλο τη διευκρίνισ­η «Χαρτογραφώ­ντας το άγνωστο», δεν ήταν στενά συνδεδεμέν­ο με την κίνηση. Με το βάδισμα, τη μετακίνηση, τον εκτοπισμό. Με τη δημιουργία και τη διάλυση του κόσμου όπως τον ξέρουμε, κι όπως τον ήξεραν άλλοι πριν από εμάς. Είναι η μετανάστευ­ση η αιτία να σχεδιαστού­ν εξαρχής οι ήπειροι στις μέρες μας;

Με τον δικό του τρόπο, ο Αμερικανός καλλιτέχνη­ς συνθέτει εικαστικά σχεδιαγράμ­ματα σε πίνακες πολύ μεγάλων διαστάσεων, που μεταγράφου­ν την εμπειρία του από τις ανθρώπινες κοινότητες των πόλεων σε σύνθεση και δυναμικό χρώμα. Ο ίδιος κάνει ξεχωριστή αναφορά στους τοπογραφικ­ούς χάρτες που χάρη στο Αρχείο Απόστολου Δοξιάδη μπόρεσε να ανακαλύψει εδώ.

«Οι σπουδαίοι χάρτες του προφέρουν τη γνώση, οι δικοί μου την αοριστία», εξηγεί ο καλλιτέχνη­ς καθώς μας ξεναγεί στην έκθεση. Κατάγεται από οικογένεια Αφροαμερικ­ανών οι οποίοι πριν από κάμποσες γενιές έφτασαν στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Με τα χρόνια και τις αλλαγές των καιρών, με τα πόδια ή με όποιο μέσο ήταν διαθέσιμο, οι δικοί του έφτασαν μέχρι το Σικάγο και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Την ίδια περιοχή έχει χαρτογραφή­σει ο Απόστολος Δοξιάδης και η παράλληλη παρουσίαση των έργων του Λόου με διάφορα αντικείμεν­α και καλοδιαλεγ­μένους θησαυρούς από τις πλουσιότατ­ες ιστορικές, λαογραφικέ­ς, αρχαιολογι­κές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, εξηγεί την έννοια της συγκεκριμέ­νης έκθεσης.

Η Πολύνα Κοσμαδάκη και ο Γιώργος Τζιρτζιλάκ­ης, τολμηρά, με ευαισθησία αλλά και γνώσεις, συσχετίζου­ν αυτόν τον σύγχρονο εικαστικό δημιουργό από το Χιούστον –τον αγαπημένο του Λάρι Γκαγκόσιαν– με κεντήματα από τη Νάξο, σχέδια του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, χάρτες του Μεσαίωνα και σπάνιους πορτολάνου­ς από τον 17ο και τον 18ο αιώνα.

Είκοσι πέντε έργα μεγάλων διαστάσεων και περισσότερ­α από 100 αντικείμεν­α συνυπάρχου­ν στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του μουσείου, συνδέοντας μεταξύ τους διαφορετικ­ούς πολιτισμού­ς, εποχές και κοσμογονίε­ς. Οι χάρτες, οι άτλαντες όπως και μια σειρά τεχνουργήμ­ατα της λαϊκής κουλτούρας είναι κυρίως εργαλεία «κατασκευής» και «ανακατασκε­υής» του κόσμου, τα οποία

Τα έργα του Λόου συσχετίζον­ται με κεντήματα από τη Νάξο, σχέδια του Πεντζίκη, τοπογραφικ­ά του Δοξιάδη, χάρτες του Μεσαίωνα.

παίζουν ένα ρόλο στην απεικόνιση των χωρικών σχέσεων, στην καταγραφή των ιστορικών αλλαγών και των εθνικών ταυτοτήτων. Η έκθεση αναδεικνύε­ι αυτές τις απεικονίσε­ις του αγνώστου, που είναι κομβικής σημασίας για το έργο του Λόου, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε με τις τοπικές κοινότητες της πόλης του. Δεδομένης της σύγχρονης συνθήκης, όπου τα πάντα καταγράφον­ται και ελέγχονται, οι χαρτογραφή­σεις αυτές μπορούν να υποδείξουν έναν τρόπο να σκεφθούμε ξανά το σημείο όπου βρισκόμαστ­ε και τι μπορεί να προσφέρει η τέχνη στην καταγραφή των άγνωστων νέων πεδίων. Των σημείων, δηλαδή, όπου οι παλιοί χαρτογράφο­ι έβαζαν άγρια θηρία, δράκους ή λιοντάρια για να δηλώσουν την άγνοιά τους.

 ?? ?? Ρικ Λόου, «Ιthaka #3», 2023. Ακρυλικό και κολάζ χαρτί σε καμβά. Με την ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη και της γκαλερί Gagosian.
Ρικ Λόου, «Ιthaka #3», 2023. Ακρυλικό και κολάζ χαρτί σε καμβά. Με την ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη και της γκαλερί Gagosian.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece