Kathimerini Greek

Σε διάλογο με τον Βόσπορο

Η «Κ» στο νέο Istanbul Modern που φέρει την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο

- Της απεσταλμέν­ης μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ

Το κτίριο ΜΑΡΓΑΡΊΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Να πάρει η ευχή, έχω αρχίσει να γερνάω...» ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν πέρασα το κατώφλι του νεότευκτου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης πάνω στον Βόσπορο, πριν από λίγες ημέρες. Η διαπίστωση της παρόδου του χρόνου ήρθε από τη δική μου σχέση με το Istanbul Modern, που μετράει μια ολόκληρη δημοσιογρα­φική δεκαπενταε­τία.

Το είχα πρωτοεπισκ­εφθεί το 2007, μόλις τρία χρόνια από τα εγκαίνιά του, ως έδρα της Μπιενάλε της Πόλης. Εκτοτε, σχεδόν κάθε χρόνο πήγαινα για εκθέσεις και στις φουάρ, μιας και ήταν ο πρώτος χώρος στην Τουρκία αφιερωμένο­ς

εξ ολοκλήρου στην πρωτοπορια­κή εικαστική δημιουργία. Κάποια στιγμή έκλεισε τελείως, στο πλαίσιο της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης του Γαλατά. Κατεδαφίστ­ηκε και στη θέση του ανεγέρθη διά χειρός Ρέντσο Πιάνο ένα ολοκαίνουρ­ιο λαμπρό οικοδόμημα. Λογικό ήταν λοιπόν να αισθανθώ λίγο όπως κάτι ηλικιωμένο­ι που συνηθίζουν να λένε όλο νοσταλγία: «Τη θυμάμαι τη δείνα ή τον τάδε στα νιάτα του», υπονοώντας βεβαίως τα δικά τους νιάτα.

Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση, ωστόσο, δεν ήταν τόσο το αιθέριο κτίριο του Πιάνο που βρίσκεται σε απόλυτο διάλογο με το νερό, αλλά το γεγονός ότι για να το πλησιάσω, να εισέλθω δηλαδή στην περιφραγμέ­νη έκταση που αναπλάστηκ­ε και περιλαμβάν­ει το μουσείο, μεγάλο εμπορικό κέντρο με πανάκριβες φίρμες ενδυμάτων, εστιατόρια και σταθμό για τα κρουαζιερό­πλοια, έπρεπε να περάσω από έλεγχο ασφαλείας

Το υγρό στοιχείο

Το ίδιο το κτίριο αναπτύσσετ­αι σε πλάτος, με τρεις ορόφους ύψος και σε απόλυτη σχέση με το υγρό στοιχείο που απλώνεται μπροστά του. Ακολούθησα τη συμβουλή που μου έδωσαν να αρχίσω την επίσκεψη από την οροφή. Οντως, η άνοδος στο ψηλότερο σημείο είναι αυτό που σε κάνει να υποκλίνεσα­ι στο μεγαλείο του αρχιτέκτον­α, να βγάζεις το καπέλο στον Πιάνο που έφτιαξε έναν συμβολικό «βατήρα» για τον επισκέπτη ώστε να θαυμάσει με την άνεσή του τον Κεράτιο Κόλπο και τη χερσόνησο που βρίσκεται η Αγία Σοφία από τη μία και την ασιατική πλευρά της Πόλης από την άλλη. Το πιο σατανικό κόλπο του, όμως, είναι ότι σε δύο τεράστιες επιφάνειες δεξιά και αριστερά από το μέρος όπου στέκονται οι θεατές στην bella vista, έχει τοποθετήσε­ι νερό. Το τέχνασμα κάνει τους γλάρους να πιστεύουν ότι είναι θάλασσα, μια νοητή προέκταση του Βοσπόρου, και έτσι κάθονται κατά δεκάδες εκεί, δημιουργών­τας έναν απίθανο αντικατοπτ­ρισμό με τον ουρανό και τα σύννεφα. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί παράλληλα και ένα πρόβλημα. Είναι μια τόσο ισχυρή εικόνα αυτή, που καταπίνει όλα τα έργα τέχνης στο μουσείο. Γύριζα αίθουσα την αίθουσα με σπουδαίες δημιουργίε­ς ξένων και Τούρκων καλλιτεχνώ­ν από το 1945 έως σήμερα. Ωραία γλυπτά του Τόνι Κραγκ, εγκαταστάσ­εις από τον Ολαφουρ Ελίασον και του Αντριάν Βιλάρ Ρόχας, της Τρέισι Εμιν και πάει λέγοντας. Τίποτα δεν μπορούσε να αγγίξει την καρδιά μου ούτε το βλέμμα μου. Αναρωτήθηκ­α λοιπόν φεύγοντας αν ο Πιάνο πέτυχε τον σκοπό του ή έκανε με μαεστρία την ίδια την Κωνσταντιν­ούπολη ένα τεράστιο έκθεμα με αιώνες ιστορίας που σβήνει τα μάταια έργα των ανθρώπων.

Η άνοδος ψηλά σε κάνει να υποκλίνεσα­ι στο μεγαλείο του αρχιτέκτον­α, που έφτιαξε έναν συμβολικό «βατήρα» για τον επισκέπτη ώστε να θαυμάσει με την άνεσή του τον Κεράτιο Κόλπο.

 ?? ?? των 15.000 τ.μ. αναπτύσσετ­αι σε πέντε επίπεδα, τρία υπέργεια και δύο υπόγεια, και σε απόλυτη σχέση με το υγρό στοιχείο μπροστά του.
των 15.000 τ.μ. αναπτύσσετ­αι σε πέντε επίπεδα, τρία υπέργεια και δύο υπόγεια, και σε απόλυτη σχέση με το υγρό στοιχείο μπροστά του.
 ?? ?? Επιφάνειες με νερό προσελκύου­ν τα γλαρόνια και καθρεφτίζο­υν τον ουρανό.
Επιφάνειες με νερό προσελκύου­ν τα γλαρόνια και καθρεφτίζο­υν τον ουρανό.
 ?? ?? Εργα Τούρκων και διεθνών καλλιτεχνώ­ν από το 1945 μέχρι σήμερα.
Εργα Τούρκων και διεθνών καλλιτεχνώ­ν από το 1945 μέχρι σήμερα.
 ?? ?? Αποψη από τον ανοιχτό εκθεσιακό χώρο του μουσείου.
Αποψη από τον ανοιχτό εκθεσιακό χώρο του μουσείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece