Kathimerini Greek

Golden alert για τον Βαρουφάκη

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Δύο εβδομάδες µετά τις εκλογές αγνοείται η τύχη του κ. Βαρουφάκη. Ορισµένοι µάλιστα σκέφτονται µήπως θα πρέπει να εκδοθεί golden alert – µια απλή silver alert δεν θα ανταποκριν­όταν στην πραγµατική αξία του ανδρός. Προσωπικά, οφείλω να οµολογήσω ότι δεν ανησυχώ. Παρακολουθ­ώντας εδώ και χρόνια την πορεία του στον δηµόσιο βίο, είµαι βέβαιος πως ο κ. Βαρουφάκης µάς κάνει µούτρα. «Αν δεν µε θέλετε µία εσείς, δεν σας θέλω εγώ δέκα». Είναι θυµωµένος µε τον ελληνικό λαό. Οχι µόνο µε όσους δεν τον ψήφισαν, αλλά και µε όσους τον ψήφισαν. Οταν µάλιστα κάποιος τόλµησε να του πει, µε τρεµάµενη φωνή, ότι ίσως, µήπως, ενδεχοµένω­ς, θα έπρεπε να ευχαριστήσ­ει όσους τον τίµησαν µε την ψήφο τους, ο άνθρωπος εξεµάνη. «Και γιατί να τους ευχαριστήσ­ω; Εκαναν το αυτονόητο. Κι ας φρόντιζαν να µην είναι τόσο λίγοι. ∆εν µπορώ πια να τα κάνω όλα εγώ». Εκτοτε, λέγεται, ότι απεσύρθη µαζί µε τον θυµό του και τον αγαπηµένο του συνοµιλητή, τον καθρέφτη του. Εννοείται πως όλ’ αυτά είναι αποκυήµατα της φαντασίας µου. Οµως, θα πρέπει να αναγνωρίσω στον Ιωάννη Βαρουφάκη ότι η παρουσία του ξεπερνά ακόµη και τις πιο ακραίες εµπνεύσεις της φαντασίας.

να τον φαντασθώ, λοιπόν, θυµωµένο µε τους Ελληνες ψηφοφόρους. Βλέπει το είδωλό του στον καθρέφτη και αναρωτιέτα­ι: «Μα τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν µπορούν να εκτιµήσουν τη διαφορά του χρυσού από το ασήµι;». Περιφέρετα­ι από δωµάτιο σε δωµάτιο της σεµνής του έπαυλης στην Αίγινα και ψάχνει το κατάλληλο επίθετο για να χαρακτηρίσ­ει τους ψηφοφόρους. «Ασχετοι»; «Ηλίθιοι»; «Αχρείοι»; Κι ένα τεράστιο «γιατί» κάνει την εµφάνισή του στην απεραντοσύ­νη του νου του. «Γιατί είναι έτσι ο κόσµος; Γιατί είναι τέτοιοι οι άνθρωποι»; Λέγεται πως για να µπορέσει να ηρεµήσει και να κοιµηθεί παρακολουθ­εί βίντεο από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονοµικώ­ν. Εκείνο το δερµάτινο σακάκι, εκείνα τα πλουµιστά πουκάµισα. Ακούει επίσης τις συνοµιλίες που κατέγραφε όταν διαπραγµατ­ευόταν µε τους οµολόγους του τη σωτηρία της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσµου όλου.

θυµωµένος ο κ. Βαρουφάκης. Θα µου πείτε δεν είναι ο µόνος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θύµωσε µε τους ψηφοφόρους, όµως το ένστικτο επιβίωσης τον συγκράτησε. Ο Βαρουφάκης είχε την ειλικρίνει­α να απελευθερώ­σει τον θυµό του. Και να γυρίσει την πλάτη του στους ψηφοφόρους του αλλά και στους πρώην βουλευτές του. Αυτούς δεν τους λυπάµαι καθόλου. Ας φρόντιζαν. Ούτε τον ίδιο λυπάµαι. Επιτέλους, µπόρεσε να µιλήσει ελεύθερα, διά της σιωπής του. Η δηµοκρατία γι’ αυτόν ήταν ένα παιχνίδι. Και η παρουσία του στο Κοινοβούλι­ο ένα κουτάκι απ’ αυτά που σου βγάζουν τα ζάρια στη Μονόπολη.

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr έναντι του ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να «στεγανοποι­ήσει» το εκλογικό της ακροατήριο. Προς τα εκεί κινδυνεύει µάλλον να χάσει ψηφοφόρους, και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η αποδοκιµασ­ία του οποίου λειτούργησ­ε για την ίδια σαν µαγνήτης συσπείρωση­ς στην πρώτη κάλπη.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η µέθοδος της δαιµονοποί­ησης όντως αποδίδει, επειδή βασίζεται σε ένα προϋπάρχον υπόστρωµα φοροφοβίας. Ισχυρισµοί του τύπου ότι «ετοιµάζουν φορολαίλαπ­α που θα σκοτώσει την ανάπτυξη», φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκρισ­η (ακόµη κι όταν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί είναι παραγωγικό­ς ο αφορολόγητ­ος κλήρος).

Το βίωμα της µνηµονιακή­ς υπερφορολό­γησης εξηγεί το κοινωνικό κλίµα µαζικής αποστροφής προς κάθε νύξη για φόρους. Η εξήγηση, όµως, δεν είναι ολοκληρωµέ­νη αν δεν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και την ηγεµονία του ενός κόµµατος.

Δεν έχει τόσο σηµασία τι πάνε να πουν τα κόµµατα. Σηµασία έχει πώς µπορεί να το µεταφράζει η Ν.∆. στη γλώσσα που συγκινεί την πλειοψηφία. Την πλειοψηφία «της».

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece