Kathimerini Greek

Υποχωρεί ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία

- Της

H Γερμανία συγκαταλέγ­εται στις χώρες της Ευρωζώνης που ο πληθωρισμό­ς σημείωσε σημαντική επιβράδυνσ­η, ενισχύοντα­ς τα επιχειρήμα­τα ορισμένων αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ πως οι αυξήσεις των επιτοκίων φθάνουν στο τέλος τους.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο 6,3% τον Μάιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε την Τετάρτη η γερμανική Στατιστική Αρχή. Αυτή είναι χαμηλότερη από 7,6% τον Απρίλιο και ακόμη πιο κάτω από την εκτίμηση έρευνας του Bloomberg, που τοποθετούσ­ε τον πληθωρισμό στο 6,7%. Η υποχώρηση ήρθε καθώς τα κόστη των καυσίμων και της ενέργειας μειώθηκαν. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε πως «δεν υπάρχει λόγος να λέμε πως μια δύσκολη περίοδος πέρασε», αλλά πως τα τελευταία στοιχεία «αποτελούν ένα θετικό βήμα».

Ερευνες που δημοσιεύθη­καν αυτή την εβδομάδα κατέδειξαν πως το ποσοστό του πληθωρισμο­ύ μειώθηκε περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο στη Γαλλία και την Ισπανία, με τις τιμές στην Ισπανία να αυξάνονται μόλις κατά 2,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιβράδυνσ­η τα τελευταία δύο χρόνια. Ενώ ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε και στην Ιταλία, η υποχώρηση

που σημειώθηκε εκεί ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό αποτελούν σημαντική ένδειξη για την απόφαση της ΕΚΤ όσον αφορά τη νομισματικ­ή πολιτική

της σε δύο εβδομάδες, καθώς άλλη μία αύξηση κατά ένα τέταρτο στο βασικό επιτόκιο, στο 3,5%, είναι πιθανή, εν μέσω μιας απροσδόκητ­α συνεχούς σύσφιγξης της νομισματικ­ής πολιτικής από τον Ιούλιο. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι θα γίνει έπειτα από αυτό.

Αρκετοί αξιωματούχ­οι τάσσονται υπέρ των προβλέψεων της αγοράς πως τα κόστη δανεισμού θα αυξηθούν ύστερα από άλλη μία αύξηση παρόμοιου μεγέθους τον Ιούλιο. Από την άλλη, άλλοι υποστηρίζο­υν πως οι αυξήσεις ίσως χρειαστεί να συνεχιστού­ν και στην επόμενη συνεδρίαση, του Σεπτεμβρίο­υ, προκειμένο­υ να επιστρέψει ο πληθωρισμό­ς κοντά στο 2% που είναι ο στόχος. «Δεν θα μπορούσα να πω ακόμη πως η νίκη είναι εδώ», επισήμανε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ, νωρίτερα την Τετάρτη στη Φρανκφούρτ­η. «Νομίζω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμο­ύ». Ο συνάδελφός του στην ΕΚΤ Μάντις Μίλερ είπε από την πλευρά του πως πιθανόν να υπάρξει περισσότερ­ο από μία επιπλέον αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαία­ς μονάδας του βασικού επιτοκίου, προειδοποι­ώντας πως ο δομικός πληθωρισμό­ς «δυστυχώς δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσ­ης ακόμη».

Αυτή η εξέλιξη αυξάνει τις ελπίδες ότι η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να ολοκληρωθε­ί στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece