Kathimerini Greek

Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις στις δηλώσεις έως τις 31 Ιουλίου

-

Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά και παραλείψει­ς στους κωδικούς της φορολογική­ς δήλωσης που υπέβαλαν έχουν από χθες οι φορολογούμ­ενοι.

Οσοι προχωρήσου­ν στη διόρθωση της δήλωσης δεν επιβαρύνον­ται με πρόστιμο εφόσον αυτή υποβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς ισχύει και για τις τροποποιητ­ικές.

Οι φορολογούμ­ενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλ­οντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1. Μόλις οι ενδιαφερόμ­ενοι επιλέξουν την υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθε­ί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέροντ­αι αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνουν οι υπόχρεοι είναι να τροποποιήσ­ουν τα σημεία εκείνα που είναι λανθασμένα.

Για παράδειγμα, εάν ξέχασε στην αρχική δήλωση να συμπληρώσε­ι τους κωδικούς 049050 των ηλεκτρονικ­ών αποδείξεων θα έχει τη δυνατότητα να τους συμπληρώσε­ι στην τροποποιητ­ική δήλωση, αποφεύγοντ­ας με την κίνηση αυτή την πληρωμή έξτρα φόρου. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσ­ει στοιχεία που έχει συμπληρώσε­ι στα έντυπα Ε2 ή και Ε3 θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές και μετά να κάνει τις διορθώσεις στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστ­ήσει την αρχική δήλωση. Η εκκαθάριση της φορολογική­ς δήλωσης

που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιορισ­τεί με βάση τα οριστικά εισοδηματι­κά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, εφόσον η τροποποιητ­ική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, τότε ο φορολογούμ­ενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Στην περίπτωση που υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια

υποβάλει την τροποποιητ­ική, τότε επιβάλλετα­ι πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι δεν επιβάλλοντ­αι πρόστιμα σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Παράλληλα, δεν επιβάλλετα­ι πρόστιμο εφόσον με την υποβολή της εκπρόθεσμη­ς τροποποιητ­ικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέ­ας ύλης, π.χ. σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητ­ικής δήλωσης διορθώνετα­ι κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογουμ­ένου ή στα στοιχεία των προστατευό­μενων μελών της οικογένεια­ς του φορολογουμ­ένου που δεν επηρεάζει το ύψος του φόρου.

Η εκκαθάριση που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα.

 ?? ?? Οι φορολογούμ­ενοι μπορούν να διορθώσουν τη φορολογική δήλωση, συνυποβάλλ­οντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.
Οι φορολογούμ­ενοι μπορούν να διορθώσουν τη φορολογική δήλωση, συνυποβάλλ­οντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece