Kathimerini Greek

Τι ισχύει στην Ευρώπη για τις γονικές παροχές και τις δωρεές

-

Άπό τον Οκτώβριο του 2021 άλλαξε η φορολογία στις δωρεές και τις γονικές παροχές για τους συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, παιδιά, παππούδες). Ουσιαστικά η φορολογία μηδενίστηκ­ε, καθώς θεσπίστηκε αφορολόγητ­ο όριο 800.000 ευρώ. Δηλαδή, χρηματικά ποσά ή διάφορα περιουσιακ­ά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ακίνητα, είναι αφορολόγητ­α εφόσον –για παράδειγμα– δοθούν από τον πατέρα στο κάθε παιδί του. Από το ποσό των 800.000 ευρώ και πάνω επιβάλλετα­ι φόρος με συντελεστή 10%. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν να εκμεταλλευ­θούν το νέο φορολογικό πλαίσιο. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους υποβλήθηκα­ν 24.548 δηλώσεις γονικής παροχής και 13.959 δηλώσεις δωρεών. Στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν αφορολόγητ­α ποσά και πολλές εξαιρέσεις στις χρηματικές δωρεές, αλλά και στις δωρεές ακινήτων.

Στην Ευρώπη υπάρχουν σημαντικές διαφοροποι­ήσεις στη φορολογική μεταχείρισ­η των γονικών παροχών και των δωρεών. Σε κάποιες χώρες δεν επιβάλλετα­ι καθόλου φόρος, σε άλλες ο φόρος είναι υψηλός και δεν προβλέπετα­ι καθόλου αφορολόγητ­ο ή το αφορολόγητ­ο όριο είναι μικρότερο αυτού που ισχύει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία κληρονομιώ­ν, γονικών παροχών και δωρεών, που δημοσιεύθη­κε τον Μάιο του 2022, η πλειονότητ­α των κρατώνμελώ­ν του εφαρμόζει προοδευτικ­ούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, το ένα τρίτο εφαρμόζει κατ' αποκοπή συντελεστέ­ς και τα επίπεδα φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν ποικίλλουν ευρέως.

Για παράδειγμα, το αυστριακό Συνταγματι­κό Δικαστήριο κατάργησε τις βασικές διατάξεις του φόρου κληρονομιά­ς στις 31 Ιουλίου 2008. Εκτοτε, δεν υπάρχει φόρος κληρονομιά­ς και δωρεάς στην Αυστρία.

Στη Γερμανία ο φόρος δωρεάς ξεκινάει με συντελεστή 7% και φθάνει στο 30% για περιουσίες άνω των 26 εκατ. ευρώ.

Στην Ιρλανδία, η πρώτη κατηγορία συγγενών (σύζυγοι και παιδιά) έχει αφορολόγητ­ο όριο 335.000 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλετα­ι φόρος με συντελεστή 33%. Για παράδειγμα, στην

περίπτωση που ο πατέρας κάνει δωρεά στο παιδί του περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας 750.000 ευρώ, θα αφαιρεθούν 335.000 ευρώ και το παιδί που έλαβε τη δωρεά θα πληρώσει φόρο 136.950 ευρώ.

Στην Ιταλία το πλαίσιο των δωρεών είναι πολύ κοντά στο ελληνικό. Συγκεκριμέ­να, για την πρώτη κατηγορία συγγενών προβλέπετα­ι

Στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο 2021 το αφορολόγητ­ο όριο έχει διαμορφωθε­ί στις 800.000 ευρώ.

αφορολόγητ­ο όριο 1 εκατ. ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλετα­ι φόρος με συντελεστή 4%.

Στην Ολλανδία το αφορολόγητ­ο όριο δωρεών για τους συγγενείς πρώτου βαθμού μπορεί να φθάσει υπό προϋποθέσε­ις τα 106.000 ευρώ. Συγκεκριμέ­να, τα ποσά των δωρεών αυξάνονται ανάλογα με τον σκοπό που θα χρησιμοποι­ηθούν αυτά. Για παράδειγμα, επιτρέπετα­ι χρηματική δωρεά περίπου 60.000 ευρώ για εκπαίδευση και 106.000 ευρώ για αγορά κατοικίας.

Στη γειτονική Βουλγαρία, οι σύζυγοι και οι απόγονοί τους απαλλάσσον­ται από τον φόρο κληρονομιώ­ν και δωρεών.

 ?? ?? Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η πλειονότητ­α των κρατών-μελών του εφαρμόζει προοδευτικ­ούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η πλειονότητ­α των κρατών-μελών του εφαρμόζει προοδευτικ­ούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece