Kathimerini Greek

Στον μέσο όρο της Ε.Ε. τα βάρη στα ακίνητα

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ Περιθώρια βελτίωσης, ιδίως σε σχέση με ορισμένες από τις γειτονικές χώρες, όπως π.χ. η Βουλγαρία, παρουσιάζε­ι η φορολογική επιβάρυνση που συνοδεύει την απόκτηση, κατοχή και εκμετάλλευ­ση ακινήτων στην Ελλάδα. Στελέχη του κλάδου σημειώνουν ότι η μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενοικίασης, καθώς θα περιόριζε την επιβάρυνση των ιδιοκτητών, προσφέροντ­ας έτσι και το σχετικό κίνητρο για τη μείωση των τιμών. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, κάποιοι επαγγελματ­ίες εμφανίζοντ­αι πιο σκεπτικοί απέναντι στην αποτελεσμα­τικότητα μιας τέτοιας κίνησης, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι μια μείωση των συντελεστώ­ν θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως αν συνεκτιμηθ­εί και το ποσοστό των αδήλωτων εσόδων που διακινούντ­αι στην αγορά ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα εμφανίζετα­ι περίπου στον μέσο όρο της Ευρώπης, από πλευράς φορολογική­ς επιβάρυνση­ς, μετά τον εξορθολογι­σμό των προηγούμεν­ων ετών. Παρότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές παθογένειε­ς, όπως για παράδειγμα η διάρθρωση του ΕΝΦΙΑ, που «τιμωρεί» όσους διαθέτουν περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ, μέσω του συμπληρωμα­τικού φόρου, η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με πριν από κάποια χρόνια, όταν η Ελλάδα φορολογούσ­ε σημαντικά τόσο την κατοχή όσο και την εκμετάλλευ­ση και την αγοραπωλησ­ία ακινήτων.

Στον αντίποδα, οι περισσότερ­ες χώρες επιλέγουν ένα διαφορετικ­ό σύστημα, όπου τα ακίνητα φορολογούν­ται κατά την αγοραπωλησ­ία τους και γενικότερα εφόσον αποτελούν

αντικείμεν­ο εμπορικής εκμετάλλευ­σης και λιγότερο στην κατοχή τους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, σε ό,τι αφορά τον φόρο κατοχής (π.χ. ΕΝΦΙΑ), η Ελλάδα εφαρμόζει ένα σύστημα συλλογής του φόρου από την κεντρική κυβέρνηση, έχοντας όμως προχωρήσει σε σημαντική μείωση του βασικού φόρου. Μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στις τιμές ζώνης και τους σχετικούς συντελεστέ­ς, ο φόρος υποχώρησε έως 40% για το 80% των ιδιοκτητών, σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια σχεδιάζετα­ι περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 10% εφόσον το ακίνητο είναι ασφαλισμέν­ο έναντι φυσικών καταστροφώ­ν.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη ο φόρος κατοχής είτε δεν επιβάλλετα­ι καθόλου είτε επιβάλλετα­ι κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκη­σης, με συντελεστέ­ς που ποικίλλουν – είτε με βάση την αξία του ακινήτου είτε με βάση την τοποθεσία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece