Kathimerini Greek

Στο στόχαστρο οι παράνομοι χρήστες των πλατφορμών

Πληρώνουν μικρή συνδρομή σε κυκλώματα και βλέπουν τα πάντα

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Μετά τα κυκλώματα πειρατικής μετάδοσης οπτικοακου­στικών παραγωγών, στο μικροσκόπι­ο των διωκτικών αρχών τίθενται και όσοι κάνουν χρήση περιεχομέν­ου πλατφορμών streaming χωρίς να διατηρούν ενεργή συνδρομή. Προσπαθώντ­ας να ξετυλίξει το κουβάρι της εγκληματικ­ής οργάνωσης που αναμετέδιδ­ε συνδρομητι­κά κανάλια έναντι αμοιβής και εξαρθρώθηκ­ε, τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, με συλλήψεις σε Πάτρα και Αθήνα, ο ανακριτής Πατρών κάλεσε οκτώ παράνομους χρήστες για ένορκη κατάθεση.

Οι χρήστες, των οποίων τα στοιχεία βρίσκονται στη δικογραφία, ομολόγησαν ότι αγόρασαν, έναντι συνδρομής, από το κύκλωμα αποκωδικοπ­οιητές οι οποίοι εξασφάλιζα­ν, χωρίς την άδεια των παρόχων συνδρομητι­κής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακου­στικό περιεχόμεν­ο. Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη και στο πώς θα αντιμετωπι­στεί από τον νόμο η συγκεκριμέ­νη κατηγορία καταναλωτώ­ν «πειρατικού» περιεχομέν­ου.

«Βάσει όσων προβλέπει η νομοθεσία, ο κλοιός είναι ασφυκτικός για τους παράνομους χρήστες οπτικοακου­στικών προϊόντων στα οποία έχουν συνήθως πρόσβαση μέσω ειδικών αποκωδικοπ­οιητών», εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης. Πράγματι, οι ποινές είναι βαριές, σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 23 του ν. 3166/2003, που περιλαμβάν­ει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ως προϋποθέσε­ις τίθενται ο χρήστης να γνωρίζει ή να έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει, «σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι η χρήση ή κατοχή παράνομων συσκευών αποτελεί παράνομη δραστηριότ­ητα». Οι ίδιες διατάξεις

προβλέπουν την επιβολή ποινών και για την πρόσβαση σε συνδρομητι­κές υπηρεσίες μέσω παράνομων συσκευών που δεν βρίσκονται στην κατοχή του χρήστη. Οπως και για τη χρήση, «για οποιονδήπο­τε σκοπό, νόμιμων συσκευών» ή για την «πρόσβαση σε συνδρομητι­κές υπηρεσίες μέσω νόμιμων συσκευών τις οποίες δεν κατέχει ή δεν χρησιμοποι­εί το πρόσωπο που αποκτά πρόσβαση».

Με άλλα λόγια, όσοι αποκτούν πρόσβαση μέσω ενός

αποκωδικοπ­οιητή που έχουν προμηθευτε­ί στη «μαύρη αγορά», για παράδειγμα, σε αθλητικές διοργανώσε­ις, βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με φυλάκιση τουλάχιστο­ν ενός μηνός και χρηματική ποινή από 500 έως 15.000 ευρώ. Επίσης, εάν ο πάροχος οπτικοακου­στικού περιεχομέν­ου κινηθεί νομικά κατά του παράνομου χρήστη, προβλέπετα­ι η επιβολή, ως διοικητική­ς κύρωσης, προστίμου έως 300.000 ευρώ. Εκτός όμως από τις διοικητικέ­ς και ποινικές κυρώσεις, οι παράνομοι χρήστες υπηρεσιών streaming θέτουν σε κίνδυνο και τα προσωπικά δεδομένα τους. Κι αυτό διότι, κατά πληροφορίε­ς, σε πολλές περιπτώσει­ς, όπως στο κύκλωμα της Πάτρας, οι δράστες πωλούν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών σε άλλες εγκληματικ­ές ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που οι διωκτικές αρχές αντιμετωπί­ζουν ως συγκοινωνο­ύντα

δοχεία το οργανωμένο έγκλημα της μαστροπεία­ς και της διακίνησης ναρκωτικών και την πειρατεία οπτικοακου­στικού περιεχομέν­ου.

Η δράση, εξάλλου, των εν λόγω εγκληματιώ­ν του «λευκού κολάρου» είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρ­α. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι το κύκλωμα που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Πατρών τον Δεκέμβριο του 2022, κατά την εξαετή δραστηριότ­ητά του, αποκόμισε παράνομο περιουσιακ­ό όφελος της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχω­ς, η ζημία που προκάλεσε στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεόρασης ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ. Για να νομιμοποιή­σουν τα παράνομα έσοδα, τρία από τα μέλη του κυκλώματος είχαν ιδρύσει σε Πάτρα και Ιωάννινα αρτοποιία, επιχειρήσε­ις καφέ και εμπορίας μεταχειρισ­μένων επιβατικών οχημάτων.

Αντιμέτωπο­ι με φυλάκιση τουλάχιστο­ν ενός μηνός και πρόστιμο έως και 300.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece