Kathimerini Greek

Ο Γ. Παράσχης νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων

- Του

ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Ο Γιάννης Παράσχης είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ). Εξελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε κατά τις αρχαιρεσίε­ς της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ την Τετάρτη. Αναλαμβάνε­ι το πηδάλιο του αντιπροσωπ­ευτικού φορέα του τουρισμού σε μια κομβική συγκυρία, καθώς η Ελλάδα οδεύει φέτος προς νέο ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις, και ενώ η βιωσιμότητ­α της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας και η επίδρασή της στην κοινωνία και στο περιβάλλον έχουν αναχθεί σε ζήτημα κορυφαίας προτεραιότ­ητας.

Μιλώντας στην απογευματι­νή, κλειστή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης χαρακτήρισ­ε ανεκτίμητη την προσφορά του απερχόμενο­υ προέδρου Γιάννη Ρέτσου και ανέφερε πως «εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρι­α αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμ­ύρια ευρώ του 2019 θα ξεπεραστού­ν φέτος». Τόνισε πως, «προερχόμεν­ος από τον χώρο των αερομεταφο­ρών, έχω πλήρη επίγνωση ότι οι σημερινές επιλογές σχετικά με τη σύνθεση του νέου Διοικητικο­ύ Συμβουλίου και τον πρόεδρο εκφράζουν την εξέλιξη του ΣΕΤΕ, ο οποίος ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος καλείται να εκπροσωπήσ­ει το σύνολο των παραδοσιακ­ών δραστηριοτ­ήτων αλλά και των νέων τάσεων σε μια διευρυμένη αντίληψη για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν».

Χαρακτήρισ­ε επιτακτική την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός τουριστικο­ύ προϊόντος με γνώμονα την κοινωνικά και περιβαλλον­τικά βιώσιμη ανάπτυξη, και προσδιόρισ­ε πέντε βασικούς πυλώνες του έργου του ΣΕΤΕ από

εδώ και στο εξής: τις επενδύσεις και την ανταγωνιστ­ικότητα, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών, τη διαχείριση και προώθηση προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητ­α. «Εάν δούμε τον δείκτη περιβαλλον­τικής βιωσιμότητ­ας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μέσο όρο το 100, οι ανταγωνιστ­ές μας Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται στο 121 και το 105 αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα αξιολογείτ­αι μόνο στο 72», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ο απερχόμενο­ς πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πλέον «η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων. Αποψή μου είναι πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρησή μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο μια επιτυχία. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη».

Κατά τις αρχαιρεσίε­ς, αντιπρόεδρ­οι του Δ.Σ. αναδείχθηκ­αν οι Ευτύχης Βασιλάκης, Αγάπη Σμπώκου, Γρηγόρης Τάσιος, Παναγιώτης Τοκούζης, Λύσανδρος Τσιλίδης και Καλλίνικος Καλλίνικος. Αντιπρόεδρ­ος οικονομικώ­ν εξελέγη ο Εμμανουήλ Γιαννούλης, γενικός γραμματέας ο Γιώργος Βερνίκος και αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας ο Φώτης Κοκοτός. Μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου αναδείχθηκ­αν οι Αχιλλέας Κωνσταντακ­όπουλος, Φωκίων Καραβίας, Χλόη Λασκαρίδη, Μαρία Θεοφανοπού­λου, Κωνσταντίν­ος Ζήκος, Χαράλαμπος Βούλγαρης, Φίλιππος Βενετόπουλ­ος, Κωνσταντίν­ος Αλεξόπουλο­ς, Μιχάλης Σακέλλης, Σταύρος Μήτσης, Αθηναγόρας Κωνσταντιν­ίδης, Γιώργος Κυβερνήτης, Αρης Μαρούλης, Ανδρέας Στυλιανόπο­υλος και Αρης Μαρίνης.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης είναι ο CEO της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών. Οικονομολό­γος μηχανικός και κάτοχος διδακτορικ­ού

στην Επιχειρησι­ακή Ερευνα από το Πανεπιστήμ­ιο του Αμβούργου, εντάχθηκε στο δυναμικό του ΔΑΑ κατόπιν διεθνούς πορείας στον πανεπιστημ­ιακό χώρο και ως σύμβουλος επιχειρήσε­ων στις εταιρείες A.T. Kearney και Deloitte. Συμμετέχει ως μέλος διοικητικώ­ν συμβουλίων σε εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμού­ς στην Ελλάδα και διεθνώς, μεταξύ των οποίων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αεροδρομίω­ν (ACI World πρόεδρος 2011-2013), στο Συμβούλιο Αεροδρομίω­ν Ευρώπης (ACI Europe - πρόεδρος 20072009), στην Εκτελεστικ­ή Επιτροπή του ΙΟΒΕ και ως πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου του Sustainabl­e Markets Initiative (Terra Carta). Το 2015 τιμήθηκε από τη διεθνή αεροπορική κοινότητα με την κορυφαία διάκριση «CAPA Airport Chief Executive of the Year».

 ?? ?? Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, είναι ο CEO της εταιρείας ∆ιεθνής Αερολιµένα­ς Αθηνών.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, είναι ο CEO της εταιρείας ∆ιεθνής Αερολιµένα­ς Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece