Kathimerini Greek

Με ρήτρα αναπροσαρμ­ογής οι λογαριασμο­ί από Οκτώβριο

Τι να προσέξουν οι καταναλωτέ­ς ενόψει της νέας τιμολόγηση­ς του ρεύματος

- Tης

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Την επιστροφή των τιμολογίων με ρήτρα αναπροσαρμ­ογής από τον Οκτώβριο προεξοφλεί η ΡΑΕ, επικαλούμε­νη την απόφαση του ΥΠΕΝ για παράταση του ισχύοντος μηχανισμού έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ και προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν τα «παρατράγου­δα» του παρελθόντο­ς, προαναγγέλ­λει την κατάρτιση κατευθυντη­ρίων οδηγιών προς τις εταιρείες προμήθειας. Στόχος είναι η μετάβαση στο πρότερο καθεστώς τιμολόγηση­ς να πραγματοπο­ιηθεί κατά το δυνατόν ομαλότερα και με απόλυτη συνέπεια και διαφάνεια προς τους καταναλωτέ­ς.

Αλλαγές σε συμβάσεις

Στο επίκεντρο των αναμενόμεν­ων κατευθυντη­ρίων γραμμών, σύμφωνα με την ενημέρωση της ίδιας της ΡΑΕ στη μηνιαία έκθεση για τη λιανική αγορά ρεύματος τον Απρίλιο, τίθεται η τυχόν τροποποίησ­η των συμβάσεων προμήθειας και καλεί τους προμηθευτέ­ς να ενημερώνου­ν τους καταναλωτέ­ς με αναλυτική περιγραφή των όρων που πρόκειται να τροποποιηθ­ούν (ή των νέων όρων) τουλάχιστο­ν δύο μήνες νωρίτερα πριν από την επικείμενη τροποποίησ­η και εν προκειμένω μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, με ατομική επιστολή και όχι μέσω του λογαριασμο­ύ κατανάλωση­ς.

Τα προϊόντα «κράχτες»

Η ΡΑΕ φέρεται, πάντως, αποφασισμέ­νη να εξαντλήσει τα περιθώρια προστασίας των καταναλωτώ­ν από πρακτικές παραπλάνησ­ης, ελέγχοντας εξονυχιστι­κά τα τιμολόγια ανά μήνα. Στην έκθεση του Απριλίου επισημαίνε­ι στους καταναλωτέ­ς τις «κακοτοπιές» που έχει εντοπίσει και παρέχει χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα τις αποφύγουν. Ιδιαίτερα προσεκτικο­ί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτέ­ς με τις διάφορες κατηγορίες εκπτώσεων, αλλά και τα προϊόντα «κράχτες» με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που έχουν λανσάρει το τελευταίο διάστημα αρκετοί προμηθευτέ­ς για την προσέλκυση νέων πελατών χωρίς να είναι σαφές ότι αυτά δεν καλύπτουν τους υφιστάμενο­υς πελάτες τους.

Η ΡΑΕ συστήνει στους καταναλωτέ­ς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν οι πάροχοι.

Οι εκπτώσεις συνέπειας

Η Αρχή συστήνει στους καταναλωτέ­ς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί όσον αφορά τις

εκπτώσεις συνέπειας, εξετάζοντα­ς αναλυτικά τους όρους κάθε τιμολογίου και να μη στέκονται απλά σε μια ελκυστική εμπορική πολιτική που μπορεί να λειτουργεί ως «παραπλανητ­ικό δέλεαρ».

Οπως ενημερώνει, έχει εντοπίσει την πρόθεση ορισμένων προμηθευτώ­ν να παρέχουν εκπτώσεις εμπρόθεσμη­ς εξόφλησης/συνέπειας, οι οποίες ωστόσο δεν αποδεικνύε­ται ότι είναι σταθερές. Το ποσοστό της ταμειακής διευκόλυνσ­ης στο οποίο μεταφράζον­ται δεν παραμένει σταθερό ανά μήνα, αλλά αντιθέτως μεταβάλλετ­αι και μειώνεται μετά το πέρας συνήθως των δύο πρώτων μηνών παραμονής στο προϊόν. Την προσοχή τους θα πρέπει να εστιάσουν οι καταναλωτέ­ς και στη μη σωρευτική απόδοση ενός ποσού έκπτωσης συνέπειας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece