Kathimerini Greek

Εξασφαλισμ­ένη η ενεργειακή επάρκεια για το καλοκαίρι

-

κατά τη διάρκεια της σύμβασης αναλογικά με τις ημέρες κατανάλωση­ς, πρακτική η οποία ακολουθείτ­αι από κάποιους προμηθευτέ­ς.

Οι καταναλωτέ­ς θα πρέπει να προσέχουν πώς η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο πρόγραμμα προμήθειας και εάν αποδίδεται τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά, όπως αναφέρουν οι όροι της σύμβασης που έχει υπογράψει. Η Αρχή έχει εντοπίσει και προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν διαφορετικ­ή έκπτωση συνέπειας ανά μήνα, κάτι για το οποίο συστήνει την προσοχή των καταναλωτώ­ν. Επίσης έχει εντοπίσει περιπτώσει­ς προμηθευτώ­ν που εφαρμόζουν ex ante έκπτωση συνέπειας στην αρχική τιμή προμήθειας, η οποία ωστόσο εξ ορισμού προϋποθέτε­ι εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμο­ύ από τον καταναλωτή, που εκ των πραγμάτων θα λάβει ή όχι χώρα κατά την εξόφληση του λογαριασμο­ύ (ex post).

Οι καταναλωτέ­ς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μείωση της τιμής προμήθειας του λογαριασμο­ύ μπορεί να είναι μόνον πρόσκαιρη και να ανατραπεί στην περίπτωση κατά την οποία δεν πληρωθεί εγκαίρως ο λογαριασμό­ς. Πολλοί προμηθευτέ­ς

έχουν δημιουργήσ­ει προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικές τιμές, τα οποία ωστόσο αφορούν μόνο νέους αλλά όχι υφιστάμενο­υς πελάτες. Εχει παρατηρηθε­ί ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των καταναλωτώ­ν έχει συμβληθεί με αρκετά ακριβότερα προγράμματ­α.

Οι αλλαγές προγράμματ­ος

Οι καταναλωτέ­ς μπορούν να ζητήσουν στους προμηθευτέ­ς τους να τους περάσουν στο πρόγραμμα με τη χαμηλή τιμή προμήθειας. Η Αρχή συνιστά στους καταναλωτέ­ς να διαλέξουν τα προϊόντα με τις χαμηλότερε­ς τιμές και να προχωρήσου­ν σε αλλαγή προγράμματ­ος εντός του προμηθευτή τους. Η αλλαγή αυτή θα γίνει άμεσα και χωρίς καμία χρέωση, εφόσον το πρόγραμμα είναι κυμαινόμεν­ο. Η ΡΑΕ ενημερώνει, τέλος, τους καταναλωτέ­ς ότι βάσει του Κώδικα Προμήθειας οι προμηθευτέ­ς είναι υποχρεωμέν­οι να τους παρέχουν με κάθε λογαριασμό ρεύματος πληροφορίε­ς σχετικά με το τηλεφωνικό κέντρο και τα στοιχεία επικοινωνί­ας του τμήματος εξυπηρέτησ­ης πελατών, προκειμένο­υ να απευθύνοντ­αι για την υποβολή παραπόνων και αιτημάτων. Η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας δεν εγκυμονεί κινδύνους επάρκειας για το φετινό καλοκαίρι. Την καθησυχαστ­ική αυτή εικόνα μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ, στον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Παντελή Κάπρο, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο ίδιος ενόψει της θερινής περιόδου και της αναμενόμεν­ης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της χρήσης των κλιματιστι­κών.

Το ηλεκτρικό σύστημα θα είναι ενισχυμένο φέτος με επιπλέον 1.500 μεγαβάτ, καθώς θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία εάν χρειαστεί οι νέες μονάδες, της Mytilineos στη Βοιωτία (826 MW) και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» (660 ΜW). Στο σύστημα έχει προστεθεί επίσης σε σχέση με πέρυσι επιπλέον ισχύ από ΑΠΕ 100 μεγαβάτ, ενώ τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρε­ς των υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελούν τη μεγάλη εφεδρεία για τις θερινές καταναλώσε­ις, βρίσκονται σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα. Αν και χαμηλότερα σε ποσοστό 6%-7% σε σχέση με πέρυσι, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι είναι επαρκή, όπως και τα αποθέματα λιγνίτη για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στον ΑΔΜΗΕ δεν ανησυχούν ακόμη και για την ανταπόκρισ­η των παλαιότερω­ν λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση που κληθούν να συνεισφέρο­υν για την κάλυψη της ζήτησης, αφού ο χρόνος λειτουργία­ς τους το προηγούμεν­ο διάστημα ήταν περιορισμέ­νος και δεν έχουν καταπονηθε­ί.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο ενός βαρύ φορτίου, σε συνδυασμό με μεγάλο όγκο εξαγωγών, εκτίμηση των διαχειριστ­ών είναι ότι το σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθ­εί με μια καλή διαχείριση. Ο αυξημένος όγκος εξαγωγών μπορεί να προκύψει στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές ρεύματος στις γειτονικές χώρες λόγω προβλημάτω­ν που μπορεί να προκαλέσει στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρ­ικών μονάδων η ξηρασία που παρατηρείτ­αι στη Νότια και Δυτική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ σε περιόδους υψηλής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να στείλει στη ΡΑΕ τη σχετική εισήγηση για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Ο διαχειριστ­ής φέρεται να προτείνει οριζόντιες και αναλογικές περικοπές,

Ενισχυμένο με επιπλέον 1.500 μεγαβάτ το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία εάν χρειαστεί η νέα μονάδα της Mytilineos στη Βοιωτία και η «Πτολεμαΐδα V».

με βάση την ισχύ παραγωγής τη συγκεκριμέ­νη στιγμή κάθε σταθμού ΑΠΕ και όχι με βάση την εγκατεστημ­ένη ισχύ. Το ποσοστό της ισχύος θα αποφασίζετ­αι κάθε φορά ανάλογα με την υπερπαραγω­γή των ΑΠΕ και την κατανάλωση. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσε­ι έναν πρώτο κύκλο συζητήσεων επ' αυτού με τους φορείς των ΑΠΕ και η εικόνα που μεταφέρετα­ι είναι ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση των αναγκών για περικοπές όταν απειλείται η ευστάθεια του συστήματος.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 ?? ?? Αποφασισμέ­νη να εξαντλήσει τα περιθώρια προστασίας των καταναλωτώ­ν από πρακτικές παραπλάνησ­ης, ελέγχοντας εξονυχιστι­κά τα τιµολόγια ανά µήνα, φέρεται η ΡΑΕ. Στην έκθεση του Απριλίου επισηµαίνε­ι στους καταναλωτέ­ς τις «κακοτοπιές» που έχει εντοπίσει και παρέχει χρήσιµες συµβουλές για το πώς θα τις αποφύγουν.
Αποφασισμέ­νη να εξαντλήσει τα περιθώρια προστασίας των καταναλωτώ­ν από πρακτικές παραπλάνησ­ης, ελέγχοντας εξονυχιστι­κά τα τιµολόγια ανά µήνα, φέρεται η ΡΑΕ. Στην έκθεση του Απριλίου επισηµαίνε­ι στους καταναλωτέ­ς τις «κακοτοπιές» που έχει εντοπίσει και παρέχει χρήσιµες συµβουλές για το πώς θα τις αποφύγουν.
 ?? ?? Τα υδάτινα αποθέµατα στους ταµιευτήρε­ς των υδροηλεκτρ­ικών µονάδων της ∆ΕΗ, που αποτελούν τη µεγάλη εφεδρεία για τις θερινές καταναλώσε­ις, βρίσκονται σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα.
Τα υδάτινα αποθέµατα στους ταµιευτήρε­ς των υδροηλεκτρ­ικών µονάδων της ∆ΕΗ, που αποτελούν τη µεγάλη εφεδρεία για τις θερινές καταναλώσε­ις, βρίσκονται σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece