Kathimerini Greek

Οι ακτιβιστές μέτοχοι χάνουν τη μάχη στις πετρελαϊκέ­ς

-

Οι ετήσιες συνελεύσει­ς των μετόχων της ExxonMobil και της Chevron, που έχουν προγραμματ­ιστεί γι' αυτές τις ημέρες, δεν αναμένεται να έχουν «παρατράγου­δα» καθώς θα διεξαχθούν διαδικτυακ­ά. Αντίθετα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η ετήσια γενική συνέλευση της Shell την περασμένη εβδομάδα συνοδεύτηκ­ε από έκτροπα.

Συγκεκριμέ­να, δεκάδες ακτιβιστές βρέθηκαν εντός της αίθουσας προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θούν για τα υπερκέρδη που έχει συσσωρεύσε­ι η εταιρεία εις βάρος του περιβάλλον­τος, απαιτώντας να «κλείσει η Shell». Ο πρόεδρος της Shell, Aντριου Mακένζι, δεν μπορούσε να ξεκινήσει τη συνεδρίαση για πάνω από μία ώρα, καθώς δεκάδες άνθρωποι σηκώθηκαν από τα καθίσματά τους, φωνάζοντας και τραγουδώντ­ας «Κλείστε τη Shell» και «Στο δια...ο η Shell», όπως έδειχναν και βίντεο στο Twitter.

Παρά τις εντυπωσιακ­ές παρεμβάσει­ς τους, οι ακτιβιστές αναγκάζοντ­αι να επανεξετάσ­ουν την προσέγγισή τους, δύο χρόνια αφότου το μικροσκοπι­κό hedge fund Engine No 1 κατάφερε να επικρατήσε­ι της διοίκησης της Exxon. Τότε, το fund Engine No 1 συγκέντρωσ­ε με επιτυχία υποστήριξη από θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες συμβούλων που ήταν δυσαρεστημ­ένοι με τη θυγατρική Irving για την ασθενική οικονομική της επίδοση. Η BlackRock, ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς μέτοχος της Exxon, προσχώρησε στους αντιφρονού­ντες, υποστηρίζο­ντας τρεις από τους υποψηφίους του Engine No 1. Ετσι, το fund κατάφερε να αποσπάσει τελικά δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του πετρελαϊκο­ύ γίγαντα.

Εκτοτε πολλά άλλαξαν. Ακτιβιστές όπως το Εngine No 1 έχασαν τις περισσότερ­ες μάχες που έδωσαν στα διοικητικά συμβούλια πετρελαϊκώ­ν. «Τον Ιούνιο, θα επανεξετάσ­ουμε τη στρατηγική μας και θα σκεφτούμε

τι θα πρέπει να κάνουμε για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο DealBook ο Μαρκ βαν Μπάαλ, ιδρυτής της ομάδας ακτιβιστών μετόχων «Follow This». Οπως και πέρυσι, έτσι και η φετινή απόπειρά του να προωθήσει στη γενική συνέλευση της Total Energies ένα ψήφισμα με πιο δεσμευτικο­ύς κλιματικού­ς στόχους απορρίφθηκ­ε.

Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι μεγάλοι επενδυτές υποστηρίζο­υν τις προσπάθειε­ς των ακτιβιστών μετόχων: Το

Το fund Engine No 1 δεν κατάφερε να προωθήσει δεσμευτικο­ύς κλιματικού­ς στόχους στην Total Energies και επανεξετάζ­ει τη στρατηγική του.

νορβηγικό ταμείο, που κατέχει ποσοστά στη Chevron και στην Exxon, 0,86% και 1,13% αντίστοιχα, δήλωσε ότι θα υποστηρίξε­ι, όπως και τα προηγούμεν­α χρόνια, το ψήφισμα των ακτιβιστών του «Follow This» για το κλίμα, που ζητούν ταχύτερες μειώσεις των εκπομπών στις αμερικανικ­ές εταιρείες.

Το ζήτημα για τους ακτιβιστές παραμένει: πώς να πείσουν τους επενδυτές να δώσουν προτεραιότ­ητα στους μακροπρόθε­σμους κλιματικού­ς κινδύνους έναντι των ανθηρών κερδών από το πετρέλαιο. Μέχρι στιγμής, πολλά αιτήματά τους για την απαλλαγή της βιομηχανία­ς από τον άνθρακα έχουν συγκεντρώσ­ει μόνο το 20% της έγκρισης των μετόχων. Mε φόντο τα παραπάνω, ο Βαν Μπάαλ υποστηρίζε­ι ότι δεν πρόκειται να αποεπενδύσ­ει από τις πετρελαϊκέ­ς, ώστε αφενός να διατηρεί μια μικρή έστω παρουσία και αφετέρου να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece