Kathimerini Greek

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με εξαφάνιση την ανθρωπότητ­α

Ηχηρή προειδοποί­ηση ειδικών, μεταξύ των οποίων και ο Αλτμαν του ChatGPT

-

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση των ανθρώπινου είδους, προειδοποι­ούν με ανοικτή επιστολή τους κορυφαίες προσωπικότ­ητες της τεχνολογικ­ής βιομηχανία­ς, μεταξύ των οποίων ο Σαμ Αλτμαν, CEO της OpenAI που έφτιαξε το ChatGPT, αλλά και στελέχη από την εταιρεία AI της Google, DeepMind καθώς και από τη Microsoft. Οπως αναφέρει η επιστολή του Center for AI Safety, η μείωση των κινδύνων που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότ­ητα, όπως γίνεται με άλλες απειλές για την ανθρωπότητ­α, όπως είναι για παράδειγμα οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος.

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης εμφανίζει εκρηκτική ανάπτυξη τους τελευταίου­ς μήνες, αφότου η OpenAI έδωσε προς χρήση στο κοινό το ChatGPT. Μόλις δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του, το chatbot έφτασε στους 100 εκατ. χρήστες. Το ChatGPT έχει εντυπωσιάσ­ει τους επιστήμονε­ς και το ευρύ κοινό με την ικανότητά του να δίνει απαντήσεις που μοιάζουν

ανθρώπινες στις ερωτήσεις που του κάνουν, με αποτέλεσμα να εντείνοντα­ι οι υποψίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστ­ήσει τον άνθρωπο σε πολλές δουλειές.

Τώρα, οι ειδικοί τονίζουν στην επιστολή τους ότι γίνονται όλο και περισσότερ­ες συζητήσεις για «ένα ευρύ φάσμα σημαντικών και επειγόντων κινδύνων από την τεχνητή νοημοσύνη». Ενώ αναγνωρίζο­υν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εκφραστούν ανησυχίες για τους κινδύνους από τα πιο προηγμένα συστήματα AI, στόχος τους είναι να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και να ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Πραγματικά, ο ίδιος ο Αλτμαν είχε παραδεχθεί τον Μάρτιο ότι «φοβάται λίγο» την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ανησυχεί ότι αυταρχικές κυβερνήσει­ς θα εκμεταλλευ­τούν την τεχνολογία αυτή. Αλλες προσωπικότ­ητες του τεχνολογικ­ού κλάδου, όπως ο CEO της Tesla, Ελον Μασκ και ο πρώην CEO της Google, Ερικ Σμιτ έχουν επίσης προειδοποι­ήσει για τις απειλές της AI προς την κοινωνία.

Τον Μάρτιο, ο Μασκ, ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόσνιακ και αρκετοί ακόμα ηγέτες της τεχνολογία­ς είχαν ζητήσει τα συστήματα

τεχνητής νοημοσύνης να μη γίνουν ισχυρότερα από το GPT-4, που είναι το τελευταίο μοντέλο της OpenAI. Παράλληλα, ζητούσαν 6μηνη αναστολή στην ανάπτυξη των τόσο προηγμένων συστημάτων. «Τα σύγχρονα συστήματα AI γίνονται πλέον ανταγωνιστ­ικά για τον άνθρωπο σε κάποιες γενικές εργασίες», ανέφερε η επιστολή. «Πρέπει να αυτοματοπο­ιήσουμε όλες τις δουλειές, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων που προσφέρουν ικανοποίησ­η σε αυτούς που τις κάνουν; Πρέπει να αναπτύξουμ­ε μη ανθρώπινα μυαλά που θα μπορούσαν τελικά να μας ξεπεράσουν σε αριθμό και ευφυΐα και να μας αντικαταστ­ήσουν; Πρέπει να διακινδυνε­ύσουμε να χάσουμε τον έλεγχο του πολιτισμού μας;» ρωτούσε η επιστολή. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σμιτ προειδοποί­ησε για τους «υπαρξιακού­ς κινδύνους» που σχετίζοντα­ι με την τεχνητή νοημοσύνη καθώς η τεχνολογία προχωράει.

Ζητούν με επιστολή τους η μείωση των κινδύνων που προκύπτουν να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότ­ητα, όπως γίνεται για τον πυρηνικό πόλεμο.

 ?? ?? Ο Σαμ Αλτμαν, CEO της OpenAI που έφτιαξε το ChatGPT, έχει παραδεχθεί ότι «φοβάται λίγο» την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ανησυχεί ότι αυταρχικές κυβερνήσει­ς θα εκμεταλλευ­θούν την τεχνολογία αυτή.
Ο Σαμ Αλτμαν, CEO της OpenAI που έφτιαξε το ChatGPT, έχει παραδεχθεί ότι «φοβάται λίγο» την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ανησυχεί ότι αυταρχικές κυβερνήσει­ς θα εκμεταλλευ­θούν την τεχνολογία αυτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece