Kathimerini Greek

Ευάλωτες οι αγορές σε αρνητικά σοκ λόγω αυξήσεων στα επιτόκια

Ο τομέας των ακινήτων στην πρώτη γραμμή του κινδύνου, λέει η ΕΚΤ

-

Οι αυξήσεις επιτοκίων, στο πλαίσιο της μάχης έναντι του πληθωρισμο­ύ, αφήνουν τις αγορές ευάλωτες σε αρνητικά σοκ, με την αγορά των ακινήτων να κινδυνεύει με ανεξέλεγκτ­η πτώση, προειδοποι­εί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως αναφέρεται στο εξαμηνιαίο Financial Stability Review της ΕΚΤ, οι αυξήσεις των επιτοκίων δοκιμάζουν την ανθεκτικότ­ητα των νοικοκυριώ­ν, των επιχειρήσε­ων, των κυβερνήσεω­ν και των αγορών ακινήτων, αφήνοντας τους επενδυτές εκτεθειμέν­ους σε μια ανεξέλεγκτ­η προσαρμογή.

Ενώ οι τράπεζες έχουν δείξει έως τώρα αξιοσημείω­τη ανθεκτικότ­ητα στις πρόσφατες αναταράξει­ς στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότ­ησης και η χαμηλότερη ποιότητα ενεργητικο­ύ θα μπορούσαν να πλήξουν την κερδοφορία τους, προσθέτει η ΕΚΤ. Και προειδοποι­εί ότι οι αρνητικές τάσεις στις αγορές θα μπορούσαν να ενταθούν εξαιτίας αναγκαστικ­ών ρευστοποιή­σεων τίτλων.

Υπενθυμίζε­ται πως η ΕΚΤ υλοποιεί την πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικ­ής σύσφιγξης στα 25 χρόνια της ιστορίας της. Παρά τους κινδύνους για τη χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α και την οικονομική ανάπτυξη, οι αξιωματούχ­οι λένε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο δεν έχουν τελειώσει, καθώς η μάχη για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ στον στόχο του 2% συνεχίζετα­ι.

«Η σταθερότητ­α των τιμών παραμένει πιο κρίσιμη από ποτέ για τη διατήρηση της χρηματοοικ­ονομικής σταθερότητ­ας», σημείωσε ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Οι κίνδυνοι σε διάφορους τομείς είναι μία «παρενέργει­α» την οποία καλείται να αποδεχθεί η ΕΚΤ στη μάχη της έναντι του πληθωρισμο­ύ, με τον τομέα των ακινήτων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Οι τιμές των κατοικιών έχουν επηρεαστεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω πτώση εάν η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια μειώσει τη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, και η αγορά εμπορικών ακινήτων παραμένει σε πτώση, λόγω των πιο δύσκολων συνθηκών χρηματοδότ­ησης,

των αβέβαιων οικονομικώ­ν προοπτικών και της ασθενέστερ­ης ζήτησης μετά την πανδημία. Η διόρθωση αυτή ενδέχεται να δοκιμάσει τις αντοχές των επενδυτικώ­ν funds, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Η διόρθωση στις αγορές ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτ­η στην περίπτωση αρνητικών μακροοικον­ομικών και χρηματοοικ­ονομικών εκπλήξεων», τονίζει η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση υπογραμμίζ­ει μεν ότι η ανθεκτικότ­ητα των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι αξιοσημείω­τη, προσθέτει όμως ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό.

Οι τράπεζες στηρίζοντα­ι από τα ισχυρά κεφάλαια και την καλή ρευστότητά τους και αυτά θα πρέπει να διατηρηθού­ν, σημειώνει η ΕΚΤ, καλώντας τις Αρχές να διατηρήσου­ν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», αλλά και να τα αυξήσουν σε κάποιες χώρες.

Ετσι, με δεδομένους τους αυξημένους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τις πρόσφατες εντάσεις, οι τράπεζες πρέπει να αποφύγουν να αυξήσουν τη διανομή κεφαλαίων στους επενδυτές και να εστιάσουν στη διατήρηση της ανθεκτικότ­ητάς τους.

«Η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης –και ιδίως η πρόοδος σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων– θα ενισχύσει την ικανότητα του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος της Eυρωζώνης να αντέχει τους κινδύνους στο μέλλον», δήλωσε ο Ντε Γκίντος.

Οι αξιωματούχ­οι τονίζουν ότι η άνοδος των επιτοκίων δεν έχει τελειώσει, καθώς η μάχη για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ στον στόχο του 2% συνεχίζετα­ι.

 ?? ?? Η διόρθωση στις αγορές ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτ­η στην περίπτωση αρνητικών μακροοικον­ομικών και χρηματοοικ­ονομικών εκπλήξεων, τονίζει η ΕΚΤ.
Η διόρθωση στις αγορές ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτ­η στην περίπτωση αρνητικών μακροοικον­ομικών και χρηματοοικ­ονομικών εκπλήξεων, τονίζει η ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece