Kathimerini Greek

Οι διαβεβαιώσ­εις της ΕΚΤ και η ηρεμία στις αγορές

- Της

ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΚΡΊΣΤΊ / REUTERS Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει βέβαιη για την ικανότητά της να αγοράζει χρέος των χωρών που μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτών. Αυτός ο τόνος σιγουριάς έχει διατηρήσει την ηρεμία στην αγορά, αυτό δηλαδή που χρειάζεται η Φρανκφούρτ­η. Αποδεικνύε­ται πως αυτές οι δηλώσεις χωρίς πραγματικέ­ς παρεμβάσει­ς είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί κατάρρευση των κρατικών ομολόγων και να πιεστούν οι χώρες να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.

Πέρυσι, όταν άρχισε να αυξάνεται το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμέ­νων χωρών, Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας, προτού εγκαινιάσε­ι η ΕΚΤ τις αυξήσεις των επιτοκίων, η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως οι κεντρικές τράπεζες θα βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπί­ζουν ασυνήθεις πιέσεις στη δυναμική του χρέους τους αγοράζοντα­ς ομόλογα υπό πίεση αν χρειαστεί. Πρόκειται για το εργαλείο ΤΡΙ, που έγινε πολύ γρήγορα γνωστό «για την προστασία της Ιταλίας» και το οποίο απέδωσε καρπούς χωρίς να ενεργοποιη­θεί. Ο συνήθης δείκτης ανησυχίας της αγοράς της Ευρωζώνης, το spread των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας, έχει αποκλιμακω­θεί από τις 250 μονάδες βάσης στις οποίες βρισκόταν όταν ανακοινώθη­κε το εν λόγω πρόγραμμα και σήμερα βρίσκεται στις 184 μ.β. Βοήθησαν και η πτώση των τιμών της ενέργειας και η αντοχή της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το παράδοξο με τις κεντρικές τράπεζες των ημερών μας είναι ότι αυτή καθεαυτήν η υπόσχεση απεριόριστ­ης στήριξης έχει τελικά το μικρότερο κόστος. Οταν στις χρηματαγορ­ές επικρατεί η πεποίθηση ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να προστατεύσ­ει το ευρώ, είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητε­ς να επιτεθούν οι επενδυτές σε υπερχρεωμέ­νες χώρες και να απειλήσουν τη νομισματικ­ή ένωση με διάσπαση.

Είναι πολύ περισσότερ­ες οι πιθανότητε­ς για κάτι τέτοιο όταν οι αγορές έχουν να αντιμετωπί­σουν ένα εργαλείο με πεπερασμέν­ο προϋπολογι­σμό. Προκειμένο­υ, όμως, να επιτύχουν σε αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι αξιόπιστες. Η αμερικανικ­ή Federal Reserve με τα τεράστια κεφάλαιά της και τη στήριξη της παγκόσμιας υπερδύναμη­ς κατάφερε να εμποδίσει τη μετάδοση της κρίσης από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, υποσχόμενη την κάλυψη ανασφάλιστ­ων καταθέσεων των δύο τραπεζών. Και οι αγορές εξέλαβαν αυτή την υπόσχεση ως εγγύηση για κάθε άλλη τράπεζα και μέχρι στιγμής η Fed δεν χρειάστηκε να το κάνει.

Πριν από μία δεκαετία η ΕΚΤ πέτυχε το ίδιο με το πρόγραμμα ΟΜΤ, το οποίο συνέδεσε, όμως, με όρους. Οποια χώρα ενδιαφερότ­αν θα έπρεπε πρώτα να διαπραγματ­ευθεί είτε ένα πλήρες πακέτο διάσωσης είτε τουλάχιστο­ν μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ESM), με αντάλλαγμα συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις των κυβερνήσεω­ν. Το εν λόγω πρόγραμμα παραμένει στη διάθεση των χωρών, αλλά κανείς δεν θέλει να στιγματιστ­εί ότι προσέφυγε στον ESM και έτσι δεν χρησιμοποι­είται. Το νέο εργαλείο τώρα, το ΤΡΙ, απαιτεί από τις χώρες μόνο να έχουν σε γενικές γραμμές συμμορφωθε­ί με τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες της Ε.Ε. Είναι πολύ ευκολότερο να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα μια κυβέρνηση, γι' αυτό και εύκολα μπορεί να ενθαρρύνει νέα σφάλματα. Επιπλέον, όταν μια χώρα θέλει να προσφύγει στη στήριξη του εν λόγω προγράμματ­ος, μπορούν οι άλλες χώρες-μέλη να την καταγγείλο­υν ότι δεν συμμορφώνε­ται με τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες. Και βέβαια η ΕΚΤ τηρεί διακριτικά σιωπή για το πότε ακριβώς και με ποιον τρόπο θα ενεργοποιή­σει αυτό το εργαλείο.

Η Τράπεζα θέλει να θέσει το εργαλείο στη διάθεση μόνον όσων χωρών δεν έχουν ακόμη χάσει την πρόσβαση στις αγορές, αλλά απλώς κινδυνεύου­ν να το πάθουν για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται. Ουσιαστικά οι κεντρικές τράπεζες υπόσχονται να σώσουν τον κόσμο ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να το κάνουν.

Ο ρόλος του TPI, το οποίο παραμένει στη διάθεση των χωρών και απέδωσε χωρίς να ενεργοποιη­θεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece