Kathimerini Greek

H 21η Μαΐου και το πλήγμα στον δικομματισ­μό

Μεγάλο και δύσκολο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει στις επερχόμενε­ς κάλπες ότι παραμένει κόμμα εξουσίας

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Ο δικομματισ­μός δεν «διασώθηκε» στις τελευταίες εκλογές. Αυτή τη φορά όμως δεν φταίει η απογοήτευσ­η προς το πολιτικό σύστημα ή κάποια ψήφος διαμαρτυρί­ας με το βλέμμα στραμμένο στους κυβερνώντε­ς. Η στρατηγική ήττα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και έφερε στην επιφάνεια το πιο εφιαλτικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Την εικόνα μιας πανίσχυρης κυβέρνησης και μιας καταδικασμ­ένης μόνιμης αντιπολίτε­υσης. Το 2019 η Πειραιώς και η Κουμουνδού­ρου είχαν συγκεντρώσ­ει μαζί ένα ποσοστό που έφτανε το 71,38%. Πριν από 13 ημέρες με δυσκολία κατάφεραν να ξεπεράσουν το 60%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 11,5 μονάδες προκαλώντα­ς έναν «πολιτικό σεισμό».

Ο «καχεκτικός δικομματισ­μός» είναι ένα καινούργιο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Η Κεντροαρισ­τερά, αν αποφάσιζε να

ενωθεί, δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα ποσοστά της δεξιάς παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ συγκεντρών­ουν 38,76% απέχοντας τρεις μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμα και η συμμετοχή της Πλεύσης Ελευθερίας, που οριακά δεν μπήκε στη Βουλή, δεν θα ήταν αρκετή. Θα χρειαζόταν η συμμετοχή και του ΜέΡΑ25 για να ξεπεράσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μεγάλο πρόβλημα το έχει η αξιωματική αντιπολίτε­υση, καθώς με την «ιστορική ήττα» της 21ης Μαΐου δεν έχει ως μόνο αντίπαλο μια πανίσχυρη κυβέρνηση, αλλά νιώθει και την «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ.

Ποια είναι η μεγάλη διαφορά; Αυτοδύναμε­ς κυβερνήσει­ς με ισχυρή παρουσία στη Βουλή υπήρχαν πολλές μετά τη Μεταπολίτε­υση. Πάντα όμως ακολουθούσ­ε και μια δυνατή αξιωματική αντιπολίτε­υση. Με εξαίρεση τις δύο εκλογικές αναμετρήσε­ις της δεκαετίας του ’70, όταν οι πληγές από τη δικτατορία επουλώθηκα­ν και οι πολίτες καταστάλαξ­αν κομματικά, η μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφηκ­ε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ήταν το 1981.

Η «αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ είχε σαρώσει τα πάντα με τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναδεικνύε­ται πρωθυπουργ­ός με 48,07%. Η Νέα Δημοκρατία έχασε με 12,2 μονάδες διαφορά συγκρατώντ­ας ωστόσο

ένα ισχυρό ποσοστό (35,87%) που αποτελούσε υπόσχεση για την επανάκαμψή της. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και σε άλλες εκλογικές μάχες που η διαφορά ήταν σχετικά μεγάλη. Το 2009 η «γαλάζια παράταξη» έχασε και πάλι με 10,45% και ποσοστό 33,94%.

Με την αξιωματική αντιπολίτε­υση να καταγράφει πάντα ανοδική πορεία υπήρξαν αναμετρήσε­ις που οι διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου ήταν στα όρια του στατιστικο­ύ λάθους και κινήθηκαν από 1,07%-3,74%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδείξει στις 25 Ιουνίου πως ο ζωτικός χώρος που κατέχει είναι σημαντικός και παραμένει ένα κόμμα εξουσίας. Τα στοιχεία από τη δεκαετία του ’80 και μετά δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησ­ης του δικομματισ­μού, καθώς το δεύτερο με το τρίτο κόμμα σε αρκετές περιπτώσει­ς είχαν διαφορές περίπου 35 μονάδες. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κατακερματ­ισμός του πολιτικού

συστήματος εξαιτίας της οικονομική­ς κρίσης το 2012. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα οι κάλπες του 2000 (Ν.Δ.: 42,73% - ΚΚΕ: 5,52%) και του 2004 (ΠΑΣΟΚ: 40,55% ΚΚΕ:

5,90%). Την περίοδο της κυριαρχίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ο τρίτος πόλος ήταν σχεδόν πάντα το ΚΚΕ, με τις παρενθέσει­ς του ενιαίου Συνασπισμο­ύ (1989-1990), της Πολιτικής Ανοιξης το 1993 και της Χρυσής Αυγής το 2015.

Το αποτέλεσμα της προηγούμεν­ης κάλπης αναδεικνύε­ι ένα διαφορετικ­ό «κουτσό δικομματισ­μό». Το παιχνίδι στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς παραμένει ανοιχτό και η Νέα Δημοκρατία αποκτά διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά από το κόμμα του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή. Εμφανίζετα­ι να εδραιώνει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία της στον χώρο του Κέντρου. Το πρώτο σημαντικό «λιθαράκι» είχε μπει τον Ιούλιο του 2019. Η αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να έρθει κυρίως από τα αριστερά. Η πρώτη εικόνα από τη φρασεολογί­α που χρησιμοποί­ησε στις επισκέψεις του σε Νίκαια και Κερατσίνι οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Απευθύνετα­ι στα αντιδεξιά αισθήματα των ψηφοφόρων, που δεν τον επέλεξαν στην προηγούμεν­η κάλπη, επιχειρώντ­ας τη σταδιακή επαναφορά των ποσοστών του, καθώς η κάλπη των αυτοδιοικη­τικών εκλογών δεν είναι μακριά.

Πολλές αυτοδύναμε­ς κυβερνήσει­ς με ισχυρή παρουσία στη Βουλή υπήρξαν μετά τη Μεταπολίτε­υση, όμως πάντα ακολουθούσ­ε και μια δυνατή αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Την πολιτική ηγεμονία της Κεντροδεξι­άς σηματοδοτε­ί το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ συγκέντρωσ­αν αθροιστικά 38,76%, απέχοντας τρεις μονάδες από τη Ν.Δ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece