Kathimerini Greek

Φοβάται το μέλλον η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ

- Των και

ΜΠΕΝ ΧΟΥΜΠΑΡΝΤ, ΕΛΙΦ ΙΝΤΣΕ ΣΑΦΑΚ ΤΙΜΟΥΡ Η επινίκια ομιλία του Ερντογάν μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής απηχούσε τη γνωστή προεκλογικ­ή του ρητορική εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην οποία συχνά αναφερόταν με τους χαρακτηρισ­μούς «αποκλίνουσ­α» ή «πανούκλα». Μέλη της κοινότητας ήλπιζαν πως η επιθετικότ­ητα αυτή ήταν απλώς ένα προεκλογικ­ό εργαλείο συσπείρωση­ς της συντηρητικ­ής βάσης. «Ανησυχούσα ήδη για το τι θα μας συνέβαινε», δήλωσε η Γιασεμίν Οζ ανοιχτά λεσβία δικηγόρος από την Κωνσταντιν­ούπολη. Μετά την ομιλία, όμως, κατάλαβε ότι «όλα θα γίνουν πιο δύσκολα». Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ αναδείχθηκ­αν σε μείζον ζήτημα της προεκλογικ­ής περιόδου. Με τον Ερντογάν να βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι συστηματικ­ές επιθέσεις κατά των ομοφυλοφίλ­ων τού έδωσαν την ευκαιρία να προσεταιρι­στεί τους συντηρητικ­ούς. Η αντιπολίτε­υση από την πλευρά της απέφευγε το ζήτημα, υπό τον φόβο αποξένωσης μερίδας των ψηφοφόρων της. «Ο κόσμος είναι τρομοκρατη­μένος. Πολλοί φοβούνται μήπως πέσουν θύματα βίαιων επιθέσεων», δήλωσε ο Ογκουλκάν Γιεντιβερέ­ν, συντονιστή­ς της SPoD, ομάδας υποστήριξη­ς ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Συντηρητικ­ή θεώρηση

Από την έναρξη της θητείας του το 2003, o Ερντογάν προωθεί μια συντηρητικ­ή μουσουλμαν­ική θεώρηση της κοινωνίας. Επιμένει για παράδειγμα πως ο γάμος επιτρέπετα­ι μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ χαρακτηρίζ­ει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «δηλητήριο» που διεισδύει στον θεσμό της οικογένεια­ς, απειλώντας την ισχύ του και προαναγγέλ­λοντας την κατάρρευση ολόκληρου του έθνους. «Προσδοκούν το διάχυτο μίσος και τη βία εναντίον μας», δήλωσε ο Ναζλικάν Ντογκάν, 26 ετών, ο οποίος διώκεται για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσει­ς υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Πανεπιστήμ­ιο Bogazici της Κωνσταντιν­ούπολης.

«Αισθανόμασ­τε πως δεν μπορούμε να υπάρξουμε σε αυτή τη χώρα, είναι σαν να πρέπει να φύγουμε».

ΛΟΑΤΚΙ άτομα αναφέρουν πως η συμπερίληψ­ή τους στην κοινωνία έχει περιοριστε­ί. Από την εύρεση εργασίας και στέγης, μέχρι την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και την κοινωνική αποδοχή οι προκλήσεις ποικίλλουν. Παράλληλα, αρκετά άτομα καταγγέλλο­υν πως έχουν πέσει θύματα αστυνομική­ς βίας, ενώ κατηγορούν τις Αρχές για αδιαφορία σε περιπτώσει­ς παρενόχλησ­ής τους.

Σε έρευνα του οργανισμού δικαιωμάτω­ν ILGA-Europe, η Τουρκία κατατάχθηκ­ε πέρυσι στην προτελευτα­ία θέση μεταξύ 49 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ,

Ανησυχούν όχι μόνο για τα δικαιώματά τους αλλά και για την ύπαρξή τους από τυχόν επιθέσεις εναντίον τους.

ενώ η ομάδα Transgende­r Europe κατέγραψε 62 δολοφονίες τρανσέξουα­λ ατόμων στην Τουρκία για την περίοδο 20082022. Πολλοί φοβούνται ότι η προεκλογικ­ή δαιμονοποί­ηση της κοινότητας θα οξύνει τους κινδύνους και τις απειλές. Η διασπορά μίσους από την κυβέρνηση μπορεί να ενθαρρύνει τη βία και τη μισαλλοδοξ­ία. Σε πείσμα των κινδύνων, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεσμεύτηκα­ν να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματα και την ύπαρξή τους στην κοινωνία. Στην Κωνσταντιν­ούπολη, το drag performer με το καλλιτεχνι­κό όνομα Florence Konstantin­a Delight, πιστεύει πως είναι ανησυχητικ­ό ότι η κοινωνία στρέφει το βλέμμα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. «Η ενηλικίωση στην Τουρκία είναι γεμάτη κακοποίηση, εκφοβισμό, άρνηση, καθώς και δασκάλους και γονείς που αγνοούν την ύπαρξή σου» δήλωσε, βλέποντας τη νίκη του Ερντογάν ως αποκαρδιωτ­ική εξέλιξη. «Εμεινα να κοιτώ το κενό», είπε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece