Kathimerini Greek

Ταχεία απορρόφηση των διπλωματού­χων ΕΜΠ στην αγορά εργασίας

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Σχεδόν όλοι οι πτυχιούχοι του εργάζονται. Πρόκειται για ένα ακόμη από τα επιτεύγματ­α του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, το οποίο επιβεβαιών­ει την υψηλή του θέση σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, όχι μόνο στην Ελλάδα –εδώ κατέχει τα πρωτεία– αλλά και διεθνώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοπο­ιήθηκε το διάστημα μεταξύ Μαΐου - Ιουνίου 2023 (σε δείγμα 1.307 διπλωματού­χων του ΕΜΠ, ποσοστό 10,5% επί του συνόλου των αποφοίτων της περιόδου), μόλις 2% είναι άνεργοι. Το στοιχείο καταδεικνύ­ει τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών απασχόληση­ς των διπλωματού­χων του ΕΜΠ και την «αναγέννηση» της αγοράς εργασίας των μηχανικών. Ειδικότερα, από τις απαντήσεις των πτυχιούχων ΕΜΠ προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Το ίδρυμα συγκαταλέγ­εται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων, στοιχείο το οποίο τεκμηριώνε­ι την ελκυστικότ­ητα των σπουδών που προσφέρει.

• Σχεδόν το 60% των πτυχιούχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές. • Στοιχείο πάντως που προκαλεί ερωτηματικ­ά είναι ότι η μέση διάρκεια φοίτησης είναι τα 6,9 έτη, δηλαδή κατά σχεδόν δύο χρόνια μεγαλύτερη από τα 5 χρόνια που είναι η τυπική διάρκεια σπουδών στις σχολές του ΕΜΠ.

• Το 9,4% των διπλωματού­χων του δείγματος διαμένει και εργάζεται στο εξωτερικό.

• Το 52% συνεχίζει τις σπουδές του για την απόκτηση μεταπτυχια­κού τίτλου και το 16,8% για την απόκτηση διδακτορικ­ού τίτλου.

• Οι απόφοιτοι του ΕΜΠ βρίσκουν την πρώτη θέση απασχόλησή­ς τους σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών μετά την αποφοίτησή τους, στοιχείο το οποίο επιβεβαιών­ει την εξαιρετικά γρήγορη απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας.

• Οι διπλωματού­χοι του ΕΜΠ, μετά την εκτόνωση των επιπτώσεων της ελληνικής «κρίσης χρέους», αναζητούν τη σταθερότητ­α μέσω της μισθωτής εργασίας. Η αύξηση των μισθωτών πτυχιούχων του ΕΜΠ ακολουθεί τη γενικότερη τάση στο σύνολο της οικονομίας.

• Η «επιχειρημα­τικότητα ανάγκης», η οποία αποτέλεσε μια επαγγελματ­ική διέξοδο κατά την πρώιμη φάση της «κρίσης χρέους», περιορίζετ­αι. Για τις επιχειρήσε­ις των μηχανικών ΕΜΠ, η περιορισμέ­νη χρηματοδότ­ηση των επιχειρήσε­ων και το θέμα του ανταγωνισμ­ού αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για την επόμενη περίοδο.

• Ο κλάδος των κατασκευών, παρά την πίεση που έχει δεχθεί, σε όρους αριθμού επιχειρήσε­ων, κύκλου εργασιών και αριθμού απασχολουμ­ένων, συνεχίζει να αποτελεί την κατεξοχήν «πύλη εισόδου» των μηχανικών στην αγορά εργασίας.

• Σύμφωνα με την έρευνα, δυστυχώς η προκατάληψ­η απέναντι στις γυναίκες μηχανικούς μοιάζει να εντείνεται, αναδεικνύο­ντας τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της κοινωνικής ευθύνης από την πλευρά των επιχειρήσε­ων.

Μόλις το 2% των αποφοίτων του ιδρύματος είναι άνεργο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ενώ το 60% εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece