Kathimerini Greek

Οι σκιές της Κλαυθμώνος

- TΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πστο κέντρο της Αθήνας είχα προχθές την εµπειρία µιας πόλης χωρισµένης σε πολλά κοµµάτια. Ανόµοια, άνισα και αντιφατικά. Θα σταθώ στην πλατεία Κλαυθµώνος και στα πέριξ, µια περιοχή µε πλήθος από επιχειρήσε­ις, καταστήµατ­α, µουσεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, πολιτιστικ­ούς φορείς, ναούς και εστιατόρια. Προς τα πάνω είναι η Τριλογία, προς τα κάτω η ∆ηµοτική Αγορά και το ∆ηµαρχείο της Αθήνας. Είναι γνωστό στους περιοίκους πως η πλατεία Κλαυθµώνος έχει αφεθεί να κατρακυλήσ­ει σε αυτό που είναι εδώ και πολύ καιρό. Ερχόµενος από τον ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και τον Παρνασσό και µε προορισµό την οδό Κοραή, είπα να διασχίσω την πλατεία Κλαυθµώνος να δω αν η κατάσταση έχει βελτιωθεί ή παραµένει η ίδια. Θα παρότρυνα όποιον ενδιαφέρετ­αι πραγµατικά για το παρόν και το αύριο της Αθήνας να κάνει το ίδιο για να σχηµατίσει άποψη για τη χρόνια ανικανότητ­ά µας να διαχειριστ­ούµε τον δηµόσιο χώρο αλλά και τον ανθρώπινο πόνο.

Πριν μπω καλά καλά µέσα στην πλατεία Κλαυθµώνος για να τη διασχίσω έως την οδό Σταδίου, η βαριά αποφορά από ανθρώπινες εκκρίσεις επιβεβαίωσ­ε αυτό που απευχόµουν. Τα πάντα γύρω είχαν εγκαταλειφ­θεί στις δυνάµεις του χρόνου και της διάλυσης. Το πράσινο απεριποίητ­ο, αφρόντιστο, αφυδατωµέν­ο. Στα ρείθρα, όλα τα απορρίµµατ­α από κουτάκια αναψυκτικώ­ν και µπίρας, χαρτιά, τσιγάρα. Ενας µανδύας απόκοσµης και εχθρικής ατµόσφαιρα­ς στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσα­ς. Λίγα µέτρα πιο πάνω είναι το Πανεπιστήµ­ιο Αθηνών και οι µεγάλες τράπεζες. Το χειρότερο βεβαίως ήταν το θέαµα του ανθρώπινου ράκους. Πολλά ράκη. Ανθρωποι σε εξαθλίωση. Ρακένδυτοι, χωρίς τα στοιχειώδη, εξαρτηµένο­ι. Στην καρδιά της Αθήνας. ∆ίπλα ήταν η προτοµή του Βλάση Γαβριηλίδη, του κορυφαίου δηµοσιογρά­φου της Αθήνας του 19ου αιώνα, αποφοίτου της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Τα γραφεία της «Ακροπόλεως», στην οποία ήταν διευθυντής, και όπου άφησε την τελευταία πνοή του, ήταν κοντά στο Σύνταγµα. Αναρωτιέµα­ι αν απασχολούν την ηγεσία αυτά τα ζητήµατα. Αν περπατάει κανείς στο κέντρο να δει ποια είναι η κατάσταση πίσω από τη βιτρίνα.

Με σκοτεινές σκέψεις είχα ήδη φτάσει στην Κοραή. Παραµένει και αυτή σε άθλια κατάσταση. Ιδιαίτερο συµβολισµό απέκτησε στα µάτια µου εκείνη την ώρα η θέα της πινακίδας του µετρό, στάση «Πανεπιστήµ­ιο». Βανδαλισµέ­νη, µουντζουρω­µένη, ραγισµένη, µια ευθεία προσβολή σε όλους τους πολίτες. Ακόµη και το µετρό, που κάποτε καµαρώναµε, δείχνει σοβαρές ελλείψεις στη φροντίδα και στον σεβασµό του κοινού. Οι εικόνες από την οδό Κοραή ήταν απλώς το επιστέγασµ­α, µε συµβολική διάσταση όσων συµβαίνουν στην πλατεία Κλαυθµώνος. Είναι η Αθήνα πόλη του πολιτισµέν­ου κόσµου; Να µια καλή ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουµ­ε.

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει εκτάκτως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece