Kathimerini Greek

Το νομικό οπλοστάσιο και οι καταδίκες των δραστών

-

Σύμφωνα με δικηγόρους, τέτοιες υποθέσεις απασχολούν περισσότερ­ο από ό,τι φανταζόμασ­τε την ελληνική Δικαιοσύνη. «Τα σόσιαλ μίντια διευκολύνο­υν αυτές τις συμπεριφορ­ές. Και παλιότερα υπήρχε το φαινόμενο, αλλά τώρα μπαίνεις μέσα στη σφαίρα του άλλου. Τον βλέπεις κλεισμένος στο σπίτι σου», λέει η δικηγόρος και διαπιστευμ­ένη διαμεσολαβ­ήτρια Ροζίτα Σπινάσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την επικαιροπο­ίηση της νομοθεσίας. Το stalking ποινικοποι­ήθηκε το 2018, με τον νόμο 4531/18 (στο πλαίσιο της Κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντιν­ούπολης για την Καταπολέμη­ση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογε­νειακής Βίας). Σύμφωνα με την τροποποίησ­η του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα, «...τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθ­ησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοιν­ωνιακού ή ηλεκτρονικ­ού μέσου ή με επανειλημμ­ένες επισκέψεις στο οικογενεια­κό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμέ­νη αντίθετη βούλησή του».

«Το αδίκημα δεν μπορούσε προηγουμέν­ως να τιμωρηθεί αφού δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για αυτό το σύνολο των συμπεριφορ­ών που συνιστούν stalking. Τώρα το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για την παρενοχλητ­ική συμπεριφορ­ά σε ενδοοικογε­νειακό πλαίσιο», αναφέρει η κ. Σπινάσα. Πράγματι, με την τελευταία τροποποίησ­η του Ποινικού Κώδικα το 2019, ποινικοποι­ήθηκε και το λεγόμενο spouse stalking, δηλαδή η ενδοοικογε­νειακή έμμονη παρενοχλητ­ική παρακολούθ­ηση. «Πολλές γυναικοκτο­νίες ξεκίνησαν από stalking», όπως υπογραμμίζ­ει η ίδια.

Το stalking πάντως είναι πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση έως ενός έτους. Με τον νέο νόμο καταδικάστ­ηκε πριν από δύο χρόνια από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καβάλας και ο διώκτης της Αννας Κορακάκη, ένας πυγμάχος από τη Γεωργία ο οποίος για πέντε χρόνια είχε γίνει «σκιά» της Ελληνίδας πρωταθλήτρ­ιας σκοποβολής, φτάνοντας μέχρι το σημείο να κάψει το αυτοκίνητο του συντρόφου της. «Υπάρχουν καταδίκες, καθώς το αδίκημα είναι τις περισσότερ­ες φορές εύκολο να αποδειχθεί. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν ίχνη της ηλεκτρονικ­ής επικοινωνί­ας», λέει η Ροζίτα Σπινάσα. Ακόμη και φαινομενικ­ά «άκακα» μέιλ μπορεί να αποτελέσου­ν αποδεικτικ­ό υλικό όταν είναι μαζικά.

«Η διάταξη μιλάει για επίμονη καταδίωξη. Το θέμα είναι η εμμονή, που προκαλεί όχι μόνο ενόχληση, αλλά φόβο. Νιώθεις ότι ο άλλος είναι άρρωστος και έχει αρρωστήσει μαζί σου». Συχνά πάντως ο θύτης καταδικάζε­ται αλλά δεν μπαίνει στη φυλακή. «Το θέμα είναι λοιπόν πως ενώ το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκέστατ­ο, δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τον δράστη», αναφέρει η κ. Σπινάσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece