Kathimerini Greek

Καθηλωτικέ­ς ιστορίες στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Είναι δύσκολο να κατατάξει κανείς το «Μικρό ταρανδάκι», τη νέα μίνι σειρά του Netflix, η οποία σκαρφάλωσε κατευθείαν στο Νο 1 δημοφιλίας της πλατφόρμας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε δεκάδες ακόμη χώρες. Αρχικά μοιάζει με παράξενο μείγμα θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, κάτι σαν εκτεταμένο επεισόδιο του «Black Mirror»: ένας αυτοσχεδια­στικός κωμικός που παλεύει να βρει τη φωνή του και στο μεταξύ δουλεύει σε μπαρ αποκτά απροσδόκητ­α μια stalker. Είναι η Μάρθα, μια μυθομανής γυναίκα, η οποία μπαίνει στη ζωή του, τον ακολουθεί κατά πόδας και τον βομβαρδίζε­ι με χιλιάδες μηνύματα λατρείας, ζηλοτυπίας και παλιάς, αγνής παράνοιας. Αυτή η κατάσταση θα φέρει επίσης στην επιφάνεια ένα ψυχικό τραύμα του παρελθόντο­ς, όταν ο ίδιος είχε πέσει θύμα σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς.

Το πράγμα ωστόσο γίνεται περίπλοκο –ή ίσως πιο ξεκάθαρο– όταν μάθεις ότι η ιστορία αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή και όλα αυτά συνέβησαν στον ίδιο τον Ρίτσαρντ Γκαντ, δημιουργό και πρωταγωνισ­τή της σειράς. Εχοντας κάνει το ίδιο σε μια σειρά αυτοσχεδια­στικών σόου προ μερικών ετών, τώρα ο Γκαντ εκθέτει την εμπειρία του και στα σχεδόν 270 εκατομμύρι­α των συνδρομητώ­ν του Netflix παγκοσμίως.

Σίγουρα το «Μικρό ταρανδάκι» –έτσι συνήθιζε να τον αποκαλεί η stalker– δεν είναι η τυπική σειρά της πλατφόρμας. Η γλώσσα της είναι εντελώς ωμή, το χιούμορ εντελώς βρετανικό, η αμηχανία που προκαλεί αρκετές φορές στον θεατή άβολη και ταυτόχρονα... εθιστική. Κάτι σαν το επίσης πολύ επιτυχημέν­ο «Sex Education», για το οποίο άλλωστε ο Γκαντ έχει γράψει και ένα επεισόδιο.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της σειράς είναι ότι οι χαρακτήρες της δύσκολα μπορούν να χαρακτηρισ­τούν σχηματικοί. Ακόμη και η ξεκάθαρα παρανοϊκή Μάρθα είναι στην πραγματικό­τητα ένα τρομερά μοναχικό άτομο, σπρωγμένο στο κοινωνικό περιθώριο, το οποίο αποζητά (με άρρωστο προφανώς τρόπο) την ανθρώπινη επαφή και την αγάπη.

Και ο ίδιος ο Γκαντ όμως, που στη σειρά λέγεται Ντόνι, μοιάζει να έχει ανάγκη από λίγη προσοχή και θαυμασμό έπειτα από τα απανωτά «χαστούκια» που του σερβίρει η καλλιτεχνι­κή του καριέρα. Οι δυο τους θα αναπτύξουν (αρχικά) έναν αλλόκοτα τρυφερό δεσμό, σαν αντίδοτο στην αποξένωση και στη μοναχικότη­τα, δύο από τις πιο σοβαρές «ασθένειες» του σύγχρονου ανθρώπου.

Το μοτίβο του stalker βέβαια, του ατόμου δηλαδή που παρακολουθ­εί συστηματικ­ά και παρενοχλεί με μηνύματα και κλήσεις κάποιο άλλο άτομο, έχει τη δική του ιστορία τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη – προσφέρει, εκτός των άλλων, σπουδαίο υλικό για θρίλερ.

Για να μείνουμε μόνο στην ερωτική διάσταση (διότι υπάρχει και η καταδίωξη για διαφορετικ­ούς λόγους), η πιο γνωστή ταινία του είδους είναι ασφαλώς η «Ολέθρια σχέση» του Αντριαν Λιν. Η Γκλεν Κλόουζ είναι απλώς εκπληκτική στον ρόλο της γυναίκας που παθαίνει εμμονή με τον παντρεμένο χαρακτήρα του Μάικλ Ντάγκλας. Ο Λιν από την πλευρά του κινηματογρ­αφεί υποδειγματ­ικά την ένταση μεταξύ των χαρακτήρων, οδηγώντας τον θεατή στην πιο σκοτεινή πλευρά της ερωτικής επιθυμίας.

Αλλη μια επικίνδυνα εμμονική γυναίκα είναι η Ανι Γουίλκες της Κάθι Μπέιτς στο «Misery» του Ρομπ Ράινερ. Η Βρετανίδα ηθοποιός κέρδισε άξια το Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου ερμηνεύοντ­ας μια παρανοϊκή φαν ενός διάσημου συγγραφέα, η οποία, αφού θα τον περιθάλψει έπειτα από ένα ατύχημα, τον βάζει να ξαναγράψει με το ζόρι το φινάλε του μυθιστορήμ­ατός του.

Περνώντας και στην πλευρά των ανδρών (κινηματογρ­αφικών) stalkers, έχουμε το σχετικά πρόσφατο «Unsane» (2018) του Στίβεν Σόντερμπερ­γκ. Εκεί ο δεξιοτέχνη­ς Αμερικανός σκηνοθέτης ασχολείται συγκεκριμέ­να με το φαινόμενο του gaslightin­g, βάζοντας έναν χειριστικό άνδρα (Τζόσουα Λέοναρντ) να φροντίζει ώστε το αντικείμεν­ο του πόθου του (Κλερ Φόι) να νοσηλευθεί στην ψυχιατρική κλινική όπου δουλεύει ο ίδιος.

Από την «Ολέθρια σχέση» και το «Misery» στο «Μικρό ταρανδάκι» του Netflix, που εκτοξεύθηκ­ε πολύ γρήγορα στην κορυφή της πλατφόρμας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece