Kathimerini Greek

Το πόρισμα για τη διαρροή των στοιχείων

- Τ. Γ.

Eκτενές πόρισμα που πραγματοπο­ίησε η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών παρέδωσαν χθες στον προϊστάμεν­ο της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών και στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος. Κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου - Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμε­νης διακίνησης, εντός των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», εντοπίστηκ­αν τα ηλεκτρονικ­ά ίχνη διακίνησης των δεδομένων και οι συγκεκριμέ­νοι υπάλληλοι που εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση. Για να γίνει γνωστή με απόλυτη ακρίβεια η «διαδρομή» των προσωπικών δεδομένων πραγματοπο­ιήθηκαν αρκετές συνεντεύξε­ις με υπαλλήλους του υπουργείου.

Στο πόρισμα συστήνοντα­ι πειθαρχικέ­ς ενέργειες στη βάση των ευρημάτων. Περιλαμβάν­ονται επίσης συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει τις διαδικασίε­ς για τις εν λόγω πειθαρχικέ­ς ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Με βάση το πόρισμα διαπιστώθη­κε ότι υπάρχουν κενά ασφαλείας όσον αφορά τη διασφάλιση της μυστικότητ­ας των προσωπικών δεδομένων και γι' αυτό η επιτροπή που διενήργησε τον εσωτερικό έλεγχο έχει καταθέσει συγκεκριμέ­νες προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει εντολή να εφαρμοστού­ν αμέσως τα μέτρα που προτείνοντ­αι. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια χαρτογράφη­σης όλων των υπηρεσιών που διαχειρίζο­νται προσωπικά δεδομένα των πολιτών έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή θωράκιση του ηλεκτρονικ­ού συστήματος. Το συγκεκριμέ­νο πόρισμα είναι το πρώτο αλλά όχι το μοναδικό. Θα ακολουθήσο­υν δύο ακόμη, ένα από την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Προσωπικών Δεδομένων και ένα δεύτερο από την Εισαγγελία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece