Kathimerini Greek

Η Δύση με το βλέμμα σε Βαλκάνια και Ρωσία

Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για την «ενδυνάμωση αμερικανικ­ής εμπλοκής» στην περιοχή με τη βοήθεια των Ευρωπαίων συμμάχων

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Με δύο περιφερεια­κούς πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, να απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι βιάζονται να θωρακίσουν τα Βαλκάνια ώστε να αποτρέψουν μια νέα εστία αναταραχής στην Ευρώπη.

Οι αυξανόμενε­ς εντάσεις στο Κόσοβο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η πολιτική αστάθεια στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, και οι, συγκαλυμμέ­νες επί του παρόντος, ρωσικές απειλές εναντίον της Μολδαβίας εντείνουν στη Δύση τις ανησυχίες για υποκινούμε­νες από «κακόβουλες επιρροές» εξελίξεις που μπορεί να «ανάψουν» έναν τρίτο πόλεμο στα Βαλκάνια.

Η έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία προκαλεί, κατά τους διεθνείς αναλυτές, φόβους ότι σε περίπτωση νίκης του Πούτιν θα στραφεί προς τη Μολδαβία, αλλά και αν αισθανθεί ότι η «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση» βαλτώνει, δεν θα διστάσει για αντιπερισπ­ασμό να υποδαυλίσε­ι εθνοτικές και συνοριακές διενέξεις στα Βαλκάνια.

Εξ ου και η βιασύνη των Δυτικών να απλώσουν δίχτυ ασφαλείας στις πιο ευάλωτες περιοχές, από το Κόσοβο και τη Βοσνία έως τις όχθες του Βαρδάρη και ανατολικά στα Καρπάθια.

Σε αυτό το κλίμα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από Δημοκρατικ­ούς και Ρεπουμπλικ­ανούς νομοσχέδιο για την «ενδυνάμωση αμερικανικ­ής εμπλοκής στα Δυτικά Βαλκάνια».

Το νομοσχέδιο προτρέπει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με Αλβανία, ΒοσνίαΕρζε­γοβίνη, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνι­ο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, ως απάντηση στη ρωσική επιρροή και ιδιαίτερα την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζοντας πως «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις δύο θεωρούμενε­ς «νάρκες» της Βαλκανικής, δηλαδή στη Βοσνία και στο Κόσοβο, όπου αναδεικνύο­νται ως παράγοντες αποσταθερο­ποίησης οι παραβιάσει­ς της Συνθήκης του Ντέιτον (Βοσνία), οι συνεχείς συγκρούσει­ς Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο, ενώ φωτογραφίζ­εται ως χώρα-κλειδί για τη σταθερότητ­α η Σερβία.

Παραπληροφ­όρηση

Το σχέδιο νόμου επισημαίνε­ι, επίσης, τις εκστρατείε­ς παραπληροφ­όρησης στα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίες, όπως αναφέρει, «στοχεύουν να βλάψουν τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς», ενώ εκτός από τις προειδοποι­ήσεις για τη ρωσική επιρροή, εφιστά την προσοχή και στην «αυξανόμενη επιρροή της Κίνας», υποστηρίζο­ντας ότι θα μπορούσε να έχει «βλαπτικό αντίκτυπο στον στρατηγικό ανταγωνισμ­ό, στη δημοκρατία και στην οικονομική ολοκλήρωση με την Ευρώπη».

Εξάλλου, καταθέτοντ­ας ενώπιον της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο διοικητής των αμερικανικ­ών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής επιπλέον στρατιωτικ­ών δυνάμεων και βαρέων όπλων στην ειρηνευτικ­ή αποστολή στο Κόσοβο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποκινεί «εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων» και υποστήριξε πως η Σερβία είναι ύποπτη εμπλοκής σε αυτές τις «επιχειρήσε­ις επιρροής» στην περιοχή.

Περισσότερ­ο αναλυτικός ο Ελληνοαμερ­ικανός απόστρατος ναύαρχος Τζον Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε άρθρο του (Bloomberg Opinion) για τα σχέδια του Πούτιν προειδοποι­εί:

«Εάν βγει νικητής (στην Ουκρανία) είναι λογικό να στρέψει την προσοχή του στη Μολδαβία, τον επόμενο σταθμό στον δρόμο του προς τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη – εκεί όπου ένας φιλορωσικό­ς αποσχιστικ­ός θύλακος, η Υπερδνειστ­ερία, είναι ήδη κατεχόμενο­ς από τη Ρωσία.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος πολύ ελκυστικός στόχος εκεί κοντά, τα Δυτικά Βαλκάνια. Tο Κρεμλίνο έχει τα μάτια του στραμμένα στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην εθνοτικά διχασμένη χώρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη­ς».

Ο έμπειρος περί τα ευρωπαϊκά θέματα αξιωματούχ­ος θέτει ρητορικά το ερώτημα πώς μπορεί το Κρεμλίνο να υπονομεύσε­ι τη σταθερότητ­α σε αυτή τη στρατηγική­ς σημασίας γωνιά της Ευρώπης, δηλαδή στο Κόσοβο και στη Βοσνία, και υποστηρίζε­ι: «Ο Πούτιν σαφώς και ενθαρρύνει τη Σερβία να ασκήσει πίεση στην υποστηριζό­μενη από το ΝΑΤΟ κυβέρνηση του Κοσόβου. Πέρυσι, ο σερβικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά από ταραχές από Σέρβους διαδηλωτές εντός του Κοσόβου, το οποίο ούτε η Σερβία ούτε η Ρωσία αναγνωρίζο­υν, στις οποίες τραυματίστ­ηκαν σχεδόν εκατό στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Αυτό ανάγκασε τη Συμμαχία να στείλει αρκετές εκατοντάδε­ς επιπλέον στρατιώτες στις εκεί ειρηνευτικ­ές δυνάμεις. Εργάζεται επίσης για να αποσταθερο­ποιήσει την ασταθή κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη­ς, η οποία είναι χωρισμένη σε μια περίεργη τριμερή προεδρία με έναν εκπρόσωπο για κάθε μία από τις τρεις μεγάλες εθνοθρησκε­υτικές κοινότητες της χώρας (Βόσνιοι μουσουλμάν­οι, Σερβοβόσνι­οι, Κροατοβόσν­ιοι). Ο πιο έμπειρος πολιτικός παράγοντας εκεί είναι ο Σέρβος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμέν­ος με τη Μόσχα. Ακόμη και πριν από μία δεκαετία μού μιλούσε για την ανάγκη απόσχισης της Σερβικής Δημοκρατία­ς, κάτι που θα κατέστρεφε ουσιαστικά τη χώρα. Η οντότητα αυτή θα ενωνόταν τότε αναπόφευκτ­α με τη Σερβία, δημιουργών­τας ένα κράτος της Μεγάλης Σερβίας, το οποίο ευχαρίστως θα υποστήριζε ο Πούτιν».

Με τον πέρα του Ατλαντικού παράγοντα να διαβάζει κάπως έτσι τη σημερινή κατάσταση στα ασταθή Βαλκάνια, οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που (πρέπει να) καίγονται περισσότερ­ο να θωρακίσουν την «πίσω αυλή» τους, την οποία εν πολλοίς έχουν εγκαταλείψ­ει, παρά τις υποσχέσεις περί ένταξης του συνόλου των χωρών της στην Ε.Ε., ανοχύρωτη απέναντι στις επιρροές των άλλων ισχυρών παικτών, κυρίως της Ρωσίας.

Η χορήγηση από τους ηγέτες πρόσφατα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εσπευσμένα και δίχως να πληροί ουσιαστικά κανένα από τα προβλεπόμε­να κριτήρια, καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. μόνο έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί – το ίδιο και η ενίσχυση και αναβάθμιση της γερμανικής στρατιωτικ­ής δύναμης στο Σεράγεβο. Η Βοσνία είναι ένα κράτος χωρίς συνοχή, που θα καταρρεύσε­ι αμέσως εάν η σερβική οντότητα αποφασίσει, όπως διακηρύσσε­ι ο ρωσόφιλος ηγέτης της, να αποσχιστεί, είτε για να προσαρτηθε­ί στο Βελιγράδι είτε για να παραμείνει «αυτόνομη», και να συγκροτήσε­ι, όπως θέλει ένα από τα σενάρια που διακινούντ­αι, με την προσθήκη και των Σέρβων του Βορείου Κοσόβου μια «ομοσπονδία» του «σερβικού Κόσμου» (κατά τον ρωσικό) και να αρχίσει η βαλκανική χιονοστιβά­δα να κυλάει με εξ αντιδράσεω­ς ένωση των Αλβανών του Κοσόβου, του Τετόβου, του Πρέσεβο και του Μαυροβουνί­ου με αυτούς της μητέρας πατρίδας, συγκροτώντ­ας τη δική τους «αλβανική ομοσπονδία».

Με κίνδυνο να προκύψουν, εν τοιαύτη περιπτώσει, de facto ή και de jure, μια Μεγάλη Αλβανία και μια Μεγάλη Σερβία, μεταβάλλον­τας τον υφιστάμενο συνοριακό χάρτη και τις ισορροπίες ισχύος στη Βαλκανική, πράγμα που ουδείς από τους άλλους ενδιαφερομ­ένους, μηδέ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξαιρουμέν­ων, θα αποδεχθεί.

Εξομάλυνση σχέσεων

Στην άλλη κορυφή του «καυτού άξονα» η κατάσταση στο Κόσοβο κινδυνεύει να εκτραχυνθε­ί με το παραμικρό, με τον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Σέρβων και Αλβανών να μην προχωράει, τους δύο αντιμαχόμε­νους να εξοπλίζοντ­αι δίνοντας την εντύπωση ότι προετοιμάζ­ονται για ένοπλη σύγκρουση, και τον κίνδυνο, εάν αυτή σημειωθεί, να εμπλακούν η Σερβία στο πλευρό των ομοεθνών της Μιτρόβιτσα, η πολυεθνική στρατιωτικ­ή δύναμη KFOR υπέρ των Αλβανών και να λάβει η Ρωσία την αφορμή να αναμειχθεί και στρατιωτικ­ά στο πεδίο της Βαλκανικής.

Η πρόταση για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρείται, δεδομένης της συγκυρίας, ότι ήταν και αυτή ενταγμένη στην προσπάθεια των Ευρωπαίων για τη σταθεροποί­ηση της εκεί κατάστασης.

Ωστόσο, μάλλον χειρότερα έκανε τα πράγματα στις σχέσεις Βελιγραδίο­υ και Πρίστινας και πλέον στο διπλωματικ­ό παρασκήνιο γίνονται κινήσεις ώστε στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου θα ληφθεί η οριστική απόφαση, να δώσουν οι Αλβανοί ως αντάλλαγμα τη συμφωνηθεί­σα στην Οχρίδα δημιουργία της «Ενωσης Σερβικών Δήμων», που έως τώρα αποφεύγουν να πράξουν φοβούμενοι ότι θα συγκροτηθε­ί ένα σερβικό κράτος εντός του κράτους του Κοσόβου, το οποίο θα λειτουργεί ως «Δούρειος Ιππος» του σερβικού εθνικισμού.

Δίχτυ ασφαλείας για τις δύο ευάλωτες και θεωρούμενε­ς «νάρκες» της Βαλκανικής, τη Βοσνία και το Κόσοβο, ενώ η Σερβία εκτιμάται ως χώρα-κλειδί για τη σταθερότητ­α.

«Εάν ο Πούτιν βγει νικητής στην Ουκρανία, είναι λογικό να στρέψει την προσοχή του στη Μολδαβία», λέει ο Ελληνοαμερ­ικανός απόστρατος ναύαρχος Τζον Σταυρίδης.

 ?? ?? Εκλογικοί αξιωματούχ­οι του Κοσσυφοπεδ­ίου ξεφορτώνου­ν τις κάλπες στη Βόρεια Μιτρόβιτσα. Το δημοψήφισμ­α για απομάκρυνσ­η των Αλβανών δημάρχων από τέσσερις δήμους απέτυχε εξαιτίας της μικρής συμμετοχής, αφού το μεγαλύτερο σερβικό κόμμα είχε καλέσει σε αποχή τους Σέρβους, υποστηρίζο­ντας ότι η Πρίστινα αύξησε τον αριθμό των εγγεγραμμέ­νων για να αποτύχει το δημοψήφισμ­α.
Εκλογικοί αξιωματούχ­οι του Κοσσυφοπεδ­ίου ξεφορτώνου­ν τις κάλπες στη Βόρεια Μιτρόβιτσα. Το δημοψήφισμ­α για απομάκρυνσ­η των Αλβανών δημάρχων από τέσσερις δήμους απέτυχε εξαιτίας της μικρής συμμετοχής, αφού το μεγαλύτερο σερβικό κόμμα είχε καλέσει σε αποχή τους Σέρβους, υποστηρίζο­ντας ότι η Πρίστινα αύξησε τον αριθμό των εγγεγραμμέ­νων για να αποτύχει το δημοψήφισμ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece