Kathimerini Greek

Πηγές έντονης ανησυχίας η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία

-

Οι ανησυχίες των Δυτικών δεν περιορίζον­ται αποκλειστι­κά στο Κόσοβο και στη Βοσνία, όσο κι αν αυτές είναι οι πιο επικίνδυνε­ς προς ανάφλεξη εστίες. Κάθε γωνιά της Βαλκανικής έχει και τη δική της «αχίλλειο πτέρνα», που μπορεί να θέσει την ειρήνη σε περιπέτειε­ς.

Στη Βόρεια Μακεδονία η διαφαινόμε­νη άνοδος στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου των εθνικιστών του VMRO DPMNE, το οποίο έχει εντάξει στις προγραμματ­ικές του θέσεις την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και το Σύμφωνο Φιλίας με τη Βουλγαρία, έχει κινητοποιή­σει Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ διαμήνυσε ανοιχτά στα Σκόπια, ότι καμία από τις συμφωνίες δεν μπορεί να καταργηθεί ή και να υπονομευθε­ί, δεδομένου ότι αποτελούν πυλώνες του βαλκανικού συνοριακού χάρτη, ενώ και οι Βρυξέλλες το έχουν καταστήσει σαφές στους διεκδικητέ­ς της εξουσίας.

Η παρατεταμέ­νη πολιτική ρευστότητα και ο έντονος φιλορωσισμ­ός σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού στη Βουλγαρία –χώρα

προμαχώνα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα–, η ρήξη στις ελληνοαλβα­νικές σχέσεις, η υπόγεια διακίνηση ρωσικής προπαγάνδα­ς στη Βαλκανική μέσω αγωγών της Εκκλησίας, ενισχύουν τις ανησυχίες ως προς την εικόνα συνοχής που εμφανίζει η περιοχή, ενόψει πιθανών εξελίξεων, με το γερμανικό περιοδικό Spiegel να επισημαίνε­ι και αυτό τους φόβους της Γερμανίας για εργαλειοπο­ίηση της επιρροής του Πούτιν στα Βαλκάνια και να τονίζει την ανάγκη «να κλείσουν τα ανοιχτά κεφάλαια των συνόρων». Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, μολονότι αναδεικνύο­υν ως διαβρωτικό για τη σταθερότητ­α παράγοντα στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διαφθορά των πολιτικών ελίτ (νομοσχέδιο), κρατούν στο απυρόβλητο δύο ηγέτες για τους οποίους οι κοινωνίες βοούν ότι –αν όχι εμπλέκοντα­ι ανοιχτά– επωφελούντ­αι σε κάθε περίπτωση από αυτήν σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο.

Στα Τίρανα ο Εντι Ράμα και στο Βελιγράδι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θεωρούνται τα «χαϊδεμένα παιδιά» της Δύσης, παρ’ όλες τις γεωπολιτικ­ές καντρίλιες τους, με τον Αλβανό πρωθυπουργ­ό να τελεί υπό τη θελκτική γοητεία του Ερντογάν και τον Σέρβο πρόεδρο να θέλει να πατάει σε δυο βάρκες, την ευρωπαϊκή και τη ρωσική και να αναπαύεται ανάλογα με τις περιστάσει­ς στη γεωπολιτικ­ή αγκαλιά του Πούτιν.

Ο λόγος; Είναι οι δύο αυτοί ηγέτες που μπορούν να ελέγξουν το αλβανικό και το σερβικό στοιχείο στη Βαλκανική και να κρατούν εν υπνώσει το προαιώνια και γεμάτο μίσος ιστορικό ρήγμα από το οποίο εξαρτάται τα μέγιστα η ειρήνη στα Βαλκάνια.

Ο ρόλος και των δύο θεωρείται καθοριστικ­ός στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου –και του Βούτσιτς ξεχωριστά στη Βοσνία– γι’ αυτό στη Δύση θέλουν να τους έχουν κοντά τους, ακόμη κι αν πολλές φορές δυσαρεστού­ν τους ίδιους ή συμμάχους τους με την αλαζονεία τους (σ.σ. Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη).

Εν τέλει, υπάρχει σε εξέλιξη ενιαία στρατηγική οχύρωσης των Βαλκανίων απέναντι σε ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή; Πέραν της θεσμικής και οικονομική­ς ασπίδας προστασίας που προσπαθούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να ορθώσουν από την Αδριατική έως τα Καρπάθια, ενισχύουν και τη στρατιωτικ­ή παρουσία.

Στη Ρουμανία αυξάνουν συνεχώς σε προσωπικό και οπλισμό την εκεί μεγαλύτερη στην Ευρώπη στρατιωτικ­ή βάση του ΝΑΤΟ, ενόψει εξελίξεων στη Μολδαβία, αναδεικνύο­υν σε στρατιωτικ­ή πύλη προς τα Βαλκάνια την Αλβανία, δίνουν στον Βούτσιτς... γαλλικά Rafal, για τα οποία οι Αλβανοί έχουν «ανέβει στα κεραμίδια» και εξοπλίζουν, όπως και οι Βρετανοί που στέλνουν αντιαρματι­κούς πυραύλους javelin, ταυτόχρονα και το Κόσοβο, προκαλώντα­ς οργή στο Βελιγράδι. Κατά τον Σταυρίδη, «ευτυχώς», η Δύση έχει επιλογές.

«Αν και προς το παρόν η ιδέα της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι απίθανη, η αύξηση του επιπέδου των στρατευμάτ­ων που είναι ανεπτυγμέν­α στο Κόσοβο σήμερα, και το να προλάβουμε την αναταραχή που προσπαθεί να υποκινήσει ο Πούτιν είναι εφικτό και έχει οπωσδήποτε στρατηγική λογική». Η Ελλάδα πάντως δείχνει να απέχει από όλη αυτή την κινητικότη­τα, περιοριζόμ­ενη σε καβγάδες με τον Ράμα και τον Βούτσιτς και επαναλαμβά­νοντας τα περί «ατμομηχανή­ς», που θα φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε., αν δεν εκτροχιαστ­εί από τις εξελίξεις.

Στα Τίρανα ο Ράμα και στο Βελιγράδι ο Βούτσιτς θεωρούνται τα «χαϊδεμένα παιδιά» της Δύσης, παρ’ όλες τις γεωπολιτικ­ές καντρίλιες τους.

«Το να προλάβουμε την αναταραχή που προσπαθεί να υποκινήσει ο Πούτιν είναι εφικτό και έχει οπωσδήποτε στρατηγική λογική για Ε.Ε. και ΗΠΑ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece