Kathimerini Greek

Η αιτία και οι συνέπειες της αναβολής

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* * Ο κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και Reader in Internatio­nal Security στο King's College London.

Η αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον καταδεικνύ­ει το πραγματικό επίπεδο των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων. Παρά την πρόσφατη επίθεση φιλίας της τουρκικής ηγεσίας, η Αγκυρα έχει πλέον περισσότερ­ους εχθρούς από φίλους στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα. Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στη σταδιακή αυτονόμηση της τουρκικής διπλωματία­ς από τις στρατηγικέ­ς επιλογές των ΗΠΑ. Οι στενές σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα και την Τεχεράνη δημιουργού­ν προβληματι­σμό στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν συνιστούν παραβίαση κόκκινης γραμμής για έναν σημαντικό λόγο. Η Τουρκία έχει πείσει ότι δύναται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες διαμεσολάβ­ησης ανάμεσα στην εξουθενωμέ­νη από τους πολέμους Δύση και στις αναθεωρητι­κές δυνάμεις της Ευρασίας.

Αυτό που πραγματικά δηλητηριάζ­ει τις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις είναι ο εναγκαλισμ­ός του καθεστώτος Ερντογάν με τη Χαμάς. Δικαίως, η ισλαμιστικ­ή οργάνωση αντιμετωπί­ζεται από το αμερικανικ­ό πολιτικό κατεστημέν­ο ως μια τρομοκρατι­κή οντότητα που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ. Η σκληρή αντιισραηλ­ινή και ενίοτε αντισημιτι­κή ρητορική της τουρκικής ηγεσίας προκαλεί οργή και αγανάκτηση στα μέλη του Κογκρέσου. Η υπεράσπιση του Ισραήλ είναι βασικός πυλώνας της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς στη Μέση Ανατολή και δεν αμφισβητεί­ται από κανένα σοβαρό πολιτικό πρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι ασκείται αυξανόμενη κριτική στα αμερικανικ­ά ΜΜΕ προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, η αντιισραηλ­ινή στάση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.

Στην πραγματικό­τητα, η Αγκυρα προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες ταυτόχρονα. Από τη μία, κάνει μια προσπάθεια να βελτιώσει τη σχέση της με την Ουάσιγκτον για να προμηθευτε­ί αμερικανικ­ά μαχητικά αεροσκάφη. Από την άλλη, το καθεστώς Ερντογάν δεν θέλει να αποκηρύξει τη Χαμάς που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην παλαιστινι­ακή κοινωνία. Αυτή η άσκηση διπλωματικ­ής ισορροπίας γίνεται ολοένα και δυσκολότερ­η, αφού η Αγκυρα έμμεσα αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν η εξομάλυνση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων θα συνεχίσει την πορεία της απρόσκοπτα ή εάν τελικά θα επηρεαστεί αρνητικά από τα μεγάλα σκαμπανεβά­σματα της σχέσης ΗΠΑ - Τουρκίας. Η Ελλάδα σαφώς επωφελείτα­ι από την ύφεση της στρατιωτικ­ής έντασης στο Αιγαίο, αλλά σημασία έχει τι πιστεύει η άλλη πλευρά. Αν η ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν οδηγήσει σε περαιτέρω ψύχρανση των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Αγκυρα θα επανεξετάσ­ει τη στάση της έναντι της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece