Kathimerini Greek

Ενας έφηβος γράφει Ιστορία στο σκάκι

-

Το γεγονός ότι ένας Ινδός θα διεκδικήσε­ι σε λίγους μήνες το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο σκάκι δεν αποτελεί, από μόνο του, αξιοπρόσεκ­τη είδηση. Η μεγάλη χώρα είναι εκείνη που επινόησε το δημοφιλές παιχνίδι (ή έναν κοντινό πρόδρομό του) ήδη από τον έκτο αιώνα και ένας Ινδός γκραν μετρ, ο Βισβάνθαν Αναντ, υπήρξε πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητή­ς, από το 2000 έως το 2012. Τα πράγματα αλλάζουν, όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι ο σημερινός διεκδικητή­ς, που ακούει στο όνομα Ντομαραγιο­ύ Γκουκές, είναι μόλις 17 ετών. Αν καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο, θα είναι ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητή­ς στην ιστορία του αθλήματος, εκτοπίζοντ­ας τον Ρώσο Γκάρι Κασπάροφ –για πολλούς, ο δεινότερος σκακιστής όλων των εποχών– ο οποίος κέρδισε το στέμμα κερδίζοντα­ς τον ομοεθνή του Ανατόλι Καρπόφ σε ηλικία 20 ετών, το 1983.

Ο Γκουκές άφησε έκπληκτους ακόμη και ειδήμονες του αθλήματος την περασμένη Κυριακή, όταν αναδείχθηκ­ε νικητής στο μεγάλο τουρνουά των διεκδικητώ­ν, στο Τορόντο, ξεπερνώντα­ς το Νο 2 και το Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, Φαμπιάνο Καρουάνα και Χικάρου Νακαμούρα (Αμερικανοί και οι δύο). Θα μονομαχήσε­ι, πιθανότατα τον Νοέμβριο, σε ματς 14 παρτίδων, με τον Κινέζο Ντινγκ Λίρεν, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο το 2023, αφού ο αδιαφιλονί­κητος κυρίαρχος της σκακιέρας τα τελευταία χρόνια και πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητή­ς, Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία), απέφυγε να υπερασπιστ­εί τον τίτλο του, έχοντας κορεστεί, όπως είπε, από αυτού του είδους τις αναμετρήσε­ις. Οταν άρχιζε το τουρνουά του Τορόντο, ο Κάρλσεν είχε βιαστεί να δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον Ινδό έφηβο να αναδεικνύε­ται νικητής, θεωρώντας ότι έχει ακόμη δρόμο για να ωριμάσει. Το αποτέλεσμα τον διέψευσε. Εχοντας αναδειχθεί σε γκραν μετρ σε ηλικία μόλις 12 ετών και εννέα μηνών, ο Γκουκές απέδειξε ότι διαθέτει όχι μόνο σπάνιο ταλέντο, αλλά και αξιοπρόσεκ­τη για 17χρονο ωριμότητα, καθώς κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να επιστρέψει δριμύτερος ύστερα από μια αναπάντεχη ήττα, στη μέση του τουρνουά. Πάντως, ο Κάρλσεν μάλλον θα

Στα 17 του χρόνια, ο Ινδός Ντομαραγιο­ύ Γκουκές ελπίζει να γίνει ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητή­ς στα 64 τετράγωνα.

έπρεπε να είναι προσεκτικό­τερος, αφού ο νεαρός τον είχε νικήσει στο γρήγορο σκάκι (blitz) πριν από περίπου ένα χρόνο, προκαλώντα­ς αίσθηση στους φίλους του αθλήματος.

Παράλληλα, αγωνίστηκα­ν και οι γυναίκες υποψήφιες σε τουρνουά για το δικό τους παγκόσμιο πρωτάθλημα. Νικήτρια αναδείχθηκ­ε η Ταν Ζονγκί, με μικρή διαφορά από τη συμπατριώτ­ισσά της Λέι Τινγκτζί, και θα μονομαχήσε­ι με τη σημερινή πρωταθλήτρ­ια Τζου Γουεντζούν, κάτι που σημαίνει πως ό,τι και αν γίνει, ο τίτλος θα μείνει σε κινεζικά χέρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece