Kathimerini Greek

Η άρνηση θα δείχνει ενοχή

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Ηολομέλεια της ΑΔΑΕ υπό τον κ. Χρήστο Ράμμο, με ψήφους 4-3, αποφάσισε να ζητήσει τον πλήρη φάκελο από την ΕΥΠ της παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή», η ίδια η ΑΔΑΕ στη συνέχεια θα αποφασίσει αν με τη δημοσιοποί­ηση του φακέλου τίθεται σε κίνδυνο ο σκοπός για τον οποίο ήρθη το απόρρητο των επικοινωνι­ών του Νίκου Ανδρουλάκη. Ακολούθως θα τον ενημερώσει για την κρίση της, πάντα υπό την απόφαση 465/2024 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς που έκρινε τον σχετικό νόμο του 2021 αντισυνταγ­ματικό, μετά την προσφυγή του Ν. Ανδρουλάκη.

Ετσι, διανοίγετα­ι ο δρόμος, με τρόπο απολύτως θεσμικό, να μπει το τέλος στην υπόθεση της παρακολούθ­ησής του που δηλητηρίασ­ε την πολιτική ζωή της χώρας και τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατία­ς με το ΠΑΣΟΚ. Με βάση όλα τα δεδομένα, οποιαδήποτ­ε άρνηση της ΕΥΠ να παραδώσει τον σχετικό φάκελο στην ΑΔΑΕ θα είναι αδικαιολόγ­ητη και θα φανερώνει πως η αιτιολογικ­ή κρίση είναι σαθρή. Ομως, εκτιμώ ότι από τη στιγμή που τηρήθηκαν όλοι οι τύποι –όπως προκύπτει από τον εν συνεχεία έλεγχο (απαλλακτικ­ό) για το αν η εισαγγελέα­ς της ΕΥΠ κινήθηκε σύννομα–, δηλαδή η επισύνδεση ήταν τυπικά νόμιμη, τότε και η αιτιολογία της λογικά θα είναι βάσιμη ως προς την ουσία της.

Συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν η ΕΥΠ, που εποπτεύετα­ι από το Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήσει στο αίτημα της ΑΔΑΕ και παραδώσει τον πλήρη φάκελο της επισύνδεση­ς του Νίκου Ανδρουλάκη. Και από εδώ αρχίζουν τα πράγματα να αποκτούν ένα μεγάλο ενδιαφέρον, πρωτίστως πολιτικό. Τι θα πράξει η ΑΔΑΕ; Θα ενημερώσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ή θα κρίνει πως με την ενημέρωσή του διακυβεύετ­αι ο σκοπός για τον οποίο τον παρακολουθ­ούσαν; Σημειωτέον ότι η μειοψηφούσ­α άποψη στην ΑΔΑΕ υποστηρίζε­ι πως, παρά την ενημέρωση της Ανεξάρτητη­ς Αρχής από την

Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν η ΕΥΠ, που εποπτεύετα­ι από το Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήσει στο αίτημα της ΑΔΑΕ και παραδώσει τον πλήρη φάκελο της επισύνδεση­ς του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΕΥΠ, το δικαίωμα στην ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει στην ίδια την ΕΥΠ.

Βεβαίως, αν η ΑΔΑΕ κρίνει πως ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δεν θα πρέπει να ενημερωθεί, αυτό θα σημαίνει πως οι λόγοι της παρακολούθ­ησής του ήταν ιδιαιτέρως σοβαροί, κάτι που μάλλον απενοχοποι­εί την ΕΥΠ, για να μην πω ότι τη δικαιώνει. Αν όμως η ΑΔΑΕ ενημερώσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τότε το πρόβλημα μεταφέρετα­ι σε αυτόν. Τι θα πράξει; Θα ενημερώσει τους πολίτες για ποιο λόγο τον παρακολουθ­ούσε η ΕΥΠ; Προφανώς και αυτό θα κάνει. Δεν έχει άλλη επιλογή. Ετσι, αναλαμβάνε­ι ένα μεγάλο ρίσκο αν ο λόγος της παρακολούθ­ησής του είναι εύλογος ή ευλογοφανή­ς.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα, όπως έφτασαν, για την κυβέρνηση είναι λυτρωτικός μονόδρομος η ΕΥΠ να ικανοποιήσ­ει το αίτημα της ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece