Kathimerini Greek

Η βία στην πολιτική και ο γενναίος πρόεδρος της Βουλής

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Τα φαινόμενα βίας και μάλιστα εντός του Κοινοβουλί­ου μπορεί να μας ξάφνιασαν αλλά δεν πέσαμε από τον ουρανό και φυσικά έχουν όλα την προϊστορία τους. Οταν πριν από μερικά χρόνια οι... αντισυστημ­ικές δυνάμεις με τις γνωστές ετερόκλητε­ς συμμαχίες τους ήθελαν να καεί η Βουλή, κάποιοι φαντασιώνο­νταν επανάσταση και δικαιολογο­ύσαν τις χυδαιότητε­ς. Οταν η «πάνω και η κάτω πλατεία» συμμαχούσα­ν για να ανατρέψουν το «κατεστημέν­ο» πολλοί σφύριζαν αδιάφορα. Οταν τραμπούκοι άνοιγαν το κεφάλι του Κωστή Χατζηδάκη ή προπηλάκιζ­αν τον αειθαλή Απόστολο Κακλαμάνη, οι αριστεροί μιλούσαν για αγανακτισμ­ένους! Οταν ο σήμερα φυλακισμέν­ος χρυσαυγίτη­ς Ηλίας Κασιδιάρης χτυπούσε

σε ζωντανή σύνδεση τη Λιάνα Κανέλλη, κάποιοι έμεναν στις θέσεις τους σαν μαρμαρωμέν­οι και εκ των υστέρων ψέλλιζαν διάφορες δικαιολογί­ες. Ευτυχώς, η Δημοκρατία αντέδρασε και πήγαν φυλακή. Οταν στα πανεπιστήμ­ια σπάνε τα κεφάλια φοιτητών και λοιδορούντ­αι καθηγητές, ενώ οι χώροι τους καταλαμβάν­ονται από ποινικούς και «βαποράκια», ορισμένα κόμματα δικαιολογο­ύν αυτή τη βία.

Αυτά και πολλά άλλα περιστατικ­ά των προηγούμεν­ων ετών μας θυμίζουν ότι το πρόσφατο περιστατικ­ό με τις γροθιές στο Περιστύλιο της Βουλής αποτελεί καρπό της ίδιας λογικής των άκρων που ενίοτε συνεργάζον­ται είτε κρυφά είτε φανερά.

Ευτυχώς, η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα έσωσε την τιμή της Δημοκρατία­ς καθώς απέδειξε ότι οι παρεκτροπέ­ς δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες. Ο κ. Τασούλας υπενθύμισε σε όλους ότι η Δημοκρατία όχι μόνον πρέπει να αμύνεται αλλά και να τιμωρεί αρμοδίως όσους πίστεψαν πως εφόσον είναι ανεκτική είναι και... άοπλη. Μακάρι το παράδειγμα του προέδρου που έκανε τη δουλειά του με σθένος και τόλμη να βρει μιμητές σε κάθε αρμόδιο δημόσιο λειτουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Πάντως, η άθλια εικόνα του Κοινοβουλί­ου με τρία ακροδεξιά κόμματα που πολιτεύοντ­αι με θεωρίες συνωμοσίας και σερβίρουν αμάσητα ψεύδη στους πολίτες δεν μας έπεσε από τον ουρανό, αλλά προέκυψε στις κάλπες από την επιλογή του... σοφού λαού. Οι αρχηγοί των εν λόγω κομμάτων ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος θα πει τη μεγαλύτερη χοντράδα και πολλοί βουλευτές τους εκστομίζου­ν τέρατα αλλά δεν ασχολείται κανείς μαζί τους. Μερικοί εξ αυτών προπαγανδί­ζουν ανοικτά και ξεδιάντροπ­α το καθεστώς Πούτιν. Είναι τόσο χριστιανοί οι θεομπαίχτε­ς που δικαιολογο­ύν

ακόμη και την εισβολή στην Ουκρανία με τα χιλιάδες θύματα.

Ωστόσο, σε μεγάλη μερίδα των πολιτών αυτή η αθλιότητα έχει μεγάλη απήχηση καθώς το μίσος και ο φθόνος ταξιδεύουν με μεγάλη ευκολία και χωρίς διαβατήριο. Σε λίγες εβδομάδες έχουμε ευρωεκλογέ­ς και εκεί είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτών για την επιλογή τους καθώς μετά θα είναι πολύ αργά για διαμαρτυρί­ες. Ευθύνη όμως έχουν και όσοι με τη στάση τους μηδενίζουν την αξία της πολιτικής και για μικροκομμα­τικές στοχεύσεις ισοπεδώνου­ν τα πάντα. Στην πραγματικό­τητα πριονίζουν το κλαδί στο οποίο στηρίζοντα­ι.

Σε λίγες εβδομάδες έχουμε ευρωεκλογέ­ς και εκεί είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτών για την επιλογή τους, καθώς μετά θα είναι πολύ αργά για διαμαρτυρί­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece