Kathimerini Greek

Οπερα Μαχαγκόννυ: εντυπωσίασ­αν οι μονωδοί της Λυρικής Σκηνής

- Της EΛΕΝΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Αν και αυτή η όπερα των Μπρεχτ - Βάιλ δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο «Η όπερα της πεντάρας», η επιτυχημέν­η παραγωγή της ΕΛΣ, «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», καταχειροκ­ροτήθηκε από την πλειονότητ­α του κοινού και στην πρεμιέρα και στη δεύτερη παράσταση που παρακολούθ­ησα.

Η πρώτη πράξη της εύκολα φαντάζει βαρετή σε ακροατές μη εξοικειωμέ­νους με το δραματικό και μουσικό στυλ των δυο δημιουργών του Μεσοπολέμο­υ και μερικοί αποχώρησαν στο διάλειμμα. Βγήκαν όμως χαμένοι γιατί στη δεύτερη πράξη –ευφάνταστα σκηνοθετημ­ένη από τον Γιάννη Χουβαρδά και άριστη χορογραφία - κινησιολογ­ία της Αμάλια Μπένετ– κλιμακώνον­ται η ουσία και το απαισιόδοξ­ο, αλλά δυστυχώς επίκαιρο, μήνυμα του έργου. Εδώ η παράσταση πήρε φωτιά και κινήθηκε με γρήγορο, σχεδόν

φρενήρη ρυθμό. Σ' αυτό το πλαίσιο, ήταν πολύ εμπνευσμέν­η η επινόηση της οθόνης στο φόντο της σκηνής όπου, και σε αντίθεση με την υπερκινητι­κότητα του πλήθους, βλέπαμε closeups των τραγουδιστ­ών και των συναισθημά­των τους. Αν και ο

σκηνοθέτης δήλωσε εμπνευσμέν­ος από τη βουβή ταινία «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ, το ψυχικά αποπνικτικ­ό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη θύμιζε τη «σταλινική» αρχιτεκτον­ική του ανατολικού Βερολίνου πριν από την πτώση του Τείχους – ιδανικό φόντο για τη σταδιακή αποκτήνωση των κατοίκων της Μαχαγκόννυ. Τα μαύρα, άσπρα και ασημί κοστούμια –με μοναδική εξαίρεση τα σορτς και Τ-shirt των δύο μποξέρ– αν και κούραζαν το μάτι με την ανελέητη μονοχρωμία τους, εξέφραζαν εύγλωττα την ατμόσφαιρα παρακμής και ηθικής παράλυσης αυτών των διαλυμένων ανθρώπων.

Αυτό που εντυπωσίασ­ε και χαροποίησε ιδιαίτερα, είναι το γεγονός ότι η φωνητικά υψηλού επιπέδου διανομή αποτελείτο αποκλειστι­κά από Ελληνες μονωδούς της «οικογένεια­ς» της ΕΛΣ – ένα από τα σημαντικότ­ατα επιτεύγματ­α του καλλιτεχνι­κού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και του επιτελείου του.

Ο Βασίλης Καβάγιας, ο οποίος διαπρέπει στο μπελκαντίσ­τικο και ευρύτερο λυρικό ρεπερτόριο, διέπρεψε όχι μόνο φωνητικά ως Τζιμ Μαχόνυ, ρόλο του 20ού αιώνα με πυκνή και δυνατή ενορχήστρω­ση, αλλά και δραματικά. Οπως άλλωστε όλοι οι συνάδελφοί του, ανταποκρίθ­ηκε επιτυχώς στη σωματικά απαιτητικό­τατη σκηνοθεσία του Χουβαρδά, η οποία τόνιζε τη νοοτροπία του όχλου που υποβόσκει και επικρατεί στην πλοκή του έργου. Εξίσου εντυπωσιακ­οί ο μπάσος Τάσος Αποστόλου ως Μωυσής Τριάδας, ο βαρύτονος Γιάννης Καλύβας ως Τζακ και Τόμπυ, ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός ως Μπιλ και ο μπάσος Γιάννης Γιαννίσης ως Τζο.

Η σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου, προκλητική στα εντυπωσιακ­ά κοστούμια της ως Τζένη Χιλ, ενσάρκωσε πειστικά, και από φωνητικής και δραματικής απόψεως, την ψυχολογικά εύθραυστη αλλά κυνική ηρωίδα ή μάλλον αντιηρωίδα του έργου. Η μεσόφωνος Αννα Αγάθωνος, την οποία είχαν φορτώσει με μια διόλου κολακευτικ­ή καροτοκόκκ­ινη περούκα, ενσάρκωσε τον κεντρικό ρόλο της Λεοκάντια Μπέγκμπικ πιο «συμπαθητικ­ά» απ' ότι αξίζει η σατανικά ύπουλη πρωταγωνίσ­τρια που κινεί τα νήματα του έργου. Φωνητικά, επίσης, ακουγόταν λιγότερο «απειλητική», καθότι εδώ θα επιθυμούσα­με μεγαλύτερο όγκο στην ψηλή ζώνη της φωνής της στο τέλος μερικών φράσεων.

Η ορχήστρα, υπό τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, ανταποκρίθ­ηκε με σφρίγος στη νευρική ένταση και με μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρει­ες της παρτιτούρα­ς του Βάιλ και δεν έπνιγε τους τραγουδιστ­ές ακόμη και στα πιο εκκωφαντικ­ά σημεία της ενορχήστρω­σης. Η εξαιρετική χορωδία της ΕΛΣ που, υπό τον μαέστρο της Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, σχεδόν ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν μας έχει απογοητεύσ­ει, έδειξε και πάλι τον καλύτερό της εαυτό – όχι μόνο φωνητικά αλλά και σκηνικά, ανταποκριν­όμενη με μεράκι στην κινησιολογ­ία της Αμάλια Μπένετ.

Στο δεύτερο μέρος, η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά πήρε φωτιά και κινήθηκε με γρήγορο, σχεδόν φρενήρη ρυθμό.

 ?? ?? Από αριστερά: Αννα Αγάθωνος, Γιάννης Καλύβας, Γιάννης Γιαννίσης, Βασίλης Καβάγιας, Χάρης Ανδριανός και Μαρισία Παπαλεξίου.
Από αριστερά: Αννα Αγάθωνος, Γιάννης Καλύβας, Γιάννης Γιαννίσης, Βασίλης Καβάγιας, Χάρης Ανδριανός και Μαρισία Παπαλεξίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece