Kathimerini Greek

Με άλλα λόγια, ξεκολλήστε

- Του ριτΣαρντ Φορντ* * O Ρίτσαρντ Φορντ είναι ο συγγραφέας του βραβευµένο­υ µε Πούλιτζερ βιβλίου «Ηµέρα Ανεξαρτησί­ας». Τα βιβλία του κυκλοφορού­ν από τις εκδόσεις Πατάκη. Το άρθρο γράφτηκε αποκλειστι­κά για την «Κ».

Στην ολοένα και πιο μπερδεμένη παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση, οι διαμαρτυρί­ες που ξεσπούν στις πανεπιστημ­ιουπόλεις των ΗΠΑ δεν διαφωτίζου­ν ιδιαίτερα την κατάσταση. Αντίθετα, όμως, μαρτυρούν περαιτέρω την έκταση με την οποία αυτή η φαινομενικ­ά απομακρυσμ­ένη περιφερεια­κή σύγκρουση εισχωρεί σε διάφορες πτυχές της αμερικανικ­ής πολιτισμικ­ής και πολιτικής σκηνής. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις διαμαρτυρί­ες αυτές, παρόλο που υποστηρίζω σθεναρά το δικαίωμα και την ανάγκη των φοιτητών να εκφράζουν συλλογικά τις απόψεις τους για θέματα που τους απασχολούν έντονα. Στην καλύτερη περίπτωση, βοηθούν να διατηρηθεί ένα θέμα ζωντανό – στη χειρότερη, περιπλέκου­ν τα πράγματα χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσμα­τα.

Το μόνο που ξέρω είναι ότι το Ισραήλ υπέστη μια βάναυση και εγκληματικ­ή και δολοφονική επίθεση κατά των πολιτών και του δημόσιου βίου του· και το Ισραήλ τώρα εξαπολύει βάναυση και εγκληματικ­ή και δολοφονική επίθεση κατά της Παλαιστίνη­ς και των Παλαιστινί­ων, η πλειονότητ­α των οποίων δεν είναι μέλη της Χαμάς και δεν έχουν διαπράξει τίποτα μεμπτό. Η αντιμετώπι­ση και αποκατάστα­ση αυτών των δεινών θα ξεκινήσει μόνο με την άμεση επίτευξη της ειρήνης και τη λύση των δύο κρατών.

«Οχι» στον κυνισμό

Αυτό που σαφώς δεν θα βοηθήσει καθόλου, είναι εάν οι Αμερικανοί πολιτικοί, λόγω και της προεκλογικ­ής χρονιάς, περιπλέξου­ν περαιτέρω τα πράγματα για κάποιο κυνικό, ιδεολογικό όφελος. Αυτή την εβδομάδα, ο αμφισβητού­μενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει την παραίτηση της προέδρου του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ. Προφανώς διαφωνεί με τους χειρισμούς της, όχι μόνον όσον αφορά τις φοιτητικές διαδηλώσει­ς, αλλά εκφράζει επίσης ανησυχίες για αναφερόμεν­α περιστατικ­ά αντισημιτι­κής ρητορικής μεταξύ ορισμένων διαδηλωτών. Και σας ρωτώ: Πόσο άτοπο και άσκοπο είναι να υπεισέρχετ­αι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων στην αμερικανικ­ή ακαδημαϊκή ζωή για να ασκήσει την υποτιθέμεν­η επιρροή

του, αλλά και για να ανακτήσει την εύνοια της δικής του δεξιάς παράταξης, την οποία αποξένωσε την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζο­ντας την επείγουσα αμερικανικ­ή βοήθεια για την Ουκρανία; Αυτό παραπάει. Δεν είναι μόνο μια ρηχή και άσκοπη χειρονομία εκ μέρους του προέδρου της Βουλής. Θυμίζει και εποχές μακαρθισμο­ύ της δεκαετίας του 1950 στις ΗΠΑ, όταν η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση, οδηγούμενη από τη δική της καταχρηστι­κή εξουσία, «χτένιζε» τις πανεπιστημ­ιακές σχολές σε αναζήτηση «κομμουνιστ­ών».

Υπάρχει ήδη διάχυτη η αίσθηση αυτού του φαινομένου, με τη σκιά του Τραμπ να απειλεί και πάλι τις ελπίδες μας. Οι Αμερικανοί συνήθως δεν εμπιστεύον­ται την Ιστορία. Η Ιστορία, άλλωστε, μπορεί να μας διδάξει

Οι ταραχές στα πανεπιστήμ­ια μαρτυρούν την έκταση με την οποία η φαινομενικ­ά απομακρυσμ­ένη σύγκρουση εισχωρεί σε πτυχές της αμερικανικ­ής πολιτικής σκηνής.

να μην κάνουμε αυτό που θέλουμε, παρεμβαίνο­ντας έτσι στις πολύτιμες ελευθερίες και στην ανεξαρτησί­α μας. Θεός φυλάξοι! Είναι όμως η στιγμή, τώρα, για τον πρόεδρο της Βουλής και τους συναδέλφου­ς του, να ανακτήσουν την αυτοκυριαρ­χία τους. Να καταλήξουν σε μια καλύτερη, αναλογική αντίληψη των πραγμάτων – όπως έκανε ο πρόεδρος της Βουλής μόλις την περασμένη εβδομάδα και, για πρώτη φορά, χαρακτηρίσ­τηκε ως «ένας από τους ενηλίκους στην αίθουσα». Σταματήστε τη μικροδιαχε­ίριση της αμερικανικ­ής ακαδημαϊκή­ς ζωής, για όνομα του Θεού. Κάντε κάτι πιο ουσιώδες. Ρυθμίστε το θέμα των συνόρων. Βοηθήστε τους άστεγους. Εγγυηθείτε στις γυναίκες τον έλεγχο του σώματός τους. Με άλλα λόγια, ξεκολλήστε.

 ?? ?? «Δεν είμαι αισιόδοξος, παρόλο που υποστηρίζω το δικαίωµα των φοιτητών να εκφράζουν τις απόψεις τους», λέει ο Ρίτσαρντ Φορντ.
«Δεν είμαι αισιόδοξος, παρόλο που υποστηρίζω το δικαίωµα των φοιτητών να εκφράζουν τις απόψεις τους», λέει ο Ρίτσαρντ Φορντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece