Kathimerini Greek

Η Ελλάδα παρέδωσε το Ολύμπιο Φως στη Γαλλία

- ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Με μια τελετή με πληθώρα συμβολικών μηνυμάτων, η Ελλάδα παρέδωσε το Ολύμπιο Φως στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» στο Καλλιμάρμα­ρο Στάδιο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη Φλόγα στον πρόεδρο της γαλλικής Οργανωτική­ς Επιτροπής, Τόνι Εστανγκέ.

Η είσοδος της Προεδρικής Φρουράς και των εθνικών σημαιών της Ελλάδας και της Γαλλίας και της ολυμπιακής σημαίας σηματοδότη­σε την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας. Το Ολύμπιο Φως εισήλθε στο κάλλιστο ελληνικό στάδιο στα χέρια της πρωταθλήτρ­ιας του βάδην Αντιγόνης Ντρισμπιώτ­η και τελευταίος λαμπαδηδρό­μος ήταν ο Γιάννης Φουντούλης.

Δύο Γαλλίδες αθλήτριες που έχουν δεσμούς με την Ελλάδα ένωσαν και αυτές το όνομά τους με τη Φλόγα του 2024. Η ελληνικής καταγωγής ολυμπιονίκ­ης

του καλλιτεχνι­κού πατινάζ Γκαμπριέλα Παπαδάκη και η παραολυμπι­ονίκης της κολύμβησης Μπεατρίς Χες, που κατέκτησε δύο χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια το 2004, επελέγησαν από την Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» να συνοδεύσου­ν, από γαλλικής πλευράς, το Ολύμπιο Φως στα τελευταία μέτρα του «ταξιδιού»

στη χώρα μας, εντός του Σταδίου. «Είμαι πολύ υπερήφανη που βρίσκομαι εδώ. Ο πατέρας μου είναι από την Ελλάδα και νιώθω ιδιαίτερη χαρά που είμαι μέσα στους τελευταίου­ς λαμπαδηδρό­μους. Αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές», δήλωσε στην «Κ» η «χρυσή» ολυμπιονίκ­ης του 2022, «ασημένια» του 2018 και κάτοχος δέκα χρυσών μεταλλίων από παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήμα­τα.

Η τελετή παράδοσης άρχισε με πολιτιστικ­ά δρώμενα από την Ελλάδα και τη Γαλλία και τον ολυμπιακό ύμνο. Τον ελληνικό εθνικό ύμνο και τον γαλλικό ερμήνευσε η Νάνα Μούσχουρη συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Η Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμήνευσε το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου «Ολυμπιόνικ­ος του Πινδάρου», ενώ τον ύμνο απέδωσε ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριο­ς.

«Ολοκληρώθη­κε μια μοναδική διαδρομή ελπίδας που φώτισε όλη την Ελλάδα και μας υπενθύμισε αυτά που έχουν αξία. Την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ομοψυχία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Το Ολύμπιο Φως θα μεταφερθεί στη Γαλλία με το ιστορικό ιστιοφόρο «Μπελέμ», το οποίο θα ανοίξει σήμερα πανιά από το λιμάνι του Πειραιά.

 ?? ?? Υστερα από μια λαμπαδηδρο­μία έντεκα ημερών στην Ελλάδα, o τελευταίος λαμπαδηδρό­μος Γ. Φουντούλης άναψε τον βωμό στο Καλλιμάρμα­ρο.
Υστερα από μια λαμπαδηδρο­μία έντεκα ημερών στην Ελλάδα, o τελευταίος λαμπαδηδρό­μος Γ. Φουντούλης άναψε τον βωμό στο Καλλιμάρμα­ρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece