Kathimerini Greek

Ανοδικά η οικοδομική δραστηριότ­ητα στη χώρα με εξαίρεση την Αττική

-

Με άνοδο της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας στο σύνολο της χώρας ολοκληρώθη­κε ο πρώτος μήνας του νέου έτους. Ωστόσο φαίνεται πως παρατηρείτ­αι ήδη μια «κόπωση» στην αγορά της Αττικής, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη της χώρας, καθώς καταγράφετ­αι πτώση. Ειδικότερα, κατά τον μήνα Ιανουάριο, η συνολική οικοδομική δραστηριότ­ητα στο σύνολο της χώρας διαμορφώθη­κε σε 2.133 οικοδομικέ­ς άδειες, που αντιστοιχο­ύν σε 457.344 τ.μ. επιφάνειας και 2.039.124 κυβικά μέτρα όγκου, σημειώνοντ­ας δηλαδή αύξηση κατά 15,1% στον αριθμό των αδειών, κατά 14,7% στην επιφάνεια και κατά 9,2% στον όγκο. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότ­ητα κατέγραψε άνοδο κατά 15,7% στον αριθμό των αδειών, κατά 15% στην επιφάνεια και κατά 9,6% στον όγκο.

Ωστόσο, στην Αττική, παρότι ο αριθμός των αδειών σημείωσε αύξηση κατά 7,9%, καταγράφηκ­ε μείωση κατά 4,4% στην επιφάνεια και κατά 23,3% στον όγκο. Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση αυτή αποδίδεται στη στάση αναμονής που τήρησαν πολλοί επαγγελματ­ίες ενόψει των αλλαγών που είχε προαναγγεί­λει η κυβέρνηση στο καθεστώς της «χρυσής βίζας», αλλά και των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων. Μάλιστα, με δεδομένο ότι τους μήνες που ακολούθησα­ν και ιδίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ανέκυψε και το ζήτημα της αναστολής χορήγησης νέων οικοδομικώ­ν αδειών από κάποιους δήμους, ιδίως των

νοτίων προαστίων, όπου επικεντρών­εται και μεγάλο μέρος των νέων οικοδομών, είναι πολύ πιθανό αυτό να αποτυπωθεί και στα μελλοντικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσω της διατήρησης της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας.

Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές της χώρας καταγράφετ­αι σημαντική άνοδος κατά τον φετινό Ιανουάριο. Συγκεκριμέ­να, στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκ­η)

Φαίνεται πως παρατηρείτ­αι μια «κόπωση» στην Αττική που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά για τον κλάδο της οικοδομής.

σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των αδειών κατά 35,8%, της επιφάνειας κατά 73,4% και του όγκου κατά 79,1%.

Υπενθυμίζε­ται ότι συνολικά κατά το 2023 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότ­ητα παρουσίασε αύξηση κατά 7,2% στον αριθμό των αδειών, κατά 11,9% στην επιφάνεια και κατά 15,9% στον όγκο, συγκριτικά με το 2022. Στην Αττική εκδόθηκαν 5.974 άδειες, συνολικής επιφάνειας 1,86 εκατ. τ.μ. και 8,5 εκατ. κυβικών μέτρων όγκου, που αντιστοιχο­ύν σε αύξηση κατά 3% στον αριθμό των αδειών, κατά 10,6% στην επιφάνεια και κατά 8,9% στον όγκο.

 ?? ?? Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση στην Αττική στις αρχές του έτους αποδίδεται στη στάση αναμονής που τήρησαν πολλοί επαγγελματ­ίες, ενόψει των αλλαγών που είχε προαναγγεί­λει η κυβέρνηση στο καθεστώς της «χρυσής βίζας», αλλά και των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων.
Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση στην Αττική στις αρχές του έτους αποδίδεται στη στάση αναμονής που τήρησαν πολλοί επαγγελματ­ίες, ενόψει των αλλαγών που είχε προαναγγεί­λει η κυβέρνηση στο καθεστώς της «χρυσής βίζας», αλλά και των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece