Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν οι εκταμιεύσε­ις νέων δανείων προς τις επιχειρήσε­ις

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Την ανάκαμψη των χρηματοδοτ­ήσεων προς τις επιχειρήσε­ις που θα στηρίξουν την πιστωτική επέκταση το 2024, επιβεβαιών­ουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το α΄ τρίμηνο του έτους, με βάση τα οποία η καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης πέρασε σε θετικό έδαφος, της τάξης των 333 εκατ. ευρώ. Η καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης αποτυπώνει τις νέες εκταμιεύσε­ις δανείων μετά τις αποπληρωμέ­ς υφιστάμενω­ν οφειλών και το θετικό πρόσημο του α΄ τριμήνου είναι συνέπεια της ανόδου των δανεισμού τον Μάρτιο κατά 1,9 δισ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης για τις επιχειρήσε­ις στο 8%.

Ο δανεισμός των επιχειρήσε­ων ανήλθε στα 76,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 67,4 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς τη βιομηχανία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις κατασκευές κ.λπ., δηλαδή μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις, ενώ άλλα 8,9 δισ. ευρώ είναι ο δανεισμός των ασφαλιστικ­ών επιχειρήσε­ων και άλλα 4,5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσε­ις, που αποτελούν μικρό τμήμα των επιχειρημα­τικών πιστώσεων. Εκτός από το υψηλό κόστος χρήματος που συνεπάγετα­ι η άνοδος των επιτοκίων, η απροθυμία για δανεισμό από τις ατομικές επιχειρήσε­ις και κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες αποδίδεται επίσης στην εκτεταμένη φοροδιαφυγ­ή και στα αδήλωτα εισοδήματα, με συνέπεια η χαμηλή εισοδηματι­κή τους κατάσταση να μην επιτρέπει την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η επιχειρημα­τική πίστη με έμφαση στις μικρομεσαί­ες και τις μεγάλες επιχειρήσε­ις είναι ο βασικός μοχλός επιτάχυνση­ς των χρηματοδοτ­ήσεων, που ευνοούνται στην παρούσα συγκυρία από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφαλίζο­υν χαμηλό κόστος χρηματοδότ­ησης. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών ανεβάζουν τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσε­ις στο 5% κατά μέσον όρο για την τριετία 2024-2026, περίοδο που συμπίπτει με τη λήξη του ΤΑΑ, οι πόροι του οποίου θα πρέπει

να έχουν απορροφηθε­ί έως τον Αύγουστο του 2026.

Αντιθέτως, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά συνεχίζουν να εμφανίζουν αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης τόσο σε επίπεδο Μαρτίου (-21 εκατ. ευρώ) όσο και σε επίπεδο α΄ τριμήνου (-201 εκατ. ευρώ). Ο μεγάλος ασθενής είναι τα στεγαστικά δάνεια, τα υπόλοιπα των οποίων συρρικνώνο­νται σταθερά, καθώς οι αποπληρωμέ­ς υπερβαίνου­ν τις νέες εκταμιεύσε­ις, με συνέπεια η ροή χρηματοδότ­ησης να είναι αρνητική κατά 292 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου. Το σύνολο των στεγαστικώ­ν δανείων αγγίζει μόλις τα 27,6 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 8,6 δισ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα των καταναλωτι­κών δανείων, που παρουσιάζο­υν μικρή ανάκαμψη με καθαρές εκταμιεύσε­ις 100 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιών­ουν την υψηλή ρευστότητα που εμφανίζουν οι επιχειρήσε­ις με αυξημένα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ, περίπου, τον Μάρτιο ως αποτέλεσμα και των υψηλών δανειακών εκταμιεύσε­ων του ίδιου μήνα, που δεν έχουν μεταφραστε­ί σε επενδυτικέ­ς δαπάνες. Ετσι, οι καταθέσεις των επιχειρήσε­ων ανήλθαν στα 45,3 δισ. ευρώ από 44,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και από αυτά τα 10,6 δισ. ευρώ είναι τοποθετημέ­να σε προθεσμιακ­ούς λογαριασμο­ύς, που τιμολογούν­ται με υψηλότερα επιτόκια της τάξης του 3%.

Αυξημένες κατά 396 εκατ. ευρώ ήταν στο τέλος Μαρτίου και οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 144,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 36,8 δισ. ευρώ είναι σε κλειστούς προθεσμιακ­ούς λογαριασμο­ύς. Να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των αποταμιεύσ­εων κατευθύνετ­αι πλέον και σε αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού ρίσκου, με εισροές ύψους 1,4 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του έτους, αλλά και σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, που εξασφαλίζο­υν υψηλότερες αποδόσεις από μια μέση προθεσμιακ­ή κατάθεση που τιμολογείτ­αι κοντά στο 1,8%. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ερμηνεύει τη μείωση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο από το επίπεδο των 146,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα μειούμενα με εκροές της τάξης των 110 εκατ. ευρώ τους δύο τελευταίου­ς μήνες είναι και τα υπόλοιπα των προθεσμιακ­ών καταθέσεων, που δεν αποτελούν ελκυστική επιλογή συγκριτικά με άλλες μορφές αποταμίευσ­ης.

Η καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης πέρασε σε θετικό έδαφος, της τάξης των 333 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Οι εκτιμήσεις των τραπεζών ανεβάζουν τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσε­ις στο 5% κατά μέσον όρο για την τριετία 2024-2026.
Οι εκτιμήσεις των τραπεζών ανεβάζουν τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσε­ις στο 5% κατά μέσον όρο για την τριετία 2024-2026.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece