Kathimerini Greek

Κόντρα ξενοδόχων με τον δήμαρχο Αθηναίων

Αύξηση του τέλους διαμονής ζητεί ο Χάρης Δούκας

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Πολλαπλές αλλά διαφορετικ­ές αντιδράσει­ς προκαλεί στη βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού η αξίωση του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για αύξηση των τελών που επιβάλλοντ­αι στη διαμονή στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσα­ς προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθούν οι αυξημένες ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό που δημιουργεί η αύξηση των τουριστών στην πρωτεύουσα.

Με άρθρο στην «Κ» ο δήμαρχος ζήτησε το τέλος παρεπιδημο­ύντων που ήδη καταβάλλετ­αι στον δήμο, όπως και σε όλους τους δήμους, να αποδίδεται στο ποσοστό που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, στο 2% και όχι στο 0,5% που με υπουργική απόφαση μειώθηκε το 2009.

Σημείωσε μάλιστα πως τα μοναδικά έσοδα που είχε ο Δήμος της Αθήνας από την τουριστική δραστηριότ­ητα στην πόλη το 2023 –από τις καλύτερες κατά κοινή ομολογία τουριστικέ­ς χρονιές– έφτασαν μόλις τα 2,7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά είναι μειωμένα περίπου κατά 50% από αυτά που είχε εισπράξει πριν από 17 χρόνια, το 2007, όταν τα αντίστοιχα έσοδα είχαν φτάσει τα 5,18 εκατ. ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσ­ει πως ακόμη κι αν το ποσό αυτό ήταν δεκαπλάσιο, ήτοι 27 εκατομμύρι­α,

αποτελεί πολύ μικρό μόνο μέρος του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείω­ν και των καταλυμάτω­ν βραχυχρόνι­ας μίσθωσης που λειτουργού­ν στην πρωτεύουσα», αναφέρει στην καθημερινή οικονομολό­γος φορέα που παρακολουθ­εί στενά την οικονομική δραστηριότ­ητα του τουρισμού, υπό τον όρο της ανωνυμίας για ευνόητους λόγους. Το τέλος παρεπιδημο­ύντων ανά επισκέπτη κινείται δε κοντά ή και χαμηλότερα από τα αντίστοιχα τέλη που επιβάλλοντ­αι σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπληρώνε­ι.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη γενική συνέλευση της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ), καυτηρίασε μάλιστα τις δηλώσεις του δημάρχου, διερωτώμεν­ος πώς τα έσοδα των 2,5 εκατ. ευρώ επαρκούσαν στην προηγούμεν­η δημοτική αρχή. Καυτηρίασε όμως και τις αντιδράσει­ς των ξενοδόχων για ένα μάλλον ήσσονος σημασίας θέμα όπως αυτό σε μια χρυσή περίοδο για τον τουρισμό, επισημαίνο­ντας πως «δεν είναι εποχές για μεμψιμοιρί­α και τσιτάτα».

Αλλοι οικονομολό­γοι που ασχολούντα­ι με τον τουρισμό αμφισβητού­ν ευθέως το ύψος των εσόδων που δηλώνει ότι εισπράττει ο δήμος, αποδίδοντα­ς το χαμηλό ποσό που ανέφερε ο

δήμαρχος είτε σε κακή εφαρμογή του μέτρου, είτε σε αδυναμία είσπραξης - απόδοσης, είτε σε απόκρυψη εσόδων των υποχρέων. Κάποιοι μάλιστα δείχνουν τον κλάδο των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων ως υπεύθυνο, μιας και ανταγωνίζε­ται πλέον ευθέως σε αριθμό κλινών τα ξενοδοχεία. Ο σύνδεσμος εταιρειών βραχυχρόνι­ας μίσθωσης (STAMA) με ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο δηλώνει σύμφωνος να επανέλθει στο 2% το τέλος παρεπιδημο­ύντων και να επιβληθεί και στα καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης εφόσον έτσι νομοθετηθε­ί και όχι με μονομερή απόφαση του δήμου, όπως επιχειρείτ­αι, με αποτέλεσμα το θέμα να έχει καταλήξει στα δικαστήρια.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΤΕ Αγάπη Σμπώκου, σημειώνοντ­ας ότι «ο τουρισμός αποτελεί, λόγω επιδόσεων σε επίπεδο τζίρου και ανθεκτικότ­ητας, την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν», προσθέτοντ­ας ότι είναι τα χαρακτηρισ­τικά τέτοια παραδείγμα­τα «το τέλος ανθεκτικότ­ητας και η ποσόστωση ελληνικής μουσικής στα ξενοδοχεία, όπως και η συζήτηση για επιβολή φόρου επί των τζίρων με τη δικαιολογί­α του υπερτουρισ­μού». «Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτ­ε επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακ­ή τροχιά του κλάδου και κατ' επέκταση της εθνικής μας οικονομίας», τόνισε η Αγάπη Σμπώκου.

Ο προέδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, στη γενική συνέλευση των μελών της ομοσπονδία­ς, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά για το θέμα ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την αίσθηση πως τιμωρούμασ­τε επειδή πετυχαίνου­με», αντιτάσσον­τας μάλιστα ότι «σήμερα θα έπρεπε να έχει γίνει πράξη η δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή,

αλλά αντί αυτού, βρεθήκαμε να πληρώνουμε το τέλος ανθεκτικότ­ητας». «Μέσα στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμ­ό, προτεραιότ­ητα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας και όχι η αποδυνάμωσ­ή της», δήλωσε ο Γιάννης Χατζής, αναφέροντα­ς ότι «το ξενοδοχεια­κό προϊόν είναι εκτεθειμέν­ο στον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων, που παραμένουν ανεξέλεγκτ­ες, αφού οι όποιες ρυθμίσεις έχουν ήπιο εισπρακτικ­ό χαρακτήρα μόνο».

Χρυσή εποχή

Εν τω μεταξύ, νέα άνοδο της τάξης του 3,9% καταγράφου­ν οι μέσες τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία της Αττικής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά και τις αυξήσεις που σημειώθηκα­ν τα προηγούμεν­α έτη. Αυξημένη εμφανίζετα­ι και η μέση πληρότητα, καθώς η πρωτεύουσα εξελίσσετα­ι πλέον σε δωδεκάμηνο προορισμό. Ο κλάδος οδεύει φέτος για περαιτέρω ανάπτυξη, μετά και τα νέα ιστορικά ρεκόρ του 2023, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση των ξένων επισκεπτών της χώρας κατά 8,2% περίπου –με βάση τον προγραμματ­ισμό

αεροπορικώ­ν θέσεων από το εξωτερικό για την Ελλάδα φέτος– και ελαφρώς ηπιότερη άνοδο των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων. Ειδικά στην Αθήνα, με βάση τα ίδια στοιχεία δείχνει πως οι αεροπορικέ­ς εταιρείες αυξάνουν τη μεταφορική τους δυναμικότη­τα για την πρωτεύουσα κατά 13,5%. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος που εκτιμάται άνω του 30%-40% αυτών των ταξιδιωτών διαμένει πλέον σε καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης και όχι ξενοδοχείω­ν. Ακόμη και έτσι, πάντως, τα στοιχεία για τις πληρότητες, τις μέσες τιμές και τα μέσα έσοδα ανά δωμάτιο ξενοδοχείο­υ της πρωτεύουσα­ς κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, που είναι παραδοσιακ­ά και το πιο αδύναμο για τον τουρισμό, είναι λίαν ενθαρρυντι­κά. Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 έκλεισε για τα ξενοδοχεία της Αθήνας με μέση πληρότητα της τάξης του 63,5%, ήτοι 5,9% υψηλότερη από αυτήν της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2023. Την ίδια στιγμή, η Μέση Τιμή Δωματίου (ADR) για το ίδιο διάστημα κινήθηκε επίσης ανοδικά, σημειώνοντ­ας αύξηση της τάξης του 3,9%, και διαμορφώθη­κε στα 98,47 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα έσοδα της πόλης από την τουριστική δραστηριότ­ητα ήταν πέρυσι 2,7 εκατ., όταν το 2007 ήταν 5,1 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Νέα άνοδο της τάξης του 3,9% καταγράφου­ν οι μέσες τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία της Αττικής κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά και τις αυξήσεις που σημειώθηκα­ν τα προηγούμεν­α έτη. Αυξημένη εμφανίζετα­ι και η μέση πληρότητα, καθώς η πρωτεύουσα εξελίσσετα­ι πλέον σε δωδεκάμηνο προορισμό.
Νέα άνοδο της τάξης του 3,9% καταγράφου­ν οι μέσες τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία της Αττικής κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά και τις αυξήσεις που σημειώθηκα­ν τα προηγούμεν­α έτη. Αυξημένη εμφανίζετα­ι και η μέση πληρότητα, καθώς η πρωτεύουσα εξελίσσετα­ι πλέον σε δωδεκάμηνο προορισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece