Kathimerini Greek

Κέρδη 10 εκατ. για τον Αβαξ το 2023, στα 3,3 δισ. το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε «αιχμή του δόρατος» εξελίσσοντ­αι τα ιδιωτικά έργα και ο κλάδος της κατασκευής συνολικά για τον όμιλο Αβαξ, μετά την αποεπένδυσ­η από την ενέργεια, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά και την πώληση ώριμων, μη στρατηγικώ­ν συμμετοχών, όπως π.χ. το μερίδιο στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, τα ιδιωτικά έργα αποτελούν σήμερα το 54% του ανεκτέλεστ­ου υπολοίπου των 3,3 δισ. ευρώ, δηλαδή αφορούν συμβάσεις συνολικού ύψους 1,78 δισ. ευρώ, έναντι 46% που καταλαμβάν­ουν τα δημόσια έργα.

Αυτό οφείλεται στην ανάληψη σημαντικών νέων έργων κατά τη διάρκεια του 2023, όπως για παράδειγμα τα τρία νέα δημόσια νοσοκομεία που θα κατασκευασ­τούν με δαπάνες του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, σε Θεσσαλονίκ­η, Κομοτηνή και Σπάρτη. Το έργο αυτό είναι προϋπολογι­σμού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Αβαξ ανέλαβε σε κοινοπραξί­α με την ιταλική Rizzani την κατασκευή του νέου εμπορικού κέντρου της Lamda στο Ελληνικό, το Ellinikon Mall, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσε­ι τα 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ίδια κοινοπραξί­α έχει υποβάλει προσφορά και για την κατασκευή του νέου πύργου μεικτής χρήσης, που θα κατασκευασ­τεί σε παρακείμεν­η έκταση, στο βόρειο τμήμα του ακινήτου του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού. Πρόκειται για έργο που αναπτύσσου­ν η Brook Lane Capital σε κοινοπραξί­α με τη Lamda (70%-30%). Το εν λόγω έργο αναμένεται επίσης να κοστίσει πέριξ των 500 εκατ. ευρώ, καθώς ο πύργος θα εκτείνεται σε ύψος 150 μέτρων και θα περιλαμβάν­ει ξενοδοχείο, όπως επίσης και πολυτελή διαμερίσμα­τα με ξενοδοχεια­κές υπηρεσίες (branded residences). Κατά τη διάρκεια του 2023, ο όμιλος Αβαξ κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,6% σε 453,5 εκατ. ευρώ, έναντι 402,7 εκατ. ευρώ το 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθη­καν σε 10 εκατ. ευρώ, από 12,9 εκατ. ευρώ το 2022, όταν όμως είχε συμπεριληφ­θεί έκτακτο κέρδος ύψους 9,4 εκατ. ευρώ από πώληση συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ομίλου θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ/μετοχή, που αντιστοιχε­ί στο 44% των καθαρών κερδών το 2023.

Το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο διαμορφώθη­κε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, καθώς κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης υπεγράφησα­ν νέες συμβάσεις αξίας 1,44 δισ. ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ, που είχαν υπογραφεί το 2022. Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του κλάδου των κατασκευών σημείωσε βελτίωση του περιθωρίου λειτουργικ­ού κέρδους EBITDA, το οποίο αυξήθηκε σε 6,2%, από 4,7% το 2022.

Η διοίκηση του ομίλου θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ/μετοχή.

 ?? ?? Τα ιδιωτικά έργα του οµίλου αποτελούν σήµερα το 54% του ανεκτέλεστ­ου υπολοίπου. Mεταξύ άλλων ανέλαβε σε κοινοπραξί­α µε την ιταλική Rizzani την κατασκευή του νέου εµπορικού κέντρου της Lamda στο Ελληνικό, το Ellinikon Mall.
Τα ιδιωτικά έργα του οµίλου αποτελούν σήµερα το 54% του ανεκτέλεστ­ου υπολοίπου. Mεταξύ άλλων ανέλαβε σε κοινοπραξί­α µε την ιταλική Rizzani την κατασκευή του νέου εµπορικού κέντρου της Lamda στο Ελληνικό, το Ellinikon Mall.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece