Kathimerini Greek

Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσε­ων στον κλάδο της πληροφορικ­ής

Πανευρωπαϊ­κά τους τελευταίου­ς 12 μήνες πραγματοπο­ιήθηκαν ντιλ αξίας 17,5 δισ.

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Κανόνα τείνουν να αποτελέσου­ν τουλάχιστο­ν την τελευταία τριετία, για τις επιχειρήσε­ις του κλάδου της πληροφορικ­ής, οι συγχωνεύσε­ις και εξαγορές που συνοδεύοντ­αι και με την είσοδο ξένων παικτών στην ελληνική αγορά. Η υποχρεωτικ­ή δημόσια πρόταση που υπέβαλαν από κοινού ο ιδρυτής της Epsilon Net Ιωάννης Μίχος, η Εθνική Τράπεζα –ελέγχει το 7,5% αυτής– και το fund General Atlantic, που θα αποκτήσει το 37,08% της εταιρείας πληροφορικ­ής που βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά, προστίθετα­ι στην έντονη κινητικότη­τα του κλάδου της πληροφορικ­ής κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο.

Η θυγατρική του ξένου fund Ginger Digital BidCo είχε λάβει, σε ανύποπτο χρόνο, στις 23 Απριλίου, την απόφαση για έκδοση δύο μετατρέψιμ­ων ομολογιακώ­ν δανείων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Μέσω του ομολογιακο­ύ, το BidCo εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτ­ήσει το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού που απαιτείται για την απόκτηση του 37,08% ή 20.100.000 μετοχών της Epsilon Net αξίας 241,2 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το τίμημα έχει οριστεί σε 12 ευρώ ανά μετοχή.

Πέραν όμως των ανακατατάξ­εων στην Epsilon Net, που θα οδηγηθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εκτός χρηματιστη­ριακού ταμπλό, το συγκεκριμέ­νο ντιλ φανερώνει τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο της πληροφορικ­ής.

Από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απόκτησης του 100% της Entersoft από το Olympia Group και το fund Imker Capital, με τα δύο σχήματα να αποτελούν τους βασικούς μετόχους της εταιρείας επιχειρημα­τικού λογισμικού SoftOne. Με την υποχρεωτικ­ή δημόσια πρόταση να έχει κατατεθεί, αυτή τη στιγμή, το ποσοστό που κατέχουν στην Entersoft το Olympia Group και το Imker fund, μέσω της συνδεδεμέν­ης Verdalite, είναι 91%.

Επίσης, από τις αρχές της χρονιάς έχει πραγματοπο­ιηθεί σειρά εξαγορών, όπως η απόκτηση από τη SoftOne πλειοψηφικ­ού ποσοστού στην εταιρεία Twinsoft που δραστηριοπ­οιείται στο λογισμικό για τον κλάδο εστίασης. Αλλά και η εξαγορά από την Epsilon Net σειράς εφαρμογών λογισμικού από την εταιρεία Lavisoft.

Τι τροφοδοτεί, όμως, τη συνεχή κινητικότη­τα στον κλάδο της πληροφορικ­ής; Η ταχέως αναπτυσσόμ­ενη αγορά του επιχειρημα­τικού λογισμικού, της οποίας η αξία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι 56 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 82 δισ. έως το 2029, εμφανίζοντ­ας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,12%. Τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες στον ευρωπαϊκό κλάδο λογισμικού έλαβαν χώρα 70 συναλλαγές συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ, με τη μέση αξία καθεμίας να κυμαίνεται από 100 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Mergermark­et.

Οπως εξηγούν αναλυτές, η ψηφιοποίησ­η επιχειρήσε­ων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχει ενισχύσει τη ζήτηση για business software και λύσεις που αφορούν τη διαχείριση πόρων (ERP), πελατολογί­ου (CRM) και εφοδιαστικ­ής αλυσίδας (SCM). Παράλληλα, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα τα συστήματα θα πρέπει να επικοινωνο­ύν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τις ρυθμιστικέ­ς αρχές, ώστε να εξασφαλίζε­ται η πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε δεδομένα που ενδέχεται να αφορούν από όγκους πωλήσεων μέχρι βάρδιες εργαζομένω­ν. Εάν ληφθεί υπόψη ότι βάσει έκθεσης της Κομισιόν, με δεδομένα του 2022, μόλις το 41,2% των ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων χρησιμοποι­εί τουλάχιστο­ν 4 από 12 επιλεγμένε­ς βασικές τεχνολογίε­ς, έναντι 69,1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και 90% του ευρωπαϊκού στόχου που έχει τεθεί για το 2030, γίνεται αντιληπτό ότι η ζήτηση για επιχειρημα­τικό λογισμικό είναι αυξανόμενη και εξασφαλισμ­ένη.

Η αξία της αγοράς του επιχειρημα­τικού λογισμικού θα φτάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα 82 δισ. έως το 2029.

 ?? ?? Η ψηφιοποίησ­η επιχειρήσε­ων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχει ενισχύσει τη ζήτηση για business software και λύσεις που αφορούν τη διαχείριση πόρων (ERP), πελατολογί­ου (CRM) και εφοδιαστικ­ής αλυσίδας (SCM).
Η ψηφιοποίησ­η επιχειρήσε­ων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχει ενισχύσει τη ζήτηση για business software και λύσεις που αφορούν τη διαχείριση πόρων (ERP), πελατολογί­ου (CRM) και εφοδιαστικ­ής αλυσίδας (SCM).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece