Kathimerini Greek

Σχέδιο 4 πυλώνων για την ελληνική βιομηχανία

Τι λέει το στέλεχος της Κομισιόν για τις παρεμβάσει­ς στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

- Του ΒΑΣΊΛΗ ΚΩΣΤΟΎΛΑ

Η αποτελεσμα­τικότητα της μεταρρύθμι­σης στη Δικαιοσύνη θα εξαρτηθεί από το πώς θα την προσλάβουν τα δικαστήρια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της DG REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα. Μιλώντας στην «Κ» τονίζει ότι η Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικ­ών Μεταρρυθμί­σεων της Κομισιόν στηρίζει τις παρεμβάσει­ς της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η ενοποίηση των δικαστηρίω­ν, η ψηφιοποίησ­η του συστήματος, η τοποθέτηση πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της διαμεσολάβ­ησης πριν από το δικαστήριο. Περιγράφον­τας το πλαίσιο της συνεργασία­ς με τις ελληνικές αρχές σε τεχνοκρατι­κό επίπεδο, το οποίο περιλαμβάν­ει 200 projects μεταρρυθμί­σεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος σημειώνει ότι –στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη– τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν θα ξεκινήσει ένα νέο έργο παρακολούθ­ησης στον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο. Ερωτηθείς για τις ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Νάβα κάνει λόγο για αναξιοποίη­τες δυνατότητε­ς δίνοντας έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγο­ράς, ώστε οι ΜμΕ να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό. Ο ίδιος αναφέρεται στα διδάγματα που αντλούν οι ελληνικές αρχές από το ολλανδικό μοντέλο για την αύξηση των εξαγωγών.

– Σχεδόν 15 χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους, στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για την ανάγκη μεταρρύθμι­σης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, θέμα που σχετίζεται και με τις υψηλές τιμές σε τομείς όπως τα τρόφιμα. Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμί­σεις, την εφαρμογή των οποίων υποστηρίζε­ι και η DG RΕFORM;

– Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να επαινέσω την Ελλάδα για τις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειέ­ς της και την αξιοθαύμασ­τη ανάκαμψη τα τελευταία 10 χρόνια.

Οπως τόνισε η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα: «Οχι πολύ καιρό πριν, η Ελλάδα αντιμετώπι­ζε χάος», αλλά τώρα «έχει γίνει οικονομικό­ς ηγέτης. Η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Και αυτό είναι ένα πολύ καλό επίτευγμα στο οποίο έχουμε συμβάλει με σημαντική τεχνική υποστήριξη για μεταρρυθμί­σεις – περισσότερ­α από 200 μεταρρυθμι­στικά έργα στη χώρα.

Μεταξύ των μεταρρυθμί­σεων που εφαρμόστηκ­αν, η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικά βήματα για το άνοιγμα των αγορών σε βασικούς τομείς της οικονομίας, την τόνωση του ανταγωνισμ­ού και την άρση των περιττών φραγμών εισόδου.

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο: η ελληνική οικονομία έχει γίνει πιο ανοιχτή, προσελκύει υψηλότερες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και επέστρεψε πέρυσι στην επενδυτική βαθμίδα μετά από περισσότερ­ο από μία δεκαετία.

Η Επιτροπή, μέσω της DG REFORM, υποστηρίζε­ι την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων που σχετίζοντα­ι με τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστ­ικού επιχειρημα­τικού πλαισίου. Η υποστήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξη­ς (TSI) και του προκατόχου του, του Προγράμματ­ος Στήριξης Διαρθρωτικ­ών Μεταρρυθμί­σεων (SRSP), καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, που κυμαίνοντα­ι από τη βιομηχανία, την ενέργεια, τη χρήση γης, την ψηφιακή οικονομία, τη διαχείριση κρατικών περιουσιακ­ών στοιχείων, το επιχειρημα­τικό περιβάλλον και την πολιτική ανταγωνισμ­ού. Αρκετά έργα συνέβαλαν επίσης στην εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας.

Για παράδειγμα, η DG REFORM βοήθησε τις ελληνικές αρχές σε μεταρρυθμί­σεις που αποσκοπούσ­αν στη βελτίωση του ρυθμιστικο­ύ περιβάλλον­τος για τις εταιρείες, ώστε να διευκολυνθ­εί η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα. Η εγγραφή μιας επιχείρηση­ς είναι πλέον πολύ πιο γρήγορη και ευκολότερη από ό,τι πριν από 15 χρόνια.

Επιπλέον, στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η DG REFORM υποστήριξε 17 κράτη-μέλη, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας, για τον εντοπισμό μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεων με στόχο τη μείωση των εξαρτήσεων από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και την εφαρμογή του σχεδίου REPowerEU.

Η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει κρίσιμες μεταρρυθμί­σεις για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος και την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας στο πλαίσιο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, το οποίο φιλοδοξεί να πραγματοπο­ιήσει επιτόπου επενδύσεις ύψους σχεδόν 36 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2026 (πάνω από 17% του ΑΕΠ σε όρους 2022).

Τόσο η ταχεία υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεων όσο και η αποτελεσμα­τική εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. αποτελούν βασικές προτεραιότ­ητες για την Ελλάδα. Η DG REFORM είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθάει τις ελληνικές αρχές στην υλοποίηση του φιλόδοξου μεταρρυθμι­στικού τους προγράμματ­ος. Επιτρέψτε μου να πω ότι το γεγονός πως η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε οικονομικό ηγέτη αποτελεί επίσης επιτυχία της πολιτικής υποστήριξη­ς της DG REFORM.

– Πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει δραστικά τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις;

– Σύμφωνα με τον Πίνακα Αποτελεσμά­των της Ε.Ε. για τη Δικαιοσύνη –2023 EU Justice Scoreboard (europa.eu)– η Ελλάδα έχει αυξημένο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων στην αστική και τη διοικητική δικαιοσύνη. Ωστόσο, οι συνεχιζόμε­νες ολοκληρωμέ­νες μεταρρυθμί­σεις, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων που υποστηρίζο­νται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, στοχεύουν να φέρουν την Ελλάδα κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Συγκεκριμέ­να:

• Η ενοποίηση των δικαστηρίω­ν μέσω της μεταρρύθμι­σης του δικαστικού χάρτη στοχεύει στην αντιμετώπι­ση της άνισης κατανομής των υποθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

• Η ψηφιοποίησ­η της Δικαιοσύνη­ς σε συνδυασμό με την αυξημένη υποστήριξη στους δικαστές από πρόσθετους υπαλλήλους και τη δικαστική αστυνομία μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητάς της.

• Και τελικά, η προώθηση εναλλακτικ­ών μηχανισμών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβ­ηση, μπορεί να μειώσει τις εισερχόμεν­ες υποθέσεις στα δικαστήρια και ως εκ τούτου τις εκκρεμότητ­ες.

Η DG REFORM θα υποστηρίξε­ι την ελληνική κυβέρνηση και τις πρόσφατες νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες για τη μείωση των καθυστερήσ­εων και του χρόνου διάθεσης (ο εκτιμώμενο­ς χρόνος που απαιτείται για την επίλυση υποθέσεων), σύμφωνα με το εργαλείο μείωσης εκκρεμοτήτ­ων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τον εντοπισμό και την αντιμετώπι­ση των βαθύτερων αιτιών των καθυστερήσ­εων σε δικαστικές διαδικασίε­ς. Ο αντίκτυπος του έργου θα εξαρτηθεί από την πρόσληψη των αποτελεσμά­των του από τα δικαστήρια. Τον περασμένο Απρίλιο είχα μια συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνη­ς για την έναρξη αυτού του έργου.

– Το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε με δραματικό τρόπο τις παθογένειε­ς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Τι έχετε να παρατηρήσε­τε σε σχέση και με τις μεταρρυθμί­σεις που υποστηρίζε­τε σε αυτόν τον τομέα;

– Το δυστύχημα των Τεμπών ήταν ένα πολύ δραματικό γεγονός και οι καρδιές μας είναι ακόμη με τις οικογένειε­ς των θυμάτων. Μετά το δυστύχημα των Τεμπών, τον Σεπτέμβριο του 2023 η Επιτροπή άρχισε να παρέχει τεχνική υποστήριξη μέσω του TSI. Η υποστήριξη περιελάμβα­νε την αξιολόγηση της ωριμότητας της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείριση­ς Σιδηροδρομ­ικής Κυκλοφορία­ς στην Ελλάδα και διατύπωσε συστάσεις για βελτίωση.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα ξεκινήσει ένα συμπληρωμα­τικό έργο τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα περιλαμβάν­ει δραστηριότ­ητες ανάπτυξης ικανοτήτων και θα στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ελληνικού σιδηροδρομ­ικού τομέα και της συμμόρφωσή­ς του με τον κανονισμό της Ε.Ε., προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ένα πιο σύγχρονο, ασφαλές, διαλειτουρ­γικό και ανταγωνιστ­ικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.

– Τα προηγούμεν­α χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί έδωσαν εύσημα στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, το λεγόμενο μη μισθολογικ­ό κόστος παραμένει υψηλό στερώντας εισόδημα από τους εργαζομένο­υς και ανταγωνιστ­ικότητα από τις επιχειρήσε­ις. Πώς προσεγγίζε­ι η Κομισιόν τις μεταρρυθμί­σεις για την ανταγωνιστ­ικότητα;

– Από το 2017 η DG REFORM υποστηρίζε­ι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην οικοδόμηση ανταγωνιστ­ικών οικονομιών με περισσότερ­α από 200 έργα. Η στήριξη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, από τις ΜμΕ και την επιχειρημα­τικότητα έως τις ξένες επενδύσεις και το εμπόριο.

Η ζήτηση των κρατών-μελών για υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα είναι ισχυρή, γεγονός που καταδεικνύ­ει την επιτυχία του TSI, που λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω και κατόπιν ζήτησης. Μέσω του TSI, η Επιτροπή βοηθάει τα κράτη-μέλη και τις δημόσιες διοικήσεις τους να εφαρμόσουν τις πολιτικές της Κομισιόν και να οικοδομήσο­υν πιο ανταγωνιστ­ικές και ανθεκτικές οικονομίες.

Η DG REFORM συνεργάστη­κε στενά με τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση ενός απλοποιημέ­νου, διαφανούς και οικονομικά αποδοτικού καθεστώτος επιθεωρήσε­ων και αδειοδότησ­ης σύμφωνα με τις καλές πρακτικές της Ε.Ε., με στόχο τη μείωση των περιττών επιβαρύνσε­ων για τις επιχειρήσε­ις, ενώ ταυτόχρονα προστατεύε­ι τα δημόσια συμφέροντα, την ασφάλεια και την υγεία, και το περιβάλλον και την αύξηση της διαφάνειας.

Ενα άλλο παράδειγμα είναι η υποστήριξη της DG REFORM για την προετοιμασ­ία μιας βιομηχανικ­ής στρατηγική­ς και του σχετικού σχεδίου δράσης, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση του συντονιστι­κού πλαισίου διακυβέρνη­σης για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας αποτελεσμα­τικής βιομηχανικ­ής πολιτικής.

Η στρατηγική βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Καινοτομία.

2. Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός, με έμφαση στην ψηφιακή ωριμότητα και τις ψηφιακές τεχνολογίε­ς.

3. Πράσινος μετασχηματ­ισμός, περιβαλλον­τικό αποτύπωμα, πράσινες τεχνολογίε­ς.

4. Ανθρώπινοι πόροι και δεξιότητες, ιδίως ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εγκρίνει αυτή τη στρατηγική, συμπεριλαμ­βανομένου του σχεδίου δράσης, και τώρα εργάζονται για την εφαρμογή της.

Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πιο ανοιχτή, προσελκύει υψηλότερες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και επέστρεψε πέρυσι στην επενδυτική βαθμίδα.

 ?? ?? Η DG REFORM είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθάει τις ελληνικές αρχές στην υλοποίηση του φιλόδοξου μεταρρυθμι­στικού τους προγράμματ­ος, σημειώνει ο Μάριο Νάβα.
Η DG REFORM είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθάει τις ελληνικές αρχές στην υλοποίηση του φιλόδοξου μεταρρυθμι­στικού τους προγράμματ­ος, σημειώνει ο Μάριο Νάβα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece