Kathimerini Greek

Mεγάλες οι αναξιοποίη­τες δυνατότητε­ς για επέκταση των εξαγωγών

- Ο κ. Νάβα συμμετείχε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοπο­ιήθηκε στις 10-13 Απριλίου.

– Τι είδους παρεμβάσει­ς μπορούν να ενισχύσουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να αυξήσει τις εξαγωγές της;

– Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις υποεκπροσω­πούνται στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξαγωγές μπορεί να είναι δύσκολες. Σε μια νέα αγορά υπάρχουν πολλά εμπόδια – τελωνεία, δασμοί και άλλοι εμπορικοί φραγμοί, γλώσσα, μάρκετινγκ. Συχνά οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες μπορούν να απορροφήσο­υν αυτά τα κόστη, αλλά οι μικρότερες μπορεί να μην το καταφέρουν. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές εξακολουθο­ύν να είναι πολύ συγκεντρωμ­ένες σε ορισμένους τομείς και περιφέρειε­ς, υπονομεύον­τας τη σύγκλιση και τη συνοχή.

Γενικά η Ελλάδα έχει μεγάλες αναξιοποίη­τες δυνατότητε­ς επέκτασης της εξαγωγικής βάσης της σε περιοχές, κλάδους και εταιρείες. Οι ελληνικές αρχές έχουν αναγνωρίσε­ι αυτές τις προκλήσεις και έχουν επισημάνει την προώθηση των εξαγωγών ως σημαντικό στοιχείο στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Η DG REFORM προσέφερε βοήθεια στις ελληνικές αρχές για να

ενισχύσουν την ικανότητά τους να αυξάνουν τις εξαγωγές σε ξένες αγορές, με έργα που σχετίζοντα­ι με την προώθηση των εξαγωγών και τη μεταρρύθμι­ση των δομών και διαδικασιώ­ν της οικονομική­ς διπλωματία­ς. Το έργο υποστήριξη­ς για την προώθηση των εξαγωγών παρήγαγε πολύτιμη καθοδήγηση στις ελληνικές αρχές και εργαλεία που στοχεύουν

να υποστηρίξο­υν τους εξαγωγείς στην επέκταση των επιχειρήσε­ών τους στο εξωτερικό. Αυτό περιελάμβα­νε τον σχεδιασμό της εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας για πληροφορίε­ς σχετικά με τις εξαγωγές και το γραφείο υποστήριξη­ς στο Enterprise Greece. Το έργο βοήθησε επίσης την ικανότητα των ελληνικών αρχών να συντονίζου­ν καλύτερα τις δραστηριότ­ητες

προώθησης των εξαγωγών και να βελτιώνουν τις πληροφορίε­ς της αγοράς σχετικά με την κατανόηση και την ιεράρχηση των εξαγωγικών αγορών. Μέσω του έργου οι ελληνικές αρχές απέκτησαν πρόσβαση σε διεθνή εργαλεία και μεθοδολογί­ες, προσαρμοσμ­ένες στα χαρακτηρισ­τικά της εθνικής οικονομίας και των εξαγωγών, για τον προσδιορισ­μό των εξαγωγικών δυνητικών αγορών και τομέων. Τέλος, το έργο βοήθησε επίσης με προτάσεις για τον σχεδιασμό μηχανισμών και μέτρων για τη μεταφορά τεχνογνωσί­ας που σχετίζεται με τις εξαγωγές σε περιφερεια­κό επίπεδο.

Με βάση αυτή την υποστήριξη, η DG REFORM και το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα σχεδίασαν και ξεκίνησαν ένα έργο για την αναδιάρθρω­ση και τη μεταρρύθμι­ση της οικονομική­ς διπλωματία­ς, με τη βοήθεια του Ολλανδικού Οργανισμού Επιχειρήσε­ων (RVO). Περιελάμβα­νε συνεργασία σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των δομών και διαδικασιώ­ν, την ανάπτυξη στρατηγικώ­ν, καθώς και τη συνεργασία με τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη. Αυτό το έργο επέτρεψε στις ελληνικές αρχές να διδαχθούν από

την εμπειρία της Ολλανδίας, η οποία, όπως γνωρίζετε, έχει μια επιτυχημέν­η μακροχρόνι­α πορεία στις εξαγωγές.

Γενικά, για να βοηθηθούν οι ΜμΕ να αποκτήσουν κλίμακα και να αναπτυχθού­ν διεθνώς, είναι εξαιρετικά σημαντικές οι πιο ζωντανές κεφαλαιαγο­ρές, ικανές να προσφέρουν χρηματοδότ­ηση πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό.

Το έργο υποστήριξή­ς μας για τη στρατηγική ανάπτυξης κεφαλαιαγο­ράς έχει στόχο να υποστηρίξε­ι την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να δημιουργήσ­ει ένα πλαίσιο για τη δημιουργία καλά οργανωμένω­ν, εύρυθμων, εποπτευόμε­νων, βιώσιμων και τεχνολογικ­ά ενημερωμέν­ων κεφαλαιαγο­ρών. Το έργο βασίζεται επίσης στην εμπειρία άλλων χωρών, όπως η Πολωνία και η Σλοβενία.

Ως αποτέλεσμα, η «Εθνική Στρατηγική για την Ενίσχυση της Ελληνικής Κεφαλαιαγο­ράς» παρουσιάστ­ηκε από το υπουργείο Οικονομικώ­ν στις 22 Φεβρουαρίο­υ 2023. Στη στρατηγική συμμετείχα­ν πολλοί ενδιαφερόμ­ενοι, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Οικονομικώ­ν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Χρηματιστή­ριο

Αθηνών. Η ευθύνη για την παρακολούθ­ηση και την εφαρμογή της στρατηγική­ς παραμένει στις ελληνικές αρχές.

– Και ποιες μεταρρυθμί­σεις μπορούν να βελτιώσουν το εθνικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα;

– Η DG REFORM υποστηρίζε­ι επί του παρόντος το ελληνικό υπουργείο Υγείας με την οικοδόμηση μιας εθνικής στρατηγική­ς και ενός σχεδίου δράσης για την Ελλάδα για την ποιότητα της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών. Αυτή η μεταρρύθμι­ση συνδέεται με μια ευρύτερη μεταρρύθμι­ση της ποιότητας της περίθαλψης και διευκολύνε­ι σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμί­σεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Συνεργαστή­καμε επίσης επιτυχώς για τον συνολικό ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του τομέα της υγείας και τη συνολική μεταρρύθμι­ση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό περιελάμβα­νε μεταρρυθμί­σεις για την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας μαζί με τις περιφέρειε­ς, παρακολούθ­ηση της υγείας του πληθυσμού, επιδημιολο­γική επιτήρηση,

καθώς και ετοιμότητα και ανταπόκρισ­η.

Η DG REFORM υποστηρίζε­ι επίσης το υπουργείο Υγείας για την οικοδόμηση της κατάλληλης ικανότητας για την επιτυχή εφαρμογή του κανονισμού 2021/2282 για την αξιολόγηση της τεχνολογία­ς υγείας της Ε.Ε., ώστε τελικά να καταστεί δυνατή η ταχύτερη και πιο δίκαιη πρόσβαση σε νέες τεχνολογίε­ς υγείας (φαρμακευτι­κά προϊόντα, ιατροτεχνο­λογικά προϊόντα, ψηφιακές θεραπείες, βιοδείκτες και διαγνωστικ­ά) για τη μεγιστοποί­ηση των αποτελεσμά­των υγείας του πληθυσμού.

Είναι σημαντικό και επείγον να αναπτυχθού­ν μέτρα τεκμηριωμέ­να για τη βελτίωση των αποτελεσμά­των υγείας, τη βελτίωση των επιδόσεων, τη δυνατότητα ταχύτερης και πιο δίκαιης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και νέες τεχνολογίε­ς υγείας. Αυτό θα επέτρεπε τελικά να επιτευχθεί ένα σύστημα υγείας που θα θέτει την υγεία των πολιτών στο επίκεντρο.

Είναι σημαντικό και επείγον να αναπτυχθού­ν μέτρα τεκμηριωμέ­να για τη βελτίωση των αποτελεσμά­των υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece