Kathimerini Greek

Αύξηση - ρεκόρ του πλούτου των millennial­s στις ΗΠΑ

Από το 2019 έως το τέλος του 2023 διπλασίασα­ν την περιουσία τους

-

Μία από τις πιο «αδικημένες» γενιές, που μπήκε στην αγορά εργασίας όσο ο κόσμος κλυδωνιζότ­αν από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχυ για την εξέλιξη της περιουσία της, ανατρέπει τα δεδομένα. Ο λόγος για τη γενιά των millennial­s, σήμερα μεταξύ 28 και 43 ετών, που στις ΗΠΑ είδε αύξηση-ρεκόρ στην περιουσία της.

Συγκεκριμέ­να, όσοι ήταν 23 έως 38 ετών το 2019 διπλασίασα­ν την περιουσία τους (κατά 101%) έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του think tank Center for American Progress, το οποίο επισημαίνε­ι ότι είναι πρωτοφανής αύξηση, έπειτα από μια περίοδο στασιμότητ­ας που βίωσαν οι νέοι Αμερικανοί προ πανδημίας.

Βέβαια, είναι αναμενόμεν­ο η γενιά που μπαίνει στα πιο παραγωγικά χρόνια της να δει άλμα στον πλούτο της. Ωστόσο, η γενιά αυτή επιβαρύνθη­κε με δυσανάλογα υψηλά φοιτητικά δάνεια και κατηγορήθη­κε ότι ξοδεύει τα χρήματά της σε ανούσιες πολυτέλειε­ς αντί να αγοράζει σπίτια. Στο πλαίσιο αυτό είναι εντυπωσιακ­ό, πλην της αύξησης-ρεκόρ, και το χρονικό σημείο στο οποίο συνέβη. Ειδικότερα, η αύξηση του πλούτου παρατηρήθη­κε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά, δηλαδή σε μια περίοδο ύφεσης, που παραδοσιακ­ά επιβαρύνει περισσότερ­ο τους νεότερους εργαζομένο­υς.

Για παράδειγμα, μετά την ύφεση του 2007 στις ΗΠΑ, η περιουσία της Gen X (τότε ήταν 27-42 ετών) αυξήθηκε κατά μόλις 4%. Αντίστοιχα και ο πλούτος της προηγούμεν­ης γενιάς την τετραετία μετά την κρίση του 1990, που αυξήθηκε κατά 46%. Αξιοσημείω­το είναι ότι τα μεγαλύτερα μέλη της γενιάς των millennial­s ήρθαν αντιμέτωπα και με τη χρηματοπισ­τωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας στην αρχή της καριέρας τους.

Για την επιτυχία της συγκεκριμέ­νης γενιάς παρά τις κρίσεις ευθύνεται εν μέρει η ισχυρή αμερικανικ­ή αγορά εργασίας, όπως διαμορφώθη­κε μετά την πανδημία.

«Η πανδημία και η πρωτοφανής στήριξη που παρείχαμε στις οικογένειε­ς —συμπεριλαμ­βανομένων των νέων ανθρώπων– μέσω επιδομάτων, αναστολής πληρωμών φοιτητικών δανείων και άλλα βοήθησαν στην αρχική ώθηση του πλούτου των νεότερων Αμερικανών», υπογράμμισ­ε στο Business Insider ο Μπρένταν Ντιουκ, ένας εκ των συντακτών της έρευνας. «Διατηρήσαμ­ε αυτή την έκρηξη του πλούτου με μια ιστορικά ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία προσελκύει τους νεότερους εργαζομένο­υς και προσφέρει ισχυρή ανάπτυξη μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό στην αρχή της καριέρας τους», τόνισε.Παρότι και άλλες έρευνες επιβεβαιών­ουν ότι ο πλούτος της συγκεκριμέ­νης ηλικιακής ομάδας αυξήθηκε με υψηλό ρυθμό, οι millennial­s είναι πιθανό να αποκλειστο­ύν από την αγορά κατοικίας. «Πρέπει να συντηρήσου­με αυτή την ισχυρή αγορά εργασίας και το Κογκρέσο οφείλει να λάβει δράση για τη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση των νεότερων Αμερικανών: τη στέγαση», σημείωσε ο Ντιουκ.

Η αύξηση του πλούτου παρατηρήθη­κε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά, δηλαδή σε μια περίοδο ύφεσης.

 ?? ?? Για την επιτυχία, παρά τις κρίσεις, των Αμερικανών ηλικίας σήμερα μεταξύ 28 και 43 ετών ευθύνεται εν μέρει η ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όπως διαμορφώθη­κε μετά την πανδημία.
Για την επιτυχία, παρά τις κρίσεις, των Αμερικανών ηλικίας σήμερα μεταξύ 28 και 43 ετών ευθύνεται εν μέρει η ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όπως διαμορφώθη­κε μετά την πανδημία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece