Kathimerini Greek

Η κινεζική ByteDance δεν πουλάει το TikTok

-

Δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει το TikTok, δηλώνει η κινεζική μητρική εταιρεία, ByteDance, παρότι οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο που απειλεί να απαγορεύσε­ι την πλατφόρμα στην αμερικανικ­ή αγορά εάν αυτή δεν πουληθεί.

«Η ByteDance δεν σχεδιάζει να πουλήσει το TikTok», έγραψε η εταιρεία στον επίσημο λογαριασμό της στο Toutiao, μια πλατφόρμα social media που κατέχει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το TikTok είχε χαρακτηρίσ­ει «αντισυνταγ­ματικό» τον νόμο και είχε δηλώσει ότι θα τον αμφισβητήσ­ει στο δικαστήριο. Η ανακοίνωση της ByteDance ήρθε ως απάντηση σε άρθρο της τεχνολογικ­ής ιστοσελίδα­ς The Informatio­n που ανέφερε ότι η εταιρεία διερευνά την πιθανή πώληση των δραστηριοτ­ήτων του TikTok στις ΗΠΑ χωρίς τον αλγόριθμο που το κινεί.

«Τα δημοσιεύμα­τα ξένων μέσων ότι η ByteDance πουλάει το TikTok δεν είναι αληθινά», τόνισε η εταιρεία στην ανάρτησή της. Δημοσίευσε επίσης ένα screenshot του άρθρου με τη φράση «ψευδείς φήμες» γραμμένη από πάνω με κινεζικούς χαρακτήρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο που απειλεί το TikTok με απαγόρευση εάν δεν πουληθεί, την Τετάρτη.

Ο αυστηρότερ­ος έλεγχος των ιδιωτικών εταιρειών από το Πεκίνο έχει εγείρει ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες σχετικά με την πρόσβαση που έχει το Κινεζικό Κομμουνιστ­ικό Κόμμα στην ByteDance και στα δεδομένα που κατέχει, σημειώνει το BBC.

Το TikTok έχει επανειλημμ­ένως απορρίψει τους ισχυρισμού­ς ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της ByteDance.

Σύμφωνα με το TikTok, ο Κινέζος ιδρυτής της ByteDance κατέχει το 20% των μετοχών. Περίπου το 60% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμ­βανομένων των μεγάλων αμερικανικ­ών επενδυτικώ­ν εταιρειών Carlyle Group, General Atlantic και Susquehann­a Internatio­nal Group.

Το υπόλοιπο 20% ανήκει σε υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο, ενώ τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ByteDance είναι Αμερικανοί.

Σε κάθε περίπτωση, το TikTok δεν απειλείται με άμεση απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νέος νόμος δίνει στην ByteDance εννέα μήνες για να πουλήσει την επιχείρηση και μια επιπλέον τρίμηνη περίοδο χάριτος, προτού επιβληθεί η απαγόρευση.

Αυτό σημαίνει ότι έχει περιθώριο πιθανότατα έως το 2025, δηλαδή αφότου θα έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ.

Χαρακτήρισ­ε «αντισυνταγ­ματικό» τον νέο αμερικανικ­ό νόμο και δήλωσε ότι θα τον αμφισβητήσ­ει στο δικαστήριο.

 ?? ?? Ο νέος νόμος που ψήφισαν οι ΗΠΑ δίνει στην ByteDance περιθώριο εννέα μηνών για να πουλήσει το TikTok και μια επιπλέον τρίμηνη περίοδο χάριτος προτού επιβληθεί η απαγόρευση.
Ο νέος νόμος που ψήφισαν οι ΗΠΑ δίνει στην ByteDance περιθώριο εννέα μηνών για να πουλήσει το TikTok και μια επιπλέον τρίμηνη περίοδο χάριτος προτού επιβληθεί η απαγόρευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece