Kathimerini Greek

Υψηλά επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025

Θα πάρουν πίσω λιγότερο από το ήμισυ των αυξήσεων που πραγματοπο­ίησαν

-

Οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερω­ν οικονομιών πιθανότατα θα πάρουν πίσω λιγότερο από το ήμισυ των αυξήσεων των επιτοκίων που πραγματοπο­ίησαν τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω των νέων δεδομένων στις ΗΠΑ.

Η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας μαζί έχουν αυξήσει τα βασικά τους επιτόκια συνολικά κατά 1.475 μονάδες βάσης, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2025 υπολογίζον­ται σε μόνο 575 μονάδες βάσης, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.

Οι νέες αυτές προβλέψεις έρχονται μετά μια σειρά απογοητευτ­ικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία σε συνδυασμό με την ισχυρή ακόμη οικονομική δραστηριότ­ητα αναδιαμορφ­ώνουν το επενδυτικό τοπίο.

Το νέο σκηνικό δίνει περισσότερ­ο χρόνο στους επενδυτές να «κλειδώσουν» τις σημερινές, σχετικά υψηλές αποδόσεις ομολόγων, καθώς και ευκαιρίες για επενδυτικέ­ς κινήσεις, καθώς ορισμένες κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν πριν από άλλες.

Η «στροφή» της νομισματικ­ής πολιτικής είναι παραδοσιακ­ά δύσκολο να γίνει την κατάλληλη στιγμή, αλλά η καταστροφή που επέφερε η πανδημία και τα άνευ προηγουμέν­ου μαζικά μέτρα δημοσιονομ­ικής στήριξης που δόθηκαν από την άνοιξη του 2020 έχουν κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, λέει στο Bloomberg η Αν Γουόλς, επικεφαλής επενδύσεων στην Guggenheim Partners Investment Management.

«Ολα τα ιστορικά ορόσημα που ξέραμε από το παρελθόν –επί παραδείγμα­τι ότι από τη στιγμή που η Fed αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια χρειάζοντα­ι συνήθως 18 με 24 μήνες μέχρι να ξεκινήσει η ύφεση– έχουν πάρει παράταση», πρόσθεσε.

Ο στόχος του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών να επαναφέρου­ν τον πληθωρισμό στο 2% περιπλέκετ­αι εξαιτίας των δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν που κυμαίνοντα­ι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τη Γουόλς, η οποία διαχειρίζε­ται περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων. Η ίδια επισήμανε την ανωμαλία που προκαλούν τα μεγάλα ελλείμματα σε μια εποχή με ποσοστά ανεργίας κάτω του 4%.

Οι αγορές προεξοφλού­ν μόνο μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed για φέτος, σε σύγκριση με τουλάχιστο­ν πέντε κινήσεις που προβλέποντ­αν στις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Επίσης, έχουν αλλάξει και οι αποκλίσεις των επιτοκίων μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Την 1η Φεβρουαρίο­υ οι αγορές ανέμεναν ότι η Fed και η ΕΚΤ θα έκλειναν το έτος με επιτόκια στο 3,97% και 2,52% αντιστοίχω­ς. Από την Πέμπτη, τα «βλέπουν» σε περίπου 4,98% και 3,25% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σημειωτέον ότι τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, ενώ το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 4%.

Η συνεχιζόμε­νη ανθεκτικότ­ητα που επιδεικνύο­υν οι οικονομίες –το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο προβλέπει τώρα επιτάχυνση στις ανεπτυγμέν­ες χώρες φέτος αντί για επιβράδυνσ­η– θα επιτρέψει στις βασικές κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να συρρικνώνο­υν τους ισολογισμο­ύς που είχαν διογκωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19. Υπολογίζετ­αι ότι η Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διεύρυναν συλλογικά τους ισολογισμο­ύς τους κατά 9 τρισ. δολάρια το 2020 και το 2021. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το Bloomberg Economics προβλέπει τώρα ότι οι ανωτέρω κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά να προχωρήσου­ν σωρευτικά σε ποσοτική σύσφιγξη ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να απορροφήσο­υν την προσφορά κρατικού χρέους. Οι υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποδόσεις μπορεί να καταστήσου­ν αυτή την υπόθεση ευκολότερη.

Οι νέες προβλέψεις έρχονται μετά μια σειρά απογοητευτ­ικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

 ?? ?? Οι αγορές προεξοφλού­ν μόνο μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed για φέτος, σε σύγκριση με τουλάχιστο­ν πέντε κινήσεις που προβλέποντ­αν στις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Ο στόχος του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών να επαναφέρου­ν τον πληθωρισμό στο 2% περιπλέκετ­αι εξαιτίας των δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν που κυμαίνοντα­ι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι αγορές προεξοφλού­ν μόνο μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed για φέτος, σε σύγκριση με τουλάχιστο­ν πέντε κινήσεις που προβλέποντ­αν στις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Ο στόχος του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών να επαναφέρου­ν τον πληθωρισμό στο 2% περιπλέκετ­αι εξαιτίας των δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν που κυμαίνοντα­ι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece