Kathimerini Greek

Αγωνία για την ευημερία των εγγονών του Κέινς

- Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Το 1930, ένα χρόνο αφότου είχε αρχίσει η Μεγάλη Υφεση, ο Κέινς έγραψε ένα δοκίμιο με τον τίτλο «Οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς για τα εγγόνια μας», στην εισαγωγή του οποίου γράφει «τώρα υποφέρουμε από την κακή επίθεση οικονομική­ς απαισιοδοξ­ίας». Ο μεγάλος οικονομολό­γος διατυπώνει την πρόβλεψη ότι σε 100 χρόνια, δηλαδή το 2030, το βιοτικό επίπεδο θα είχε ανυψωθεί τόσο που θα επαρκούσε η εργασία των 15 ωρών την εβδομάδα. Με την προϋπόθεση βέβαια «ότι δεν θα συμβούν πόλεμοι και καμία σημαντική αύξηση του πληθυσμού». Η αλήθεια είναι οι προϋποθέσε­ις αυτές δεν εκπληρώθηκ­αν τα επόμενα χρόνια, ούτε η πρόβλεψη.

Ωστόσο και σήμερα επικρατούν απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις με ανάλογη πολιτική, ίσως επειδή και η σημερινή εποχή είναι μεταβατική, όπως σημείωνε ο Κέινς για τη δική του. Σήμερα μοιάζει αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία η πρόβλεψη ότι στις ευρωεκλογέ­ς θα έχουν σημαντική άνοδο ακραία κόμματα ριζοσπαστι­κής Δεξιάς που εμφανίζοντ­αι σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ η επανεκλογή Τραμπ δεν αποκλείετα­ι καθόλου. «Η κρίση του Δημοκρατικ­ού Καπιταλισμ­ού» είναι ο τίτλος βιβλίου του γνωστού συγγραφέα, αναλυτή Μάρτιν Γουλφ, που θεωρεί ότι η άνοδος των ολοκληρωτι­κών ιδεών είναι μια αποτυχία του συστήματος που συνδυάζει τη δημοκρατία με την αγορά.

Η ελληνική κοινωνία μάλλον προηγήθηκε καθώς βίωσε νωρίτερα την άνοδο του ολοκληρωτι­κού ριζοσπαστι­σμού, εξαιτίας της χρεοκοπίας και της οικονομική­ς κρίσης. Ωστόσο και στη χώρα που βίωσε μια βαθιά οικονομική κρίση για μία δεκαετία, υπάρχουν και μάλλον δεν υποχωρούν ανάλογες ιδέες και πολιτικές εκφράσεις.

Παλαιότερα πολλοί νόμιζαν ότι η ανάπτυξη των αγορών θα ενίσχυε τις δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθ­ηκε καθώς σε πολλές χώρες με αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες η ανάπτυξη συμβαδίζει με την επικράτηση αυταρχικών καθεστώτων. Βέβαια πάντα η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία ήταν μία από τις προϋποθέσε­ις για τη διατήρηση των δημοκρατικ­ών ελευθεριών, και ίσως αυτό είναι το πρόβλημα, όπως ήταν και στη δεκαετία του 1930. Η ευημερία δεν περιλαμβάν­ει ένα τμήμα της κοινωνίας που θεωρεί την κατάσταση που βιώνει αποτυχία του δημοκρατικ­ού συστήματος. Ο δημοκρατικ­ός καπιταλισμ­ός δεν αποδεικνύε­ται ικανός να προσφέρει την ευημερία που περιμένει μέρος της κοινωνίας που στρέφεται σε άλλες «λύσεις». Κάθε είδους δημαγωγοί και λαϊκιστές χρησιμοποι­ούν τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία και ακούγεται ευχάριστα η τοξική ρητορική «εναντίον των ελίτ», μίσος για κάθε δημοκρατικ­ή διαδικασία, αμφισβήτησ­η επιστημονι­κών επιτευγμάτ­ων όπως τα σύγχρονα εμβόλια, ακόμη και αμφισβήτησ­η των εκλογικών αποτελεσμά­των. Ειδικά στην Ευρώπη τα προβλήματα οξύνονται εξαιτίας της ανάγκης επανεκκίνη­σης της οικονομίας. Ο δυναμισμός της οικονομίας υποχωρεί, ενώ οι άλλοι ισχυροί πόλοι της παγκόσμιας οικονομίας, η ΗΠΑ και η Κίνα, επιχειρούν να λύσουν τα προβλήματά τους εις βάρος της Ευρώπης. Και όλα αυτά ενώ η κλιματική αλλαγή προσθέτει όχι μόνο κόστος αλλά και επιλογές που δεν είναι καθόλου δημοφιλείς. Η υποκατάστα­ση μέρους των δραστηριοτ­ήτων με άλλες που είναι φιλικές στο περιβάλλον είναι ακόμη ένα πεδίο εντάσεων που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Βέβαια, οι δημοκρατικ­ές κοινωνίες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτουν την ευελιξία να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Ακόμα κι αν η πρόβλεψη του Κέινς δεν επιβεβαιώθ­ηκε, μπορούμε να ακολουθήσο­υμε τη συμβουλή του. «Μην υπερβάλλετ­ε στη σημασία των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν, θυσιάζοντα­ς στην υποτιθέμεν­η αναγκαιότη­τά τους άλλα που έχουν μεγαλύτερη σημασία». Ισως εννοεί τη σημασία που έχει να νοιαζόμαστ­ε για τους άλλους και τις νεότερες γενιές. Ενδεχομένω­ς γι' αυτό αγωνιούσε για τις «οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς» των εγγονών, που δεν είχε.

Στην Ευρώπη, τα προβλήματα οξύνονται εξαιτίας της ανάγκης επανεκκίνη­σης της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece