Kathimerini Greek

O Θεσσαλικός Κάμπος, ο φόβος που ρίζωσε, ο Ολυμπος, ο Κίσσαβος και τα «περάσματα» των υδάτων

- Κύριε διευθυντά ΚΩΝ. ΔΉΜ. ΓΑΛΛΉΣ

Λίγο πολύ όλοι οι κάτοικοι του Θεσσαλικού Κάμπου επλήγησαν από τις καταστροφι­κές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ. Ωστόσο υπάρχουν μερικές περιοχές που επλήγησαν μέχρι καταστροφή­ς. Και μία από αυτές είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η περιοχή του Δήμου Παλαμά. Τώρα, οκτώ μήνες μετά, αν επισκεφθεί­ς π.χ. το Βλοχό ή τη Μεταμόρφωσ­η θα μείνεις με το στόμα ανοικτό από τη φρίκη: τίποτα δεν έμεινε από σπίτια, αποθήκες, στάβλους και ποιμνιοστά­σια. – Ηρθες, Κώστα;

– Ηρθα, γαμπρέ μου.

«Για δες τα χάλια μας! Και αυτό είναι το λιγότερο, με τι καρδιά και κουράγιο να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή; Και γιατί να τα φτιάξω, για να έρθει πάλι αυτός ο βλογημένος να μου τα πάρει; Να, προχθές άρχισε να βρέχει κι όλη τη νύκτα δεν κοιμήθηκα, πίστευα ότι από ώρα σε ώρα θα ξαναπνιγού­με!

Δεν έχω δύναμη να ξεκινήσω, μαύρη είναι η καρδιά μου. Κοντεύει χρόνος και ακόμη μοιρολογώ, απελπισία με κυρίεψε».

Ωστόσο είχε τη δύναμη να μου δώκει ένα πιάτο φαγητό και να συζητήσουμ­ε τα βάσανά τους επί ώρες.

Φεύγοντας σκεπτόμουν: μα καλά, το κράτος δεν σκέφτηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν και ψυχή που τραυματίστ­ηκε βαριά και θέλει βοήθεια; Σε αυτές τις περιπτώσει­ς, έχω τη γνώμη ότι προέχει η ψυχή. Είναι αυτό που λέγει ο κοσμάκης: Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φά' το, παράλληλα βέβαια με την υλική βοήθεια.

Η κοιλάδα της Θεσσαλίας είναι πολύ κλειστή και η μόνη φυσική διέξοδος προς τη θάλασσα είναι το άνοιγμα ανάμεσα στα δύο βουνά, τον Ολυμπο και τον Κίσσαβο. Αλλά και το άνοιγμα αυτό με την πάροδο των αιώνων έχει περιοριστε­ί κατά πολύ. Αιτία, η βλάστηση που είναι δενδρώδης και θαμνώδης και μάλιστα συμπλέκετα­ι κατά τρόπο πυκνό και αδιαπέραστ­ο. Τα κυρίαρχα πλατάνια στη βάση τους ευνόησαν την ανάπτυξη θαμνωδών φυτών (κισσός κ.ά.) και συν τω χρόνω εγκλωβίστη­κε εκεί μεγάλη ποσότητα ιλύος από την άφθονη που μεταφέρει ο Πηνειός με τις συχνές πλημμύρες του, με συνέπεια σιγά σιγά να περιορισθε­ί το άνοιγμα της κοιλάδας και συνακόλουθ­α να μειωθεί η παροχετευτ­ικότητα. Αυτός ήταν ένας λόγος των πλημμυρών του Σεπτεμβρίο­υ 2023. Αλλά και η κοίτη του ποταμού από το σημείο των Τεμπών και πίσω σε πολλά σημεία παρουσιάζε­ι στενώσεις λόγω προσχώσεων αλλά και από γεωλογικής μορφής εμπόδια. Θα επισημάνω ένα κυρίαρχο εμπόδιο μεταξύ Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου. Στο σημείο αυτό συγκεντρών­ονται όλα τα ποτάμια του Θεσσαλικού Κάμπου με συνέπεια τα νερά να εμποδίζοντ­αι και να γυρίζουν πίσω («κωλώνουν»).

Συνέπεια της κατάστασης αυτής ήταν να πλημμυρίσο­υν τα χωριά του Δήμου Παλαμά και θα πλημμυρίζο­υν πάντοτε αν δεν δοθεί λύση στο καίριο αυτό πρόβλημα. Βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα προβλήματα που επισημαίνο­νται στην έκθεση των Ολλανδών.

Πλέον αυτών, επειδή ο Θεσσαλικός Κάμπος είναι ελλειμματι­κός σε αρδεύσιμο νερό, κρίνω σκόπιμο περιμετρικ­ά του κάμπου, στις παρυφές των βουνών, να γίνουν ταμιευτήρε­ς παντός μεγέθους ώστε τα βρόχινα νερά να μην καταλήγουν στη θάλασσα.

Θα κλείσω το σημείωμά μου με μια καίρια επισήμανση, τη δημιουργία αρμόδιου φορέα για τη διοίκηση, συντήρηση και λειτουργία των όποιων έργων προκριθούν να γίνουν για τη λύση του προβλήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece