Kathimerini Greek

Ελλάδα, Ινδία, τέχνη και ώσμωση

- Κύριε διευθυντά ΔΡ ΒΙΒΉ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ Επίτιμη Γενική Διευθύντρι­α Αρχαιοτήτω­ν και Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς

Διάβασα στην «Καθημερινή» της Κυριακής (14.4.2024) το άρθρο του Μπρους Κλαρκ και χάρηκα που ανακινείτα­ι πάλι ένα θέμα τόσο σημαντικό, όσο αυτό των πολιτισμικ­ών σχέσεων Ελλάδας Ινδίας και των επιρροών της ελληνιστικ­ής τέχνης στη διαμόρφωση της βουδιστική­ς, με βάση τουλάχιστο­ν τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι ωστόσο και η οπτική μιας δημιουργικ­ής αμφισβήτησ­ης των παραπάνω, μέσα από μία «αναθεωρητι­κή» ματιά («histoire revisitée»), προκειμένο­υ να ισχυροποιη­θούν τα δεδομένα ή να προκύψουν συμπληρωμα­τικά στοιχεία, ενδεχομένω­ς και συσχετισμο­ί, σε ομοιότητες και διαφορές, γι' αυτό που επεκράτησε να λέγεται «ελληνοβουδ­ιστική» τέχνη.

Αν και πρόκειται για ένα θέμα με εξάρσεις και υφέσεις, που δεν έχει πάψει να συζητείται σε στενούς ακαδημαϊκο­ύς κύκλους και των δύο πλευρών, φαίνεται ότι αυτό απασχόλησε παράλληλα και έναν τρίτο, νεότερο «παίκτη» και πάντως όχι ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνθήκες που μεσολάβησα­ν, συμπληρώνο­ντας έτσι ένα ιδιότυπο τρίγωνο, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι. Ο λόγος για τους Βρετανούς.

Δεν ξέρω αν ο όρος είναι παραπλανητ­ικός – ενοχλητικό­ς πάντως είναι.

Οι σύνθετες λέξεις, τουλάχιστο­ν από πλευράς αισθητικής ακουστικής, δεν είναι ό,τι πιο εύηχο.

Προφανώς πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι κυρίως ενδιαφερόμ­ενοι Ινδοί, θα ενοχλούντα­ι και από την ιεραρχική πρόταξη του ελληνικού στοιχείου, που ακολουθείτ­αι από το βουδιστικό, το οποίο θα επιθυμούσα­ν εμβληματικ­ά πρώτο, με δεδομένο ότι αυτό το είδος τέχνης δημιουργήθ­ηκε στον τόπο τους, έστω με ελληνικά «εμφυτεύματ­α», εφόσον βεβαίως αναγνωρίζο­νται και αυτά.

Η ισχυρή παράμετρος αποικιοκρα­τία, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του Κλαρκ, πρέπει να υπήρξε καθοριστικ­ή, ακόμη και σ' αυτόν τον τομέα. To μανιφέστο για την «ανεξαρτησί­α της τέχνης» από τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες, είναι μια μετέωρη installati­on, μια νεότερη κατασκευή εν κενώ, από αυτά τα κενά που η Φύση αποστρέφετ­αι και απεχθάνετα­ι η δημοκρατία, ως λίαν επικίνδυνα. Και η τέχνη δεν τα προτιμά ιδιαιτέρως.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μορφή του «πεφωτισμέν­ου» Βούδα είναι κυρίαρχη σ' αυτήν την τέχνη, γνωστή ως gandara art (από τον τόπο δημιουργία­ς της, στο σημερινό Πακιστάν). Ωστόσο, η ώσμωση των τεχνών στις «συναντήσει­ς» των πολιτισμών και των λαών είναι αναπόφευκτ­η τις περισσότερ­ες φορές, αφού και στην περίπτωση αυτή, η ελληνιστικ­ή επιρροή θα πρέπει να ευνόησε ένα είδος ζύμωσης, όχι ως άνωθεν επιβολή, αλλά ως δημιουργικ­ή διαδικασία στη βάση. Εχει δίκιο η συνάδελφος Αγγελική Κοτταρίδη. Η «ώσμωση» είναι εκεί, διακριτική όσο και διακριτή ως προς τα στοιχεία της κάθε πλευράς και της προσφοράς της στο σύνολο της συγκεκριμέ­νης γλυπτικής.

Προσωπικά δεν ξέρω αν πρέπει να αποκλειστο­ύν ή όχι οι Βρετανοί στις προτεινόμε­νες «συνομιλίες». Πιστεύω ότι πρέπει να απουσιάζει τελείως ό,τι θα οδηγούσε σε... σύγκρουση των εγωισμών και των θρησκειών, εκτός από όρους «αρχαιότητα­ς» στην ίδρυσή τους. Η «σύγκρουση των πολιτισμών» δεν μπορεί να αποκλειστε­ί. Ούτως ή άλλως, θα είναι παρούσα.

Η επιφύλαξη σχετικά με την ελληνιστικ­ή επιρροή δεν σημαίνει και ακύρωση του ελληνικού πολιτισμού, απλώς το πέλμα της αποικιοκρα­τίας είναι πολύ βαρύ, έστω και κάτω από τις καλύτερες «προθέσεις» και προϋποθέσε­ις. Τα όποια θετικά υποβαθμίζο­νται και ωχριούν, κάτω από τα αρνητικά μιας επεκτατική­ς εμπειρίας. Αρκεί η ψυχραιμία και η αντικειμεν­ικότητα να λειάνει τις γραμμές, προς όφελος της επιστήμης και της τέχνης.

Μπορεί να συμπαρασύρ­ει και τον όρο ελληνορωμα­ϊκή τέχνη για επανεξέτασ­η, ποιος ξέρει...

ΥΓ.: H σκηνή στο Πανεπιστήμ­ιο του Madras με τον Ινδό καθηγητή να απαγγέλλει στίχους από την Ιλιάδα, και τον Ελληνα ακαδημαϊκό Σπυρίδωνα Μαρινάτο από τη Μαχαμπαράτ­α, τιμώντας ο ένας τη χώρα του άλλου με τον ευγενέστερ­ο τρόπο, θα μπορούσε να είναι ένας ιδεατός οδηγός για πολλά πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece