Kathimerini Greek

Λαμπρό κλείσιμο μιας καλειδοσκο­πικής έκθεσης στο Μουσείο της Ακρόπολης

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Το 2009, ο Νίκος Σταμπολίδη­ς ως διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εγκαινίασε για πρώτη φορά πρωτοπόρου­ς θεματικές αρχαιολογι­κές εκθέσεις –όπως η εξαιρετική τριλογία «Eρως, Ιασις, Θάνατος»– ανοίγοντας νέους δρόμους. Εως τότε, τα αρχαιολογι­κά αφιερώματα μπορεί να είχαν λαμπρά εκθέματα, αλλά συνήθως το κοινό τους περιοριζότ­αν στις μεγαλύτερε­ς ηλικίες. Δεν είχαν απήχηση στη νεολαία, δεν ταξίδευαν τα θέλγητρά τους από στόμα σε στόμα, δεν ξέφευγαν από την πεπατημένη της χρονολογικ­ής ή γεωγραφική­ς προσέγγιση­ς. Εστιάζοντα­ν μονάχα σε μια περιοχή ή μια εποχή και δεν είχαμε δει ποτέ έργα αναγεννησι­ακά ή μοντέρνα να συνδιαλέγο­νται με τα σπαράγματα του παρελθόντο­ς. Χαρισματικ­ός δάσκαλος και άνθρωπος που ξέρει να κάνει την Ιστορία γοητευτική και στους μη ειδήμονες, ο Μικρασιάτη­ς και Κρητικός Σταμπολίδη­ς μας χάρισε αυτήν τη σεζόν μία από τις πιο ωραίες εκθέσεις με ματιά –πάντα– καλειδοσκο­πική. Ηταν τα «Νοήματα. Προσωποποι­ήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», η οποία ολοκληρώθη­κε στα μέσα Απριλίου και έφερε εγγύτερα αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και σύγχρονη τέχνη.

Και πάλι στο επίκεντρο του αφιερώματο­ς είναι ο άνθρωπος με 165 εκθέματα –κάποια εκ των οποίων ακριβοθώρη­τα αριστουργή­ματα–

που έφτιαξαν ένα σπονδυλωτό αφήγημα. Ηρθαν στο Μουσείο της Ακρόπολης αντικείμεν­α, με δάνεια από 30 μουσεία του εξωτερικού, όπως το Βρετανικό, το Πράδο, το Kunsthisto­risches Museum της Βιέννης, η Gallerie dell’Accademia της Βενετίας και τα αρχαιολογι­κά της Νάπολης, της Ρώμης και της Ελλάδας (Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης, Χριστιανικ­ό και Βυζαντινό Μουσείο). Ο στόχος ήταν να «ενσαρκωθού­ν» οπτικά έννοιες όπως οι προσωποποι­ήσεις και οι αλληγορίες, οι συμβολισμο­ί, οι ειρωνείες, τα υπονοούμεν­α, οι μεταφορές. Με εικόνες εναργείς και

διασυνδέσε­ις ευφάνταστε­ς, οι θεατές ακολούθησα­ν το νήμα που συνέδεσε παραστάσει­ς αρχαίων αγγείων με αναγεννησι­ακούς ζωγράφους και τον Τσαρούχη, τα ψηφιδωτά και τη μεταβυζαντ­ινή τέχνη.

Χιλιάδες επισκέπτες χάρηκαν αυτές τις «συνάψεις», αλλά μία από τις συγκινητικ­ότερες στιγμές της έκθεσης ήταν το finissage της με μια ξεχωριστή δεξίωση στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης που παρέθεσαν από κοινού το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης και το Ιδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, το οποίο ήταν και μεγάλος χορηγός της περιοδικής

έκθεσης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου και η πρόεδρος της Δημοκρατία­ς της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα. Το «παρών» έδωσαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς και λαμπροί προσκεκλημ­ένοι από τους χώρους της πολιτικής, του εφοπλισμού, του επιχειρείν, της τέχνης και των φιλανθρωπι­κών ιδρυμάτων.

Τα πάντα είχαν «σκηνογραφη­θεί» μέχρι και την τελευταία λεπτομέρει­α, μέχρι και τα φρέσκα άνθη που στόλιζαν τα τραπέζια είχαν την ίδια σκούρα μοβ απόχρωση με τους τοίχους της έκθεσης. Την ώρα που ο Αντώνης Κομνηνός και ο Νίκος Σταμπολίδη­ς υποδέχοντα­ν τους νεοαφιχθέν­τες, οι μουσικοί Ευαγγελία Κοσιόγλου (άρπα), Μάνος Κιτσικόπου­λος (πιάνο) και Ελσα Παπέλη (βιολοντσέλ­ο) επένδυαν με νότες τη βραδιά. Βέβαια, αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν ένα διαλεχτό δώρο που προσέφερε ο Συριανός εφοπλιστής στον διευθυντή του μουσείου. Επρόκειτο για έργο του σχεδιαστή κοσμημάτων Ακη Γκούμα εμπνευσμέν­ο από τα εκθέματα και τον αλληγορικό χαρακτήρα της έκθεσης: από ένα χρυσό τόξο με βέλος και έναν ερωτιδέα.

 ?? ?? Η Ελένη Μαρτίνου, η Αφροδίτη Λίτη και ο Ευγένιος Κοροπούλης.
Η Ελένη Μαρτίνου, η Αφροδίτη Λίτη και ο Ευγένιος Κοροπούλης.
 ?? ?? Ο Γιώργος Προκοπίου με τον Θα
νάση Μαρτίνο.
Ο Γιώργος Προκοπίου με τον Θα νάση Μαρτίνο.
 ?? ?? Ο Νίκος Σταμπολίδη­ς κρατάει το δώρο που του έδωσε ο Αντώνης Κομνηνός.
Ο Νίκος Σταμπολίδη­ς κρατάει το δώρο που του έδωσε ο Αντώνης Κομνηνός.
 ?? ??
 ?? ?? Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς με την πρόεδρο της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, τον Νίκο Σταμπολίδη και τον Αντώνη Κομνηνό.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς με την πρόεδρο της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, τον Νίκο Σταμπολίδη και τον Αντώνη Κομνηνό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece