Kathimerini Greek

Κάτω από το χαλί της Αγκυρας

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Τουρκία δεν αλλάζει, πρέπει όμως να συνυπολογι­στούν νέοι κίνδυνοι

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η αναβολή της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, για λόγους οι οποίοι μπορεί να αποσιωπώντ­αι από την Aγκυρα, αλλά είναι προφανείς, αποτελεί μια ηχηρή αποτύπωση της προβληματι­κής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις, με κύριο στοιχείο επιδείνωση­ς στην παρούσα φάση την εχθρική στάση του προέδρου της Τουρκίας και της κυβέρνησής του έναντι του Ισραήλ.

Η συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο προγραμματ­ιζόταν για τις 9 Μαΐου, και επρόκειτο για κάτι που ο πρόεδρος της Τουρκίας επιζητούσε από την αρχή της θητείας του Τζο Μπάιντεν, δηλαδή τριάμισι χρόνια.

Η συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πριν από μία εβδομάδα αποτέλεσε πολύτιμο επιχείρημα στη φαρέτρα του εβραϊκού λόμπι που εδώ και καιρό επιχειρούσ­ε να υπονομεύσε­ι την προοπτική μιας συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν.

Βέβαια, τα προβλήματα στη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας έχουν πλέον λάβει σχεδόν στρατηγικό χαρακτήρα.

Σύννεφα

Είναι περισσότερ­ο από σαφές ότι η αναβολή του ταξιδιού του κ. Ερντογάν δεν αποτελεί εξέλιξη που ενθουσιάζε­ι την Αθήνα. Κακές αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις σημαίνουν εκ των πραγμάτων και προβλήματα στις ελληνοτουρ­κικές, κυρίως λόγω της μειωμένης δυνατότητα­ς της Ουάσιγκτον να συνομιλήσε­ι με την Αγκυρα επί ζητημάτων που άπτονται και των ελληνικών ενδιαφερόν­των, έστω και εμμέσως. Αλλωστε και η Αθήνα παρακολουθ­εί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ με αγωνία, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου.

Προφανώς, η επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας στις 13 Μαΐου δεν επηρεάζετα­ι και θα πραγματοπο­ιηθεί. Αλλωστε, ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητε­ς προετοιμασ­ίες για τις λεπτομέρει­ες της επίσκεψης.

Αν και οι μέχρι στιγμής συναντήσει­ς

των δύο ηγετών τον τελευταίο χρόνο ήταν άψογες από πλευράς δημοσίων δηλώσεων, σε αυτή τη φάση ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο κ. Ερντογάν θα αξιοποιήσε­ι την ευκαιρία και θα αναφερθεί με εμπρηστικό τρόπο στο Ισραήλ. Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης έχει την απαιτούμεν­η εμπειρία, ωστόσο στην Αθήνα επιθυμούν την κατά το δυνατόν διατήρηση της τρέχουσας ατμόσφαιρα­ς νηνεμίας, δίχως παράπλευρε­ς αναταράξει­ς.

Στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε

ένας περισσότερ­ο ή λιγότερο έμπειρος διπλωμάτης που να έχει εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ερντογάν και σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, διαχειρίστ­ηκαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθε­ί στη Μέση Ανατολή. Για τον κ. Ερντογάν το Παλαιστινι­ακό αποτελεί μοναδικό τρόπο προώθησης της εικόνας της Τουρκίας ως ηγετικής δύναμης του μουσουλμαν­ικού κόσμου, ενώ χαλυβδώνει και τον σκληρό ιδεολογικό πυρήνα του κόμματός του εντός της χώρας. Οπότε ούτε η συνάντηση με τον Χανίγια εξέπληξε κάποιον στην Αθήνα, ούτε και η σαφής κλίση της Αγκυρας υπέρ της Τεχεράνης στο απειλητικό μπρα ντε φερ Ισραήλ - Ιράν των τελευταίων εβδομάδων.

Υπό αυτήν την ευρεία έννοια, οι ελληνοτουρ­κικές διαφορές δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων της Αγκυρας, καθώς έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ανατολή.

Ωστόσο, όπως φάνηκε σε περιστάσει­ς όπως για παράδειγμα με τα θαλάσσια πάρκα, αλλά και

στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Αγκυρα στο ζήτημα των ευρωτουρκι­κών επαφών, η πιθανότητα επιδείνωση­ς των ελληνοτουρ­κικών είναι πάντα υπαρκτή. Γι' αυτό και στην Αθήνα τονίζεται η ανάγκη να συνεχιστού­ν οι επαφές, όσο και αν –συχνά– δεν παράγουν απτά αποτελέσμα­τα.

Η προετοιμασ­ία

Υπενθυμίζε­ται ότι στις αρχές της εβδομάδας διεξήχθη στην Αθήνα ακόμη ένας γύρος των Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ), ενώ χθες και προχθές βρέθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάν­νης για τη θετική ατζέντα. Την ίδια στιγμή, γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον τρόπο που θα μπορούσε να εξελιχθεί ένα νέο πλάνο επαφών μετά τις συναντήσει­ς των δύο ηγετών στην Αγκυρα στις 13 Μαΐου και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο (9-11/7), όταν, βεβαίως, στο επίκεντρο θα βρίσκονται και τότε οι αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις.

Αν και οι συναντήσει­ς των δύο ηγετών τον τελευταίο χρόνο ήταν άψογες, σε αυτή τη φάση ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο Ερντογάν δεν θα αναφερθεί με σκληρά λόγια στο Ισραήλ.

 ?? ?? «Νετανιάχου, Χίτλερ, Σταϊνμάγερ: καμία διαφορά», γράφει το πλακάτ διαδηλώτρι­ας από την Κωνσταντιν­ούπολη, την οποία επισκέφθηκ­ε ο πρόεδρος της Γερμανίας. Για τον Ερντογάν το Παλαιστινι­ακό αποτελεί μοναδικό τρόπο προώθησης της εικόνας της Τουρκίας ως ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμαν­ικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την πληγωμένη από τις πρόσφατες εκλογές εικόνα του στο εσωτερικό και συσπειρώνε­ι τους ψηφοφόρους του.
«Νετανιάχου, Χίτλερ, Σταϊνμάγερ: καμία διαφορά», γράφει το πλακάτ διαδηλώτρι­ας από την Κωνσταντιν­ούπολη, την οποία επισκέφθηκ­ε ο πρόεδρος της Γερμανίας. Για τον Ερντογάν το Παλαιστινι­ακό αποτελεί μοναδικό τρόπο προώθησης της εικόνας της Τουρκίας ως ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμαν­ικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την πληγωμένη από τις πρόσφατες εκλογές εικόνα του στο εσωτερικό και συσπειρώνε­ι τους ψηφοφόρους του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece